Bokens huvudkapitel är Skapa möjligheter, Bruka jorden och odla, Skaffa djur, Tänk kosmetika och hushållsprpdukter och slutligen Komma vidare. Maria börjar med att kavla upp ärmarna och förbereda den viktiga jorden, anlägga olika typer av kompost, bygga växthus, skapa förvaringsutrymmen och ta hand om virke. Odling och hur man förvarar och tar vara på skörden är bokens mest omfattande kapitel. Att hålla djur och hur slakten går till är viktiga moment för en självhushållare och i det här kapitlet får vi också veta hur man bevarar skinnet och bygger en rökugn. Biodling avhandlas naturligtvis och hur man får till sin egen honung.
Boken är full av vackra stämningsbilder men också sakliga steg-för-steg bilder. Dessutom finns ritningar på de tekniska projekten. Den innehåller massvis av recept och sammanfattande faktarutor. Det är en bok som inspirerar alla med drömmar om självhushållning men fungerar också som en manual för den som kommit en bit på vägen.
Bakom boken
Hur blir man en bättre författare? Avsnittet innehåller nio delar av förläggaren Håkans Bravingers dramaturgiskola från podden Bakom boken. Dessutom en intervju med Håkan där han besvarar de vanligaste frågorna om manus och skrivande som ett bokförlag brukar få.
info_outline #20 PO EnquistBakom boken
Varför ska man läsa dramatik i bokform? Vad har Ghita Nørby att säga om PO Enquists dramatik? Och hur skulle PO själv gestaltas i en pjäs? I säsongsavslutningen av Bakom boken gästas Daniel Sjölin av en av våra allra största, PO Enquist!
info_outline #19 Martin EmtenäsBakom boken
Martin Emtenäs gästar Bakom Boken med Daniel Sjölin och pratar om Vilda Djurboken samt sin fascination för vattensalamandrar, djurens superkrafter och om den månskensnatt när han fick uppleva ett personligt möte med en varg…
info_outline #18 Katarina WennstamBakom boken
I det nya avsnitt av Bakom boken diskuterar Daniel Sjölin och veckans gäst, författaren Katarina Wennstam, sina egna tonår, feministiska uppvaknanden och ilska som drivkraft. Katarina berättar om sin nya ungdomsroman Flickan på hotellet och de verkliga fall som inspirerar henne.
info_outline #17 Ferrantefeber med Johanna Hedenberg och Gunilla SondellBakom boken
Elena Ferrantes Neapelkvartett har tagit världen med storm. I veckans avsnitt avhandlas serien om väninnorna Elena och Lila av seriens översättare Johanna Hedenberg och svenska förläggare Gunilla Sondell.
info_outline # 16 Linnea WikbladBakom boken
I veckans avsnitt av Bakom boken anar Daniel Sjölin ett estetiskt utbrytningsförsök från den rådande kokboksnormen. Gäst är radioprofilen Linnea Wikblad som just gett ut sin första kokbok och diskuterar kulten kring gjutjärnspannan, halvtrasiga hatthyllor och hur man effektiviserar den svenska nationalrätten – tacon.
info_outline #15 Agneta PleijelBakom boken
”Att vara förälskad i en annan människa innebär en väldig utsatthet”. I veckans avsnitt parade vi ihop romanaktuella Agneta Pleijel med Tone Schunnesson, två författare ur olika generationer som på varsitt sätt rör sig kring liknande frågor. Hör ett samtal om livet och litteraturen, om kärleken och friheten.
info_outline #14 Anna ArvidssonBakom boken
”En bok som bygger på en helt briljant grundidé” säger Daniel Sjölin i veckans avsnitt av Bakom Boken där han träffar debutanten Anna Arvidsson som skrivit en av årets mest omtalade ungdomsböcker – Ordbrodösen. Dessutom kåserar Tone Schunnesson kring svårigheten att prata om det en har skrivit.
info_outline #13 Agnes LidbeckBakom boken
Vem är egentligen huvudpersonen Anna i den hyllade romanen Finna sig? I veckans avsnitt av Bakom boken möter Daniel Sjölin författaren Agnes Lidbeck, som debuterade våren 2017 med Finna sig - en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Dessutom är författaren Tone Schunnesson tillbaka med "Tones kåserier".
info_outline #12 J.K. Rowling och Harry Potter med Jessika Gedin och Lena Fries-GedinBakom boken
I #12 möter Daniel Sjölin Harry Potter-översättarna Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin! Hur går man tillväga när man har hundratusentals läsare som inte kommer att dra sig för minsta anmärkning på ens översättning, en hel terminologi med egenhändigt uppfunna ord på växter, djur, lärdomar och fakta, som du måste hitta på egna termer för, ett verk som vuxit fram över mer än ett decennium och där tidspressen dessutom är enorm? Lena Fries-Gedin har översatt alla Harry Potter-böcker till svenska. Tillsammans med Jessika Gedin översatte hon även pjäsmanuset , och nu...
info_outlineFölj med Maria Österåker och hennes familj i deras självhushållande vardag på en liten gård i Österbotten. Maria målar upp en realistisk bild över vad som är viktigt att tänka på, hur man prioriterar och vad som ger bäst resultat. Hon börjar med förutsättningarna - bor du på en gård kanske du kan bereda en rejäl bit mark för odling och djurhållning, bor du i stan kan du börja småskaligt med groddning, vattenodling i fönstret och tillverkning av egna, miljövänliga hushållsprodukter. Vi kan alla göra något för att bli mer självhushållande. Maria skriver roligt och engagerande och delar frikostigt med sig av misslyckanden, hårt förvärvade erfarenheter och triumfatoriska ögonblick då familjen har nått nästa mål i strävan att leva mer på mindre.