loader from loading.io

Hur forskar man om inkluderande medborgarskap?

Forskningspodden

Release Date: 05/23/2016

Att driva företag – de tre första faserna i ett företags liv show art Att driva företag – de tre första faserna i ett företags liv

Forskningspodden

Hur är det att driva företag och framför allt att driva ett textilt företag? Dennis Lenberg, ordförande för Företagarna Borås och känd näringslivsprofil, diskuterar frågan tillsammans med Daniel Ekwall, professor i textilt management vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås.  

info_outline
Can the transportation industry be sustainable? show art Can the transportation industry be sustainable?

Forskningspodden

The logistics and transportation industry is mostly descibed in negative terms regarding emission and environmental damage. But is the industry willing to change and is it possible? Magnus Strand, retired CEO at DB Schenker in Sweden and Denmark and Daniel Ekwall, professor in textile management.

info_outline
Vad kan hända i försörjningskedjan? show art Vad kan hända i försörjningskedjan?

Forskningspodden

https://www.hb.se/forskning/forskningsportal/forskningomraden/textil-och-mode/Vad blir effekterna för en enskild kund när det blir problem i försörjningskedjan t.ex. när det blir stopp i Suezkanalen? Agnes Andersson Wänström, universitetsadjunkt och Daniel Ekwall, professor, båda inom tetilt management vid Högskolan i Borås pratar om vilka effekterna kan bli när något påverkar försörjningskedjan.

info_outline
Framtidens klimatsmarta mat show art Framtidens klimatsmarta mat

Forskningspodden

Vad ska vi äta i framtiden? Ett klimatsmart svar på den frågan är kanske en burgare, majonnäs eller chokladkaka som alla har några saker gemensamt: de smakar gott, de innehåller inga animaliska produkter och de tillverkas av ett svampprotein som utvecklas vid Högskolan i Borås. Svampen matas med exempelvis torrt bröd, som affären annars skulle slänga. Patrik Lennartsson,  docent och forskare inom resursåtervinning,  berättar om den världsledande forskningen. 

info_outline
För bra för att vara sant? Om pedagogiska myter och trender i skolan. show art För bra för att vara sant? Om pedagogiska myter och trender i skolan.

Forskningspodden

Kan korta motionspass eller minnesträning göra att elever får bättre betyg i skolan? Råden till lärare haglar och metoderna förpackas till kompetensutveckling som skolor köper in. Anita Norlund är professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås och granskar de myter och pedagogiska trender som florerar. I det här avsnittet av Forskningspodden berättar hon varför vissa metoder rent av kan vara skadliga och tipsar om när lärare bör dra öronen åt sig.

info_outline
Googla – istället för att ringa mamma show art Googla – istället för att ringa mamma

Forskningspodden

Sökmotorernas intåg och den digitala kulturen i stort påverkar samhället i grunden – långt mer än bara på det privata planet. Förändringen går fort. De här frågorna har Jutta Haider, professor inom biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås bra koll på.

info_outline
Att jobba med jobbiga kunder show art Att jobba med jobbiga kunder

Forskningspodden

Respektlöshet, trakasserier, fylla, oartighet eller kriminellt beteende - kunder kan verkligen vara jobbiga. Nicklas Salomonson, docent i företagsekonomi, har forskat kring hur kunder beter sig och hur personalen hanterar dem när de blir besvärliga.

info_outline
Skola, tradition och religion – olika synsätt som krockar show art Skola, tradition och religion – olika synsätt som krockar

Forskningspodden

Viktor Aldrin, universitetslektor i SO-didaktik, är expert på hur kristendom praktiseras och hur lärare undervisar i religion. Han forskar just nu om skolavslutningar i kyrkan, ett hittills outforskat område. I podden diskuterar han bland annat om hur hans nya läromedel i religion kan bidra till respekt och intresse för religiösa.

info_outline
Kan smarta textilier förändra samhället? show art Kan smarta textilier förändra samhället?

Forskningspodden

  Nils-Krister Perssson, docent inom Smart Textiles, renar vatten och bygger muskler med och av textil. Han berättar om möjligheterna med smarta textilier.  

info_outline
Rädslan är barnets värsta fiende show art Rädslan är barnets värsta fiende

Forskningspodden

Katarina Karlsson, universitetslektor i vårdvetenskap, har i sin forskning fokuserat på små barn och gör deras röst hörd. Hon har studerat hur barn mellan 3-7 år upplever nålstick inom vården och vilket stöd de behöver från sjuksköterskor och föräldrar. Gäst är Merja Vantaa Benjaminsson, barnsjuksköterska på barn-och ungdomskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS).

info_outline
 
More Episodes

Kennert Orlenius är professor i pedagogiskt arbete och har bland annat intresserat sig för frågor som rör samhällsutveckling och medborgarskap. Tillsammans med Avni Bajrami från AB Bostäder i Borås diskuterar Kennert sin senaste vetenskapliga rapport Inkluderande medborgarskap: Perspektiv på social hållbar samhällsutveckling: exemplet Norrby”.