loader from loading.io

Ledighedsstress med Birgitte Kjær Grønbech

Job Eksperten

Release Date: 11/22/2015

Ledighedsstress

 

Birgitte Kjær Grønbech har en baggrund som økonom, men har nu uddannet sig indenfor psyckoterapi og stress. Hun har sin egen virksomhed Coping Capacity, og arbejder bl.a. sammen med Stress Nordic om at forebygge og behandle stress.

 

Hvad er stress

Vores mønstre omkring udvikling af stress stammer bl.a. fra vores opvækst, og hvor meget vores nervesystem bliver påvirket som barn. Hvilket også betyder at man kan være mere udsat for stress, hvis man kommer fra et belastet hjem. Ens nervesystem vil være mindre stærkt, fordi det ikke er blevet påvirket nok i en positiv retning som barn.

 

Det at være ledig er for mange en eksistentiel krise, for nogen rammer det helt personligt, for andre handler det om økonomi og familie.

 

Vores stress beredskab, som vi er født med, gør os i stand til at reagere når der opstår en fare. I stress situationer bliver vores energi omfordelt til vores store muskelgrupper, så vi dermed hurtigt kan reagere.

 

Den Grønne stress zone

Vi har 3 forskellige stresstyper, Grøn, Gul og Rød. Den grønne stress type er den som opstår hvis der sker noget uventet og vi hurtigt skal reagere. Denne type går hurtigt over igen i løbet af kort tid. Denne stress type kan komme til udtryk ved midlertidig hjertebanken, tics, at man sveder, bliver tør i munde, får sommerfugle i maven, knugene i brystet, eller anspændthed.

 

Den Gule stress zone

Den gule type af stress kan komme hvis man udsættes for gentagene gange af f.eks. fyringsrunder, hvor man mangler en trykhed og muligheden for at skabe ro om en hverdag. Signalerne her kan være, træthed, sover dårligt om natten, tankespind, uro i kroppen, en indre modstand, irritabel, kvinder får typisk lettere til tåre, hvor mænd bliver mere indesluttede. Vi er ikke skabt til at leve i længere perioder uden ro, derfor vil denne type af stress opstå.

Det er også den type af stress som mange oplever når man er ledig, da man hele tiden lever i denne usikkerhed om hvornår der sker noget, og at det ikke er i ens egne hænder.

 

Der er forskelligt fra person til person, hvilke behov vi har, alt efter hvor vi er i vores liv, og dermed også hvilke ting som påvirker os i forhold til hvilke ting som kan føre til stress.

 

Der ligger for nogen rigtig meget identitet i det at have et arbejde, og hvis man mister det kan det godt virke meget voldsomt, og være svært at samle sig selv op, hvis man ikke har et stimuleret nervesystem fra barnsben.

 

Det er en meget individuel rejse man har som jobsøgende, det gælder også i forhold til at blive stresset. Derfor kan det være svært at sige om der er en bestemt vej ud i stressen.

Ofte handler det dog om når det hele virker lidt håbløst, og man ikke kan se nogen ende på jobsøgningen.

 

Den Røde stress zone

I den røde stress zone, vil ens krop reagere ved at man glemmer ting, er fraværende, man oplever eksem og sygdommer man har bliver forværret, uforklarlige smerter, trækker sig tilbage socialt, får større forbrug af stimulanser, bliver mere aggressiv, mavetarm problemer, og for kvinder kan der også være blødningsforstyrrelser.

Dette sker hvis man ignorere signalerne fra den gule stress over en periode, det er kroppens måde at prøve og sætte nødbremsen i.

Når man når her ud, så er det vigtigt at man søger hjælp, i første omgang hos egen læge, men også andre professionelle.

 

Man kan sagtens virke til at være i godt humør og selv føle man er det, og stadig være stresset, dermed er det vigtigt virkelig at mærke efter symptomerne.

Det kan blive sværere at mærke sin egen krop, og både miste kontakten til sig selv og andre i processen.

 

Kriser er en del af livet

Stress er en forandringstilstand, men også en mulighedernes tilstand, men stadig en tilstand der kan dræne os, og derfor skal man være opmærksom. 

 

Social kontakt, er vigtigt når man føler man er på vej ud i en presset tid. Kys og kram virker rigtig godt i mod stress. Så der kan være en god ide måske at gøre det modsatte af hvad man har lyst til, at isolere sig.

Hvad gør jeg så?

Arbejd med dine tanker, lær at berolige dig selv via dine egne tanker. En god måde kan være at stille sig foran spejlet og fortælle dig selv at du er godt nok som du er, dejlig og elsket hver dag.

Smid de kritiske overbevisninger væk. Se de ting som gør dig taknemmelig og gør dig glad. Hold fast i de ting som gør dig glad og gør godt for dig selv.

 

Vær social, også selv om du måske ikke altid har lyst til det. Find ud af hvad det er du har brug for – i forhold til hvor er du i den stress du oplever. Meld ud til de mennesker du er sammen med, at du har en begrænset mængde energi, og måske har brug for at tale om tingene.

Forsøg også at undgå de ting som du ved gør dig ked af det. Sig til din omgangskreds at du ikke har lyst til at blive spurgt om hvorfor du stadig er ledig, og den type af spørgsmål.

 

Lav en plan for hvordan du holder dig oppe. Hvis du ikke kan finde energien til det, så få hjælp til det, gå til din a-kasse, lægen eller en privat rådgiver.

 

Sørg for at give dig selv plads til ro og søvn, det at sove er rigtig vigtigt når man er stresset. Giv plads til en pause. Det kan være der skal en sygemelding til, så du har mulighed for at få denne ro.

 

Forbyg af ledighedsstress

Se din ledighed som en rejse, brug tiden til at lære dig selv at kende. Se det som mulighedernes land. Gør noget for sig selv som er opbyggeligt, sæt dine rammer for hvornår du arbejde, og find nogle fællesskaber hvor du kan være sammen med andre om at være jobsøgende.

Sørg for disciplin og overblik i hverdagen og få noget konkret sparring. Find nogen hvor du får opfyldt det behov for kontakt og faglig sparring som du har. Det kan være en mentor, en i dit netværk eller måske en anden ledig.

 

Brug tid med venner og veninder, familie, brug tiden på noget som du synes er sjovt og spændende. Giv dig selv tiden og pladsen til at være dig selv og slappe af.

 

Søvn, motion og god mad!

 

Fra ledighedsstress til det nye job

Det kan være en fordel for dig at sygemelde dig mens du er jobsøgende, så du kan få styr på stressen, inden du starter på et nyt job. Starter du op med stress symptomer, er der stor risiko for at brænde ud i det nye job.

 

Når vi er i en stress tilstand mister man ofte overblikket over hvor meget man reelt kan klare, derfor er det en god ide at søge hjælp, når man får det nye job, eller allerede inden.

 

Det bedste råd fra Birgitte

Forhold dig åbent, både til dig selv og til lives udfordringer. Se tingene som en mulighed, også selv om tingene ikke altid er lige nemme.

 

Find Birgitte

Coping Capacity

 

LinkedIn