loader from loading.io

Avsnitt 6: Demon eller depression

Psykologer läser Bibeln

Release Date: 11/08/2019

Avsnitt 100: Jubileumsavsnittet show art Avsnitt 100: Jubileumsavsnittet

Psykologer läser Bibeln

Psykologer läser Bibeln spelar in sitt hundrade avsnitt i Sigtunastiftelsens tornrum. De intervjuas av Kerstin Dillmar, präst och författare, och får tre bibelord att spontant tolka utifrån terapirummets kontext. Musik: Andreas Aleman  Klippning: Karolina Isberg Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 99: Bli färdig - i terapi och livet show art Avsnitt 99: Bli färdig - i terapi och livet

Psykologer läser Bibeln

Den som börjar i terapi kan ha en bild av hur det ska vara när terapin är klar - att man ska känna sig färdig. Men livet är nog oftare som det är för Mose, när han efter sina många händelserika år står på berget Nebo och blickar ut över den plats han var på väg till. Dit kommer han inte, men livet har tagit honom på många andra vägar. Perspektivet ändrades längs vägen. 5 Mos 34 Musik: Andreas Aleman  Hemsida:    Det här är det sjunde avsnittet i ett tema om bibeltexter och psykoterapi.

info_outline
Avsnitt 98: Är det för sent? show art Avsnitt 98: Är det för sent?

Psykologer läser Bibeln

I takt med att livet går, kan det kännas för sent att göra något åt hur det blev. Det går ju inte att förändra sin barndom i efterhand, eller sitt arbets- och familjeliv. I det här avsnittet pratar vi om vanliga frågor som kommer upp när äldre människor söker terapi och att terapi inte behöver handla om att ställa saker till rätta, utan att bearbeta, sörja och se dem på nya vis. Joh 3:1-8 Det här är det sjätte avsnittet i en serie om terapiteman och bibeltexter.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 97: Terapi som trolleri show art Avsnitt 97: Terapi som trolleri

Psykologer läser Bibeln

Man kommer till en psykolog med sin ångest, berättar om den och blir av med den. Eller? I texten verkar mannen som varit sjuk så länge genast bli frisk när han möter Jesus. I terapi blir inte allt bra bara för att man berättar. Man behöver förändra sitt liv. Vi pratar om vad som behövs för att förändring ska ske. Och om terapi bland faktiskt ändå kan upplevas som ett slags trolleri. Joh 5:2-8 Det här det femte avsnittet i en serie om terapteman och bibeltexter. Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 96: Livsval show art Avsnitt 96: Livsval

Psykologer läser Bibeln

Vad ska man göra med sitt liv? Den som står inför ett stort beslut söker ibland upp en psykolog eller terapeut för att få hjälp att fatta ett beslut. I texten gör personerna på olika sätt med de talenter de får. Det går olika bra. I livet vill vi ofta förutse hur det kommer att gå om vi väljer det ena eller andra jobbet, bryter upp från ett förhållande eller inte och kan få för oss att vi måste fatta "rätt" beslut. Detta avsnitt ingår i temat om bibeltexter och psykoterapi och handlar på de stora, svåra besluten och vad de gör med oss.  Matt 25:14-30 Musik:...

info_outline
Avsnitt 95: Barnlöshet show art Avsnitt 95: Barnlöshet

Psykologer läser Bibeln

Efter många långa år av väntan välsignas Sara och Abraham med en gemensam son, Isak. Det här är en avgörande berättelse i Judendomens och Islams historia, men det vi fördjupar oss i är Saras längtan efter barn. Vi pratar om frivillig och ofrivillig barnlöshet, omgivningens förväntningar på fertila kvinnor och hur vi arbetar med de frågorna inom ramen för en terapi. 1Mos 17:15-22 Det här är det tredje avsnittet i en serie om bibeltexter och teman i psykoterapi.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 94: Allting har sin tid - eller? show art Avsnitt 94: Allting har sin tid - eller?

Psykologer läser Bibeln

Det är bröllop i Kana och vinet har tagit slut. Jesus gör sitt första under, men menar först att han inte är redo. I dagens avsnitt pratar vi om hur man skiljer mellan det motstånd som man bör lyssna på och det motstånd som hör till alla utmaningar. För hur vet man att man är redo och vad betyder det egentligen att man ska lita på processen? Det här är det andra avsnittet i ett tema om bibeltetexter och psykoterapi. Musik: Andreas Aleman  Hemsida:   

info_outline
Avsnitt 93: Vara bra på något men inte vilja show art Avsnitt 93: Vara bra på något men inte vilja

Psykologer läser Bibeln

Jona vill inte ta sig an uppdraget att hålla en straffpredikan och flyr åt andra hållet, men livet eller Gud hinner ikapp. Ibland vill vi inte göra det som världen förväntar sig av oss. Hur ska vi veta om det är av oro, för att vi undervärderar oss själva eller för att vi inte vill? Det är vanliga frågor i psykoterapi. Jona 1-4 De här är det första avsnittet i en serie om psykoterapiteman och bibeltexter. Musik: Andreas Aleman  Hemsida:   

info_outline
Avsnitt 92: Julen - Guds chansning show art Avsnitt 92: Julen - Guds chansning

Psykologer läser Bibeln

I den mänskliga historien minns vi ofta när någon satsade allt och vann. För att det ska vara möjligt att åstadkomma en stor förändring, kan vi behöva leva med risken för förlust. I årets julavsnitt pratar vi om hur jesusbarnet, som det sårbaraste av det mänskligaste, är tecknet på att Gud finns, att godhet ska styra och ljuset övervinna mörkret. Och att ett litet spädbarn ska överleva i en karg och svår värld, är väl just förenat med viss risk? Guds chansning. Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 91: Symbios - att slippa vara en egen individ show art Avsnitt 91: Symbios - att slippa vara en egen individ

Psykologer läser Bibeln

Symbios kan vara så härligt - att höra ihop, att känna att den andra vet ens behov och tankar redan innan man själv märker dem. I Höga visan talar de förälskade med samma röst. I Margaret Mahlers teori om spädbarnets symbios med sin mamma/förälder är de så nära att de nästan är ett. Men självständighet förutsätter att man också är sin egen. Vi pratar om längtan efter symbios och längan efter autonomi som två poler i livet. Höga visan 1:15-17 Det här är det nionde avsnittet i ett tema om bibeltexter och psykoanalys. Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
 
More Episodes

Jesus driver ut en demon och vi funderar över hur psykiskt lidande kan förstås. Luk 8:26-29

Musik: Andreas Aleman andreasaleman.com