loader from loading.io

Morgondagens kulturarv

Finrummet

Release Date: 03/08/2019

ICOMOS show art ICOMOS

Finrummet

ICOMOS är ett internationellt expertnätverk för aktiva inom kulturarvssektorn vars övergripande syfte är att främja vård, bevarande och förmedling av det materiella och immateriella kulturarvet, såväl nationellt som internationellt. Jag träffar Ulrika Mebus för att tala om detta nätverk och dess arbete. Vi pratar bland annat om kulturarvets vikt i kriget i Ukraina.

info_outline
Naturvärden show art Naturvärden

Finrummet

Kulturmiljövården rör sig mer och mer mot det gröna kulturarvet. Grönskan bäddar in det byggda, det som ramar in och skapar rekreativa värden. De gamla ekarna är flera hundra år gamla, de är historiska.  Återbesök av Mir Grebäck von Melen.

info_outline
Kvinnohistoria i finrummet show art Kvinnohistoria i finrummet

Finrummet

”Du är historisk” säger Anna Tascha Larsson som är museichef på Stockholms kvinnohistoriska museum. Tillsammans med Chimen Castaing och Sandra Åhman handlar detta avsnitt om hur de tillsammans arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggör publikt.

info_outline
Konst på gator och torg show art Konst på gator och torg

Finrummet

Genom alla tider har symboler och utsmyckning prytt våra gator och torg. Ibland i form av ornamentik och ibland helt fristående med ett eget liv. Det kallar vi offenlig konst och det kan handla om allt från preformence till stenskulpturer och bronsbyster. Rebecka Walan jobbar med offenlig konst på Länsmuseet i Stockholm och  guidear oss genom stadens skatter. 

info_outline
Brutala byggnader show art Brutala byggnader

Finrummet

Var och varnnan person talar om funkisstil, klassicism och sekelskifte men sällan om brutalism. Jag frågar arkitekturhistorikern och den återkommande gästen Stina Hagelqvist varför. 

info_outline
ArkDes show art ArkDes

Finrummet

Vad kan en äppelskrutt berätta om Sveriges arkitektur? Detta avsnitt utspelar sig nere i arkivet på ArkDes (Sveriges nationella centrum för arkitektur och design) vid min sida står Max Ahrent som är assisterande intendent på Arkdes. Arkivet består av ritningar, modeller, fotografier, föremål. Samlingarna bär på idéer och visioner som påverkar våra liv som medborgare.  Här finns underlag för det som är byggt idag och planer som aldrig blev av. Men vad ska lyftas och berättas i museet när materialet är så omfattande och brett? Urvalet är en ständig utmaning säger...

info_outline
Rundtur i Stadsmuseet show art Rundtur i Stadsmuseet

Finrummet

Det blir mycket spring i trapporna på Stadsmuseet i Stockholm när Malin Myrin visar runt i det anrika huset på Södermalm.  I tre plan visas Stockholms historia från 1527 och fram till idag. 

info_outline
Göteborg i siktet show art Göteborg i siktet

Finrummet

Filip Laurits är ordförande i föreningen Fasad, en förening som arbetar mot förvanskning och rivning av Göteborgs byggda och gröna kulturarv i Göteborg. Vi pratar om byggnader vi älskar och fasas av rivningshysterin. Fiskekôrka, hamnens kranar, Rödasten, Läppstiftet och Gathenhielmska huset är några pärlor som vi nämner på vägen. 

info_outline
Riddarholmskyrkan show art Riddarholmskyrkan

Finrummet

Riddarholmskyrkan i Stockholm syns från långt håll. Men det är inte vilket kyrktorn som helst. Detta torn har en öppen spets av gjutjärn. Detta är ett avsnitt som börjar på marken och färdas längst upp i ett torn, ett avsnitt som snubblar över berg inomhus och kryssar mellan kungar, gravar och stilblandningar. Jonas Rosin leder  upptäcktsfärden i en kyrka invigd på 1300-talet. Välkommen! 

info_outline
Pythagoras industrimuseum show art Pythagoras industrimuseum

Finrummet

In genom grindarna kring en grusplan ligger Pythagoras industrimuseum. Var förberedd på slammer, buller och gnissel när museipedagogen Thérèse Holmgren drar igång tändkulemotorn i den stora maskinhallen. I en röd overall guidar hon genom verkstad, kontor och vaktmästarbostad. Hur var det egentligen att arbeta i en verkstad i början på 1900-talet?

info_outline
 
More Episodes

Vad är egentligen morgondagens kulturarv? Är det ännu en herrgård eller rent av ett kärnkraftverk eller parkeringshus? Avsnitt 15 gästar Länsstyrelsen för ett samtal med Louise Schlyter som är chef för kulturmiljöenheten i Stockholm. Vi talar om olika skyddsformer och om hur det är viktigt att få en bred representation.