loader from loading.io

Avsnitt 4 – Utvecklas eller avvecklas?

Från A till B

Release Date: 04/06/2022

Avsnitt 6 – Vem betalar för omställningen? show art Avsnitt 6 – Vem betalar för omställningen?

Från A till B

Säsongens tidigare avsnitt har undersökt om en omställning till ett fossilfritt samhälle 2045 är möjlig. Och det verkar faktiskt som att det är fullt möjligt, så länge man har rätt inställning till den. Frågan är bara, vem ska betala? Är det politiker? Enskilda branscher och industrier? Eller är det upp till var och en? I säsongens sista avsnitt av Från A till B söker Micael Dahlen efter svaren på dessa kluriga frågor hos Svenskt Näringsliv och våra två största partier; Socialdemokraterna och Moderaterna. Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad...

info_outline
Avsnitt 5 – Den gröna, sista milen show art Avsnitt 5 – Den gröna, sista milen

Från A till B

Är framtidens sci-fi-lösningar redan här? Hur löser man egentligen den sista milen? Och gynnas landsbygden mer än storstäderna av självkörande transporter? I det femte avsnittet av Från A till B grottar Micael Dahlen ned sig i framtidens e-handelsutmaningar. Med sig i studion har han alltifrån journalisten Caroline Englund till forskaren Anna Pernestål som ger en spännande inblick i branschutmaningar och nutida forkning. Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.

info_outline
Avsnitt 4 – Utvecklas eller avvecklas? show art Avsnitt 4 – Utvecklas eller avvecklas?

Från A till B

Innebär utfasningen av förbränningsmotorer även utfasning av mekaniker och ingenjörer som har vigt sina liv åt dem? Ska år av förfinad spetskompetens läggas på hyllan eller går den att applicera på ny teknik? Det tar Micael Dahlen reda på i det fjärde avsnittet av Från A till B, där han bland annat får sällskap av Polestars hållbarhetskommunikatör Ellen Broomé.   Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.

info_outline
Avsnitt 3 – Redo för bilskroten? show art Avsnitt 3 – Redo för bilskroten?

Från A till B

År 2045 är det tänkt att Sveriges fordon ska vara helt oberoende av fossila bränslen. Men idag körs fortfarande majoriteten av transporterna på bensin eller diesel. Vad kommer ske med alla de bilar? Ska de fasas ut trots att de inte är skrotredo? Hur gör vi i så fall det på ett hållbart sätt? I det tredje avsnittet av Från A till B bjuder Micael Dahlen in Scanias hållbarhetschef och experter från bland annat Trafikanalys för att få svar på sina frågor. Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.

info_outline
Avsnitt 2 – Laddproblematik show art Avsnitt 2 – Laddproblematik

Från A till B

Under 2021 var nästan varannan nyregistrerad bil i Sverige laddbar. Det innebär även att laddstolparna behöver bli fler. Men vem är ansvarig för att bygga ut laddinfrastrukturen? Och hur bör den se ut så att bilisterna inte råkar ut för framtidens soppatorsk? I det andra avsnittet av Från A till B möter Micael Dahlen såväl Trafikverket som Circle K för att få svar på sina frågor.   Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.

info_outline
Avsnitt 1 – Elfel show art Avsnitt 1 – Elfel

Från A till B

Världen blir allt mer elektrifierad. När det under vintern 2021 plötsligt var dyrare att ladda elbil än att tanka bensinbilen ställdes frågan om elbristen på sin spets. Att ställa om både industri och transporter till eldrift kommer kräva stora insatser. Så, hur säkerställer vi att Sverige har el för att klara omställningen? Och hur vet vi om att elen är fossilfri? Det tar Micael Dahlen reda på i det första avsnittet i den andra säsongen av Från A till B. Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.

info_outline
Trailer: Från A till B säsong 2 show art Trailer: Från A till B säsong 2

Från A till B

I den andra säsongen av podcasten Från A till B undersöker professorn och framtidsspanaren Micael Dahlen transportsektorns omställning i en allt mer elektrifierad värld. Han möter företagsledare, politiker och forskare för att ta reda på mer om elbilar, hållbarhet, e-handel och självkörande fordon. Vem ska betala för omställningen och hur ska elnätet räcka till?

info_outline
Avsnitt 4 av 4: Kollektivt resande – Urbaniseringens hjärta show art Avsnitt 4 av 4: Kollektivt resande – Urbaniseringens hjärta

Från A till B

Fler resenärer i färre fordon, till en lägre kostnad och med mindre utsläpp har gjort det kollektiva resandet till en central del i städerna. På vissa håll har det till och med blivit en del av städernas identitet. Men vad händer med kollektivtrafiken efter att pandemin fått oss att avstå det gemensamma resandet? Vad händer med planerna och visionerna för framtiden?

info_outline
Avsnitt 3 av 4: Flyget – Miljardindustrin som tvingades landa show art Avsnitt 3 av 4: Flyget – Miljardindustrin som tvingades landa

Från A till B

Sedan urminnes tider har människan tittat upp mot himlen och drömt om att flyga bredvid fåglarna. I dag är flyget inte bara verklighet, utan en bärande del av samhällsekonomin och vår vardag. Flyget har gått från att vara ett äventyr, till att vara en lyx, till att vara semester och tack vare flyget är världen nu mindre än någonsin. Men efter ett år av pandemi, och med nya krav på hållbarhet – hur ser egentligen framtidens flyg ut?

info_outline
Avsnitt 2 av 4: Vägen – Från grusväg till elväg show art Avsnitt 2 av 4: Vägen – Från grusväg till elväg

Från A till B

Som samhällets egna blodomlopp slingrar sig vägarna genom landet och knyter ihop stadsdelar, städer och samhällen. På de svenska vägarna transporteras dagligen miljoner människor och alla tänkbara varor. Ett liv utan vägarna är otänkbart. Men är det möjligt med en annan typ av vägar? Vägar som byggs för en mer hållbar trafik.

info_outline
 
More Episodes
Innebär utfasningen av förbränningsmotorer även utfasning av mekaniker och ingenjörer som har vigt sina liv åt dem? Ska år av förfinad spetskompetens läggas på hyllan eller går den att applicera på ny teknik? Det tar Micael Dahlen reda på i det fjärde avsnittet av Från A till B, där han bland annat får sällskap av Polestars hållbarhetskommunikatör Ellen Broomé.

 

Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.