loader from loading.io

Margaret Atwood

Bakom boken

Release Date: 06/09/2015

Håkans skrivarskola del 1-9 show art Håkans skrivarskola del 1-9

Bakom boken

Hur blir man en bättre författare? Avsnittet innehåller nio delar av förläggaren Håkans Bravingers dramaturgiskola från podden Bakom boken. Dessutom en intervju med Håkan där han besvarar de vanligaste frågorna om manus och skrivande som ett bokförlag brukar få.

info_outline
#20 PO Enquist show art #20 PO Enquist

Bakom boken

Varför ska man läsa dramatik i bokform? Vad har Ghita Nørby att säga om PO Enquists dramatik? Och hur skulle PO själv gestaltas i en pjäs? I säsongsavslutningen av Bakom boken gästas Daniel Sjölin av en av våra allra största, PO Enquist!

info_outline
#19 Martin Emtenäs show art #19 Martin Emtenäs

Bakom boken

Martin Emtenäs gästar Bakom Boken med Daniel Sjölin och pratar om Vilda Djurboken samt sin fascination för vattensalamandrar, djurens superkrafter och om den månskensnatt när han fick uppleva ett personligt möte med en varg…

info_outline
#18 Katarina Wennstam show art #18 Katarina Wennstam

Bakom boken

I det nya avsnitt av Bakom boken diskuterar Daniel Sjölin och veckans gäst, författaren Katarina Wennstam, sina egna tonår, feministiska uppvaknanden och ilska som drivkraft. Katarina berättar om sin nya ungdomsroman Flickan på hotellet och de verkliga fall som inspirerar henne.

info_outline
#17 Ferrantefeber med Johanna Hedenberg och Gunilla Sondell show art #17 Ferrantefeber med Johanna Hedenberg och Gunilla Sondell

Bakom boken

Elena Ferrantes Neapelkvartett har tagit världen med storm. I veckans avsnitt avhandlas serien om väninnorna Elena och Lila av seriens översättare Johanna Hedenberg och svenska förläggare Gunilla Sondell. 

info_outline
# 16 Linnea Wikblad show art # 16 Linnea Wikblad

Bakom boken

I veckans avsnitt av Bakom boken anar Daniel Sjölin ett estetiskt utbrytningsförsök från den rådande kokboksnormen. Gäst är radioprofilen Linnea Wikblad som just gett ut sin första kokbok och diskuterar kulten kring gjutjärnspannan, halvtrasiga hatthyllor och hur man effektiviserar den svenska nationalrätten – tacon.

info_outline
#15 Agneta Pleijel show art #15 Agneta Pleijel

Bakom boken

”Att vara förälskad i en annan människa innebär en väldig utsatthet”. I veckans avsnitt parade vi ihop romanaktuella Agneta Pleijel med Tone Schunnesson, två författare ur olika generationer som på varsitt sätt rör sig kring liknande frågor. Hör ett samtal om livet och litteraturen, om kärleken och friheten.

info_outline
#14 Anna Arvidsson show art #14 Anna Arvidsson

Bakom boken

”En bok som bygger på en helt briljant grundidé” säger Daniel Sjölin i veckans avsnitt av Bakom Boken där han träffar debutanten Anna Arvidsson som skrivit en av årets mest omtalade ungdomsböcker – Ordbrodösen. Dessutom kåserar Tone Schunnesson kring svårigheten att prata om det en har skrivit.

info_outline
#13 Agnes Lidbeck show art #13 Agnes Lidbeck

Bakom boken

Vem är egentligen huvudpersonen Anna i den hyllade romanen Finna sig? I veckans avsnitt av Bakom boken möter Daniel Sjölin författaren Agnes Lidbeck, som debuterade våren 2017 med Finna sig - en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Dessutom är författaren Tone Schunnesson tillbaka med "Tones kåserier".  

info_outline
#12 J.K. Rowling och Harry Potter med  Jessika Gedin och Lena Fries-Gedin show art #12 J.K. Rowling och Harry Potter med Jessika Gedin och Lena Fries-Gedin

Bakom boken

I #12 möter Daniel Sjölin Harry Potter-översättarna Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin! Hur går man tillväga när man har hundratusentals läsare som inte kommer att dra sig för minsta anmärkning på ens översättning, en hel terminologi med egenhändigt uppfunna ord på växter, djur, lärdomar och fakta, som du måste hitta på egna termer för, ett verk som vuxit fram över mer än ett decennium och där tidspressen dessutom är enorm? Lena Fries-Gedin har översatt alla Harry Potter-böcker till svenska. Tillsammans med Jessika Gedin översatte hon även pjäsmanuset , och nu...

info_outline
 
More Episodes

I veckans avsnitt av podcasten Bakom boken möter vi Margaret Atwood, aktuell på svenska med Maddaddam. Hör henne berätta om sitt författarskap, om sina många besök i Sverige och om hur hon vann det svenska humorpriset. 

Om boken:

En farsot har svept fram över jorden, men en liten grupp kallad MaddAddamiter överlever tillsammans med de grönögda crakerianerna - en vänligt sinnad humaniod art som framställts med bioteknik för att ersätta människo­släktet.

Överlevarna i civilisationens ruiner ställs inför nya hot och möjligheter - kan mänskligheten få en andra chans, trots att vi misslyckades så grovt med den första?

Berättad med spiritualitet och svart humor för Margaret Atwoods Madd­Addam läsarna djupare in i en oförutsägbar och isande dystopisk värld. En gripande och dramatisk avslutning på den internationellt prisade trilogin som inleddes med Oryx och Crake och Syndaflodens år.