Amnesty lyd
Myndighederne i Andeslandet Ecuador har mistet kontrollen i fængslerne, hvor hundredvis af indsatte er døde under store massakrer. Familiemedlemmer sørger og kræver svar på, hvordan deres kære kan blive dræbt i statens varetægt? Af Lise Josefsen Hermann
info_outlineAmnesty lyd
Halvandet år er gået, siden et enigt Folketing stemte samtykkeloven igennem, og det blev strafbart at have sex med en person, der ikke samtykker. Den nye lovgivning er til stor gavn for ligestillingen, mener to af dem, der til dagligt kæmper for voldtægtsofres rettigheder.
info_outlineAmnesty lyd
I månedsvis overvågede Ungarns myndigheder den undersøgende journalist Szabolcs Panyi ved hjælp af den dyrt indkøbte spyware Pegasus. I dag kæmper landets menneskerettighedsorganisationer for at standse ulovlig overvågning i Ungarn.
info_outlineAmnesty lyd
Amnestys våbenekspert Brian Castner interviewer øjenvidner og graver sig igennem ruinerne i Ukraines ødelagte byer for at finde bomberester, der kan dokumentere krigsforbrydelser.
info_outlineAmnesty lyd
Musikken er afblæst. Sport gjort haram, kunsten bandlyst og lig stilles igen offentligt til skue. Hver dag strammer det nye styre i Afghanistan den religiøse spændetrøje om civilsamfundet. Ikke mindst om landets magtesløse kvinder. Af Thea Pedersen
info_outlineAmnesty lyd
70 procent af verdens lande har afskaffet dødsstraffen. Men USA bliver ved med at henrette sine borgere. Det har forfærdet og fascineret jurist Martin Martensen-Larsen siden han var dreng. I dag bruger han kunsten til at hive dødsstraffen frem i lyset og tvinge os til at se den i øjnene. Han har solgt billetter til en henrettelse og udstillet en henrettes aske i et timeglas. Hør hvorfor i Amnestys podcast om dødsstraf. Medvirkende: Martin Martensen-Larsen Lyddesign: Jonas P. Sørensen
info_outlineAmnesty lyd
Da Taliban overtog magten i Afghanistan i august 2021, skete det med løfter om, at de ville respektere afghanernes rettigheder. Virkeligheden blev dog en anden, og særligt hårdt er det gået ud over landets kvinder. Mød lægen, thaibokseren og advokaten, der ikke kan kende deres nye liv i Talibans Afghanistan.
info_outlineAmnesty lyd
Siden regeringsskiftet i 2015 har Polens regering været i clinch med grundlæggende menneskerettigheder. Retssikkerhed, pressefrihed, kvinde- og LGBTI+rettigheder er alle blevet forringet. Og de, der kæmper imod, er under pres fra en regering, der forsøger at bremse kritikken med opslidende retssager.
info_outlineAmnesty lyd
Afskyen overfor ufrihed var en stærk drivkraft for Mumitroldenes skaber, Tove Jansson, der som ung satiretegner drev gæk med samtidens diktatorer. I et nyt samarbejde tænder Mumitroldene lys for menneskerettighederne til støtte for Amnesty International.
info_outlineAmnesty lyd
Imens kaos og desperationen i Kabuls lufthavn i august gik verden rundt, valgte dokumentarist- og journalist Nagieb Khaja at krydse grænsen ind til Afghanistan for at dække Talibans magtovertagelse. Han er drevet af lysten til at punktere stereotype og simple forklaringer på, hvorfor ekstremistiske bevægelser opstår og får opbakning i befolkningen.
info_outline”Jeg er opdraget til at være modig”, fortæller Agnès Callamard. Hun er vokset op i en familie med stærke kvinder og kommer fra et job hos FN, hvor hun blandt andet har efterforsket mordet på Jamal Khashoggi og drabsforsøget på Aleksei Navalny.