loader from loading.io

Avsnitt 20: Vinter i Botaniska

Botaniska trädgårdspodden

Release Date: 12/21/2017

Fixa narcisserna i din trädgård show art Fixa narcisserna i din trädgård

Botaniska trädgårdspodden

Påskliljor, krokus och en massa andra lökar lyser nu vackert i rabatter och gräsmattor. Botaniskas trädgårdsmästare Birgitta Hagelin gästar podden och berättar hur du planterar lökar och skyddar dem på bästa sätt. Hennes drömrabatt består av blandade lökväxter som hon kan göra vackra buketter av, men hittills har ett lökälskande djur satt stopp för det. Åsa och Stina berättar om narcissernas färd till våra trädgårdar – en resa som för ovanlighetens skulle utspelar sig i Europa och som innehåller allt från spännande upptäckter till plundring och en massa...

info_outline
Avsnitt 80: Fältarbete i regnskogen show art Avsnitt 80: Fältarbete i regnskogen

Botaniska trädgårdspodden

Fältarbetet i den atlantiska regnskogen i Brasilien fortsätter. Hur ser en insamlingsresa ut? Åsa och Stina inventerar växter och studerar hur ormbunkar och lummerväxter lever för att kunna skapa fina och trovärdiga miljöer i Botaniskas nya växthus. De träffar också på en hel del larver, skogshöns, ett bältdjur och en kobra.

info_outline
Avsnitt 79: Biblioteket show art Avsnitt 79: Biblioteket

Botaniska trädgårdspodden

Inför julen gör Stina och Åsa ett besök i Botaniskas bibliotek. Det tog några år innan det kom på plats och det var mycket efterlängtat av Botaniskas grundare Carl Skottsberg. Och det ser ut idag som det gjorde då. Det blir också en massa boktips från trädgårdens medarbetare! God jul!

info_outline
Avsnitt 78: Vi klättrar upp i ett fikusträd show art Avsnitt 78: Vi klättrar upp i ett fikusträd

Botaniska trädgårdspodden

30 meter. Så högt upp hissas Åsa och Stina när de hälsar på hos ett fikusträd vid en forskningsstation i den atlantiska regnskogen i Brasilien. Den här typen av skog är en av världens mest artrika platser och nu vill forskare kartlägga allt som lever i trädet! Stina och Åsa vill lära sig mer om hur bland annat mossor och orkidéer växer där. Förhoppningsvis kan de skapa liknande habitat i miniformat i de nya växthusen i Botaniska. Gäster: Thomas Berg, General manager på Araca project och Olivia Fitzpatrick, trädklättrare och forskningsassistent på Kew Gardens. 

info_outline
Avsnitt 77: På fröjakt i Abisko show art Avsnitt 77: På fröjakt i Abisko

Botaniska trädgårdspodden

Tidigt i höstas var Stina i Abisko tillsammans med forskare från Storbritannien. De skulle samla in vilda fröer till världens största fröbank för vilda växter ”Millenium seed bank” som ligger utanför London. I detta fröprojekt fokuserar forskarna på att samla in fröer från arktiska miljöer – Abisko, Svalbard och Grönland. Stina berättar hur det går till på detaljnivå att samla in fröer som ska bevaras för framtiden och hon intervjuar fröexperterna som är med på resan. Visste du att en bilmatta i gummi kan vara perfekt att rensa frön på? Några av fröerna kommer...

info_outline
Avsnitt 76: Trädgården inomhus show art Avsnitt 76: Trädgården inomhus

Botaniska trädgårdspodden

Nu kommer mörkret och kylan. Krukväxterna som bott på balkongen under sommaren måste flytta tillbaka in. Hur ger man dem kärlek på bästa sätt under vinterhalvåret? Åsa och Stina har läst in sig på äldre krukväxtlitteratur och konsulterar trädgårdsmästare Lisa Rieback. Hennes favoritkrukväxt är novemberkaktusen, som snart går i blom! Ett av hennes bästa vintertips är "växtspa". 

info_outline
Avsnitt 75: Bland kungsängsliljor och kejsarkronor show art Avsnitt 75: Bland kungsängsliljor och kejsarkronor

Botaniska trädgårdspodden

Vad är det som stinker så? undrade folk som passerade Brunnsparken i våras. Jo, där hade det planterats ett antal kejsarkronor, vackra och ståtliga men med en doft som störde besökarna (även rådjur och sorkar). Ämnet uppmärksammades bland annat av Radio Göteborg. Kejsarkronor hör till släktet Fritillaria, klockliljor. Hit hör också Upplands landskapsblomma kungsängslilja. Dessa råkar också vara Åsa och Stinas favoriter, så gissa om de har nördat ner sig. Gäst: trädgårdsmästare Johan Nilsson, som också älskar Fritillaria!

info_outline
Avsnitt 74: På jakt efter 100-åringar show art Avsnitt 74: På jakt efter 100-åringar

Botaniska trädgårdspodden

Finns det några växter som planterades  för hundra år sedan när Botaniska öppnade, som fortfarande står kvar i trädgården? Jajemän! En hel del träd, en ganska anspråkslös buske men också annat smått och gott. Åsa och Stina letar efter överlevare i databasen, stöter på en dödslista från begynnelsen och hittar gamla porslinsskyltar som användes som de första växtskyltarna ute i parken. De är synnerligen vackra, varför försvann de? Gäst: trädgårdsmästare Emil Wallin

info_outline
Avsnitt 73: Vi tittar in i nya Bergshuset show art Avsnitt 73: Vi tittar in i nya Bergshuset

Botaniska trädgårdspodden

Om du tittar upp när du står i entrén, ser du Botaniskas första nya växthus uppe på höjden – Bergshuset. Ännu är det inte öppet för allmänheten, men det planteras för fullt med hjälp av slagborr, skedar och sand. I porös sten ska de många alpina växterna bo. Stina och Åsa får titta in i Bergshuset och lära sig mer om dessa växter tillsammans med trädgårdsmästaren Sofia Grönberg.

info_outline
Avsnitt 72: Besök på en kolonilott show art Avsnitt 72: Besök på en kolonilott

Botaniska trädgårdspodden

Som en hyllning till det gröna Göteborg och 400-årsjubileet besöker Stina och Åsa en av de äldsta kolonilotterna och en av de yngsta odlingslotterna i stan. En på land och en i havet. Och vad är egentligen skillnaden mellan en kolonilott och en odlingslott? Gäster: Malin Augustsson, kolonist och trädgårdsmästare samt Maria Bodin, marinbiolog. 

info_outline
 
More Episodes

Vintern har kommit till Botaniska. Men det råder absolut inte lågsäsong i trädgården. Åsa och Erik hälsar på sina kollegor och kollar in vad de gör under vinterhalvåret. Det planeras för vårens och sommarens temarabatter vid entrén, det byggs trappor och rensas fröer. Välkomna till 2017 års sista avsnitt av Botaniska trädgårdspodden och God jul!