loader from loading.io

Hälta hos häst - Marie Rhodin - Carl Hedin - Pälspodden #3 från Agria

Pälspodden

Release Date: 11/18/2016

Bakbenshälta pä häst - Pälspodden #32 show art Bakbenshälta pä häst - Pälspodden #32

Pälspodden

Nu är det dags att prata hältor i Pälspodden igen! Hälta är den i särklass vanligaste diagnosen som hästägare kan stöta på.  Men forskningen går framåt och här bjuder Pälspodden på de senaste rönen från Elin Hernlund på SLU tillsammans med Kristian von Krusenstierna. Henrik Johnsson programleder och reder ut knepiga frågor.

info_outline
Så mycket tycker svenskar om hundar - Pälspodden #31 show art Så mycket tycker svenskar om hundar - Pälspodden #31

Pälspodden

Vad är svenskars attityder till hundar? Är det ok att ta med sig sin hund på kaféet eller restaurangen? Och hur ser det ut på våra äldreboenden? Två forskare vid Göteborgs universitet har djupdykt i svenska folkets hundkärlek och hur attityderna har förändrats de senaste åren. Pälspoddens programledare Henrik Johnsson lotsar samtalet med professor Maria Oskarson, och docent Anna Bendz, båda hemmahörande vid den vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet.

info_outline
Lösdrift för häst - Pälspodden #30 show art Lösdrift för häst - Pälspodden #30

Pälspodden

När många tänker sig ett hästliv när det är som bäst, så ser de framför dig en häst som springer utomhus tillsammans med kompisar i en flock. Men det är naturligtvis inte så enkelt. I Pälspoddens avsnitt om lösdrift presenteras därför en mängd tips för säker lösdrift. Karin Morgon, docent och forskningsledare på Strömsholm samt Linda Kjellberg, som också forskar och är huvudlärare i hästkunskap på Strömsholm, intervjuas av Henrik Johnsson.

info_outline
Viktigt vid fölning - Pälspodden #29 show art Viktigt vid fölning - Pälspodden #29

Pälspodden

Trots att ett föl fötts till synes helt friskt kan det bli akut sjukt och få blodförgiftning inom bara något dygn. I det här avsnittet berättar veterinären och forskaren Anna Kendall på SLU varför det kan bli så och vad man ska vara extra uppmärksam på och hur det går att förebygga det här allvarliga problemet.

info_outline
Hundars personlighet - Pälspodden #28 show art Hundars personlighet - Pälspodden #28

Pälspodden

Vi som har hund vet naturligtvis att hundar, dom har en personlighet. Vår hund kanske var nyfiken, modig, försiktig eller glad redan när den kom hem från uppfödaren som liten valp. Men vad menar man egentligen när man pratar om att hundar har en personlighet? Det ska vi få veta mer om för i det här avsnittet träffar vi Kenth Svartberg, som forskar om personlighetstester på hund vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

info_outline
Så här behandlar du hästens sårskador - Pälspodden #27 show art Så här behandlar du hästens sårskador - Pälspodden #27

Pälspodden

De flesta hästar kommer någon gång i sitt liv att få en sårskada. Då är det viktigt att veta hur du ska agera. Vad kan man fixa själv? När ska man ringa veterinär? Och vad kräver vård? I det här avsnittet träffar vi Dylan Gorvy, Kirurgisk Chefsveterinär, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 

info_outline
Vi mår bra med djur - Pälspodden #26 show art Vi mår bra med djur - Pälspodden #26

Pälspodden

Djur kan vara känslomässiga genier. De ger oss uppmärksamhet och accepterar oss som vi är, oavsett hur vi ser ut eller vad vi presterar. De kan minska vår stress. Kan djur hjälpa oss med balansen i det moderna livet? Allt mer forskning pekar i den riktningen. Att umgås med hästar, hundar och katter används allt oftare på äldreboenden, i skolor och i vården.

info_outline
Rehab för hästar - Pälspodden #25 show art Rehab för hästar - Pälspodden #25

Pälspodden

Vi vill ju att våra hästar ska bli helt friska efter en sjukdom eller en skada. Eller i alla fall att de ska bli så bra som det bara går. Därför träffar vi forskaren Anna Bergh på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är en av Sveriges främsta experter på just rehabilitering av bland annat hästar. Dessutom deltar Emelie Brolin, dressyrryttare och tränare.

info_outline
Rehab för katter - Pälspodden #24 show art Rehab för katter - Pälspodden #24

Pälspodden

Det blir allt vanligare att ta väl hand om katter och att rehabilitera Därför träffar vi idag forskaren Anna Bergh på Statens Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är en av Sveriges främsta experter på just rehabilitering av djur.

info_outline
Så lär sig hästen - Jenny Yngvesson - Angelica Byström - Pälspodden #23 show art Så lär sig hästen - Jenny Yngvesson - Angelica Byström - Pälspodden #23

Pälspodden

Forskningen har ganska klart för sig hur hästar bäst lär sig. Det kan handla om allt från dressyr, att lära hästen att något inte är farligt eller helt enkelt att få hästen att stå stilla och vara avslappnad när du vill. Ändå är just hästens inlärning ett område i hästvärlden där det finns en hel del myter och missuppfattningar. Dessutom pratar vi klickerträning för häst. Idag träffar Pälspodden forskaren Jenny Yngvesson, vid SLU och dressyrryttaren Angelica Byström.

info_outline
 
More Episodes

Dagens avsnitt handlar om den senaste superspännande forskningen om hälta hos hästar. På det här området händer det riktigt mycket. Gäster är Marie Rhodin, som är forskare och veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Carl Hedin, dressyrryttare. Programledare är som vanligt Emma Bergkvist. Presenteras av Agria Djurförsäkring.