loader from loading.io

Sommarpodden: Diagnos diabetes

Hallands sjukhus

Release Date: 07/31/2017

Barnpodden - Svårt sjukt barn på barnakuten show art Barnpodden - Svårt sjukt barn på barnakuten

Hallands sjukhus

Överläkare Oskar Wede i samtal med ST-läkaren Erik Bengtsson och barnneurologen Martin Duru om ett fiktivt fall; du får in ett riktigt dåligt barn på akuten och får hjärnsläpp. Hur bör du tänka för att komma på banan igen? Alla fall är fiktiva.

info_outline
Barnpodden - Vad gör man på BVC? show art Barnpodden - Vad gör man på BVC?

Hallands sjukhus

Avdelningschefen för Barnakuten Hallands sjukhus Halmstad, Karin Andreasson har tidigare jobbat många år som BVC sjuksköterska. I samtal med ST-läkaren Ebba Winter och barnneurologen Martin Duru berättar hon om det mycket värdefulla och förebyggande jobbet som BVC sjuksköterska, samt hur samarbetet mellan BVC-sjuksköterska och läkare fungerar. Alla fallen, även de som beskrivs mycket detaljerad, är fiktiva.

info_outline
Barnpodden - Låt oss prata om ätsvårigheter show art Barnpodden - Låt oss prata om ätsvårigheter

Hallands sjukhus

Logopeden Ida Stolt och psykologen Sara Klavedal berättar för ST-läkaren Erik Bengtson och överläkaren Martin Duru skillnaden mellan ätstörningar, ätsvårigheter,  picky eaters, problem eaters, pediatric feeding disorders (PFD) och ARFID. Om du inte vet skillnaden mellan de och varför du inte enbart bör titta på tillväxtkurvan eller om du går i tankarna att bygga upp ett ät-team bör du lyssna på det här avsnittet. 

info_outline
Barnpodden - Vad gör en dietist på barnkliniken? show art Barnpodden - Vad gör en dietist på barnkliniken?

Hallands sjukhus

Dietisterna Stina Grönevall och Matilda Örjegård berättar för barnläkaren Martin Duru om jobbet som dietist på barnkliniken.  Alla fallbeskrivningar är fiktiva. 

info_outline
Utbildningsanställning – specialistsjuksköterska eller barnmorska show art Utbildningsanställning – specialistsjuksköterska eller barnmorska

Hallands sjukhus

Som sjuksköterska i Region Halland har du möjlighet att, med bibehållen lön, läsa vidare till specialistsjuksköterska eller barnmorska. Men du kanske undrar, hur tar man det första steget? Och vad innebär rekryteringsprocessen i detalj? 

info_outline
Att jobba som operationssjuksköterska, anestesisjuksköterska eller IVA-sjuksköterska show art Att jobba som operationssjuksköterska, anestesisjuksköterska eller IVA-sjuksköterska

Hallands sjukhus

”Jag tycker det är fascinerande med hur kroppen fungerar. Att man kan laga kroppen. Ta från det rika och ge till det fattiga" Malin operatiossjuksköterska på Hallands sjukhus. I två avsnitt fokuserar vi på specialistsjuksköterskor, där du får en inblick i deras arbetsuppgifter, passion och utmaningar. Genom samtal med tre specialistsjuksköterskors utforskar vi vad det verkligen innebär att arbeta inom specialiserade medicinska fält, från intensivvård till barnsjukvård.

info_outline
Att jobba som barnmorska eller barnsjuksköterska show art Att jobba som barnmorska eller barnsjuksköterska

Hallands sjukhus

”Redan när jag var fem år och lekte på förskolan hade jag uttryck att jag skulle jobba med bebisarna när de kom till världen” Helena, barnmorska på Hallands sjukhus Varberg. I två avsnitt fokuserar vi på specialistsjuksköterskor, där du får en inblick i deras arbetsuppgifter, passion och utmaningar. Genom samtal med tre specialistsjuksköterskors utforskar vi vad det verkligen innebär att arbeta inom specialiserade medicinska fält, från intensivvård till barnsjukvård.

info_outline
Undersköterska - Erfaren undersköterska men ny på Hallands sjukhus show art Undersköterska - Erfaren undersköterska men ny på Hallands sjukhus

Hallands sjukhus

Elin lämnade äldreomsorgen efter nio år för att jobba på IVA, Hallands sjukhus Halmstad. Vad fick henne att söka sig vidare och hur hon ser på sitt arbete idag? 

info_outline
Barnpodden - Lär dig mer om ont i bröstet hos barn och tonåringar show art Barnpodden - Lär dig mer om ont i bröstet hos barn och tonåringar

Hallands sjukhus

Hjälp - vad är normalt och när ska du vara uppmärksam. Lär dig mer om bröstsmärtor hos barn och tonåringar. Josefin Rannemark, vikarierande underläkare och Martin Duru, barnneurolog i samtal med Solweig Harling, barnkardiolog på Hallands sjukhus Halmstad. 

info_outline
Barnpodden - Lär dig mer om kommunikation show art Barnpodden - Lär dig mer om kommunikation

Hallands sjukhus

Hur kan vi kommunicera för att skapa en god samarbetsrelation med familjen och vilka fallgropar borde vi undvika när vi pratar med familjen? ST-läkare Cristine Skogastjierna och barnneurolog Martin Duru pratar med pediatriska psykologen Sara Klaverdal om kommunikation och bemötande.   Modellen som Skåne använder heter SOFT-modellen. Läs mer här: Ben Furman, lösningsfokuserade psykologin 

info_outline
 
More Episodes

Jesper Fowelin är överläkare och specialist inom diabetesvård. Under sin tid inom diabetesvården har han varit med om en stor förbättring i behandlingsmöjligheter och patienternas inflytande och delaktighet i sin egen vård.

- 11 000 hallänningar lever idag med diabetes, och det är om dem och deras sjukdom det här avsnittet handlar om.

I avsnittet berättar Jesper vad de två olika diabetestyperna, typ 1 och 2, innebär för den drabbade, hur behandlingsmetoderna har förbättras genom åren och hur dessa ser ut i dagens Halland.