loader from loading.io

57 år sedan sist, men pandemin riskerar stoppa OS i Tokyo

Japanpodden

Release Date: 05/19/2021

Valentine Day vs White Day show art Valentine Day vs White Day

Japanpodden

Japanpodden reder ut begreppen och spanar dessutom in de senaste skandalerna samt tipsar om ett land som faktiskt blivit billigare för svenskar. Gissa vilket.  Göran medverkar från Tokyo. Världens största megalopolis har äntligen fått soppåsar med mintsmak. De goda nyheten är att råttorna numera skyr soporna som pesten.  Kyotos nye borgmästare vill höja busstaxan för turister.  

info_outline
Japaninstitutets Patrik Ström ser framtiden an, men OECD bekymrar sig show art Japaninstitutets Patrik Ström ser framtiden an, men OECD bekymrar sig

Japanpodden

Japaninstitutets chef Patrik Ström hoppas att fler ska få upp ögonen för Japan.  Redaktionen granskar den att-göra-lista för Japan som OECD har satt ihop. Bland annat pekar OECD på att japaner ligger alldeles för länge på sjukhus och på att momsen på tio procent måste höjas rejält om man ska få ekonomin att gå ihop.   

info_outline
Japanpoddens årskrönika 2023 show art Japanpoddens årskrönika 2023

Japanpodden

Japanpodden blickar tillbaka på året som varit. Vilka var de stora händelserna? Vem gjorde vad och varför? Och visste ni att världens bäste, och bäst betalde, basebollspelare är japan? Detta och mycket annat i Japanpoddens årskrönika för 2023.   

info_outline
Whiskyprovning och Japanpoddens julklappsutdelning show art Whiskyprovning och Japanpoddens julklappsutdelning

Japanpodden

Podden tar sig an japansk whisky tillsammans med en expert i ämnet, Henrik Aflodal.  Det blir provning av exklusiva buteljer från Suntory och Nikka med flera och Henrik berättar den märkliga och fascinerande historien kring hur whiskyn en gång för mer än hundra år sedan hamnade i Japan.    Dessutom blir det julklappsutdelning. Japanpodden delar ut hårda och mjuka klappar. Såna som vi tycker att mottagaren behöver, men kanske inte tänkt på att önska sig.   

info_outline
Fördomar om Japan och japaner - Japanpodden reder ut show art Fördomar om Japan och japaner - Japanpodden reder ut

Japanpodden

Japaner har fördomar om västerlänningar. Vi är stökiga, högljudda och allmänt oborstade. Men hur står det till med våra egna fördomar om japaner? Panelens medlemmar slår sina kloka huvuden ihop och svarar bland annat på frågan om varför japaner aldrig blir arga. Eller blir dom det? Klara testar wagyuburgare i Tokyos nya supercoola stadsdel Azabudai Hills.  

info_outline
Årets japanska buzzwords show art Årets japanska buzzwords

Japanpodden

I Japan ser man så här års fram mot korandet av årets så kallade buzzwords, alltså ord och uttryck som kännetecknar det gångna året.  Japanpodden har förhandsinfo om några av årets nominerade buzzwords och givetvis vill du veta vad “akogareru no o yamemashō” betyder och varför det visade sig så viktigt att "sluta idolisera andra". Hur ska man annars kunna bli världsmästare i baseboll?     

info_outline
Möt Maia Hirasawa i Japanpodden show art Möt Maia Hirasawa i Japanpodden

Japanpodden

Den här gången fokuserar Japanpodden helt och hållet på Maia Hirasawa - en av våra mest folkkära artister som dessutom lyckats med konststycket att bli minst lika stor i Japan som hon är i Sverige.  Vi pratar om hur det är att växa upp med dubbla kulturer, hur det är att turnera i Japan och inte minst om hur Maias låt "Boom" blev något av en kampsång för japanerna efter den förödande jordbävningen 2011.   

info_outline
Hawaii, demonstrationer och häng på sportbar i Tokyo show art Hawaii, demonstrationer och häng på sportbar i Tokyo

Japanpodden

Hur är det med demonstrationsviljan i Japan? Går folk ut på gator och torg och visar sitt missnöje eller knyter man hellre näven i fickan?  Dessutom om varför det vimlar av japaner på Hawaii, och så har Klara varit på sportbar i Tokyo.   

info_outline
Festivaler, semestrar och Klara på plats i Tokyo show art Festivaler, semestrar och Klara på plats i Tokyo

Japanpodden

Sensommaren och hösten är festivaltid i Japan. Vi reder ut varför japanerna älskar att dra runt bärbara tempel på gator och torg mitt i värsta sommarhettan.  Dessutom har poddens nya medarbetare Klara Gullström landat i Japan och hunnit med att klättra upp på en vulkan och låtit sig både imponeras och förskräckas (lite) av det japanska köket.   

info_outline
Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård show art Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård

Japanpodden

Japanerna lever allt längre och är friska betydligt högre upp i åldrarna än tidigare. Den här gången handlar Japanpodden om hur Japan tar hand om sina äldre. Vi träffar Gustav Strandell - en expert med mer än 25 års erfarenhet av japansk äldrevård. En snabbt växande miljardindustri som ofta går under namnet “Age Tech”.   

info_outline
 
More Episodes

Protesterna växer, men arrangörerna och de styrande är fast beslutna att de olympiska spelen ska hållas i Tokyo i sommar. Podden reder ut vad som gäller med hjälp av Vanessa Åsell Tsuruga som är på plats i Tokyo. 

Dessutom intervjuar vi seglaren Pelle Settergren som deltog i spelen 1964.

Sist av allt spanar Hans in miljardindustrin karaoke, vars uppfinnare missade att ta patent på sin skapelse.