loader from loading.io

#13 Hur mår EU?

UD-podden

Release Date: 12/27/2018

#42 Extraavsnitt! Om Agda Rössel show art #42 Extraavsnitt! Om Agda Rössel

UD-podden

Agda Rössel var en svensk diplomat och pionjär. 1958 blev hon världens första kvinnliga FN-ambassadör, ensam blad 60 män. Hör historien om hennes liv, från banvaktsstugan i Norrbotten till FN-skrapan på Manhattan, i ett samtal mellan Elin Jäderström, journalist och författare, och Karin Bolin, UD:s presschef.

info_outline
#41 Extraavsnitt! Om Dag Hammarskjöld show art #41 Extraavsnitt! Om Dag Hammarskjöld

UD-podden

Hör Staffan Carlsson i samtal med Viktoria Li om Sveriges kanske mest kända diplomat genom tiderna – Dag Hammarskjöld. Vilken roll spelade Hammarskjöld i utformningen av Sveriges säkerhetspolitik? Hur såg hans väg ut fram till utnämningen som FN:s generalsekreterare? Var Hammarskjöld en maktspelare eller ett helgon - och vad hade han egentligen för tankar om ett svenskt Nato-medlemskap? Detta, och mycket mer, behandlas i veckans UD-podd när ambassadör Staffan Carlsson, diplomat och författare intervjuas av Viktoria Li, chef för UD:s kommunikationsenhet.

info_outline
#40 Halvvägs igenom svenska EU-ordförandeskapet show art #40 Halvvägs igenom svenska EU-ordförandeskapet

UD-podden

Hur sköter sig Sverige som ordförande i EU:s ministerråd? Vad ska Sverige fokusera på under ordförandeskapets andra halva? Hur påverkas ordförandeskapet av att det pågår ett krig i Europa, och vad har EU egentligen för påverkansverktyg gentemot Ryssland? Dessa är exempel på frågor som besvaras när Kristoffer Triumf intervjuar Jan Olsson, stående ersättare för EU-chefen och chef för ledningsstödet vid statsrådsberedningen, och Martin Åberg, chef för UD:s europakorrespondentenhet.

info_outline
#39 Diplomatins roll och internationella förhandlingar show art #39 Diplomatins roll och internationella förhandlingar

UD-podden

Vad spelar diplomatin för roll egentligen? Hur är det att jobba som diplomat i ett konfliktdrabbat område? Och hur känns det att representera Sverige i en multilateral förhandling vid FN i New York? Det – och mer – får vi höra när Kristoffer Triumf intervjuar Niklas Kebbon, chef över enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt på UD.

info_outline
#38 Ett år av krig i Ukraina show art #38 Ett år av krig i Ukraina

UD-podden

Drygt ett år har gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Hur har den ryska invasionen påverkat Sveriges säkerhetspolitik? Vad är Sveriges roll i stöttandet och återuppbyggandet av Ukraina? Hör Kristoffer Triumf i samtal med Andreas von Beckerath, chef för UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien, och Johan Frisell, chef för UD:s säkerhetspolitiska enhet.

info_outline
#37 Sanktionerna mot Ryssland show art #37 Sanktionerna mot Ryssland

UD-podden

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har omfattande sanktionspaket införts mot Ryssland. Med vad är sanktioner egentligen, finns det olika typer och hur effektiva är de? I det nya avsnittet av UD-podden reder Kristoffer Triumf ut dessa frågor tillsammans med UD:s sanktionssamordnare Josefin Simonsson Brodén, vid enheten för europeisk säkerhetspolitik och Linn Andersson, vid enheten för Östeuropa och Centralasien.

info_outline
#36 Vad har UD med biologisk mångfald att göra? show art #36 Vad har UD med biologisk mångfald att göra?

UD-podden

Vad har UD med biologisk mångfald att göra? Ja, det får du svar på i säsongens sista avsnitt av UD-podden! Kristoffer Triumf gästas av UD:s handläggare för biologisk mångfald Charlotta Rodhe, Jan Wärnbäck som utifrån ambassaden i Nairobi arbetar med att stärka miljö, klimat och biologisk mångfald i utvecklingssamarbetet samt Ulrika Åkesson, verksföreträdare för miljö och klimat på Sida.

info_outline
#35 Sveriges relation till Afrikas folkrikaste land show art #35 Sveriges relation till Afrikas folkrikaste land

UD-podden

Sverige och Nigeria har haft diplomatiska relationer i 60 år. Hur har relationen utvecklats över åren? Vilka möjligheter för svenska företag finns i Afrikas folkrikaste land? Vad jobbar ambassaden med? Kristoffer Triumf pratar med Carl Michael Gräns, Sveriges ambassadör i Nigeria, och Sara Ibru, som är stationerad i Lagos och jobbar med att främja handel mellan svenska och nigerianska företag.

info_outline
#34 I knipa utomlands – vad kan en ambassad hjälpa till med? show art #34 I knipa utomlands – vad kan en ambassad hjälpa till med?

UD-podden

Om pengarna är slut, kan man få sova på ambassaden? Hjälper UD till med att betala en sjukhusräkning? Är man garanterad att få sitta av ett fängelsestraff i Sverige? Många svenskar kommer i kontakt med en ambassad först när de hamnar i knipa utomlands. I det här avsnittet går vi igenom det konsulära stödet – alltså vilken hjälp du eller dina anhöriga kan få om du frihetsberövas, råkar ut för ett brott eller en olycka eller i värsta fall dör utomlands. 

info_outline
#33 Vad visar Sverige upp på världsutställningen i Dubai? show art #33 Vad visar Sverige upp på världsutställningen i Dubai?

UD-podden

Det är dags för världsutställning! Sveriges paviljong under Expo2020 i Dubai är helt byggd i trä och ledordet för deltagande är hållbarhet. Varför deltar Sverige på en världsutställning? I detta skyltfönster mot omvärlden, vilka svenska lösningar visar vi upp? Och hur går ökad handel ihop med regeringens ambitiösa klimatmål? Kristoffer Triumf tar ett snack med Sveriges Expo2020-general, Jan Thesleff.

info_outline
 
More Episodes

I säsongens tredje avsnitt träffar Kristoffer Triumf Sveriges ambassadör för EU-representationen i Bryssel, Lars Danielsson för att tala om EU. De reder ut hur det ser ut med den demokratiska utvecklingen i EU, om EU-medlemskapet har motsvarat hans förväntningar och hur man ser på Sverige i Bryssel.