loader from loading.io

#10 Kriget kommer

Hembygdspodden

Release Date: 06/01/2017

#45 Livet på Björkäng - med Gunvor Nyberg  del 2/2 show art #45 Livet på Björkäng - med Gunvor Nyberg del 2/2

Hembygdspodden

1961 började Gunvor Nyberg i Åsen arbeta på det nybyggda ålderdomshemmet Björkäng i Lidhult. De gamla ute i byarna flyttade nu in till Lidhult och på övervåningen flyttade personalen in. Elly, Berta och Britt-Mari från Odensjö. Och så den bara 19 år gamla Gunvor. Nu skulle yrkeslivet börja. 

info_outline
#44 Livet på Strandhem - ålderdomshemmet i Odensjö del 1/2 show art #44 Livet på Strandhem - ålderdomshemmet i Odensjö del 1/2

Hembygdspodden

Runt bordet på Strandhem satt Bullrans-Emma, Johan i Hålan, Lille-Hanna och alla de andra. I över 40 år, fram till 1961,  var Strandhem byns ålderdomshem. Britt-Marie Nilsson och Gulli Petersson, som jobbade här som unga på 50-talet, berättar om livet och människorna på hemmet mitt i byn. 

info_outline
#43 Att göra sin egen kista show art #43 Att göra sin egen kista

Hembygdspodden

Snickaren Gunnar Jönsson i Odensjö bestämde sig för att göra det han tänkt på så länge. Att bygga sin egen kista. Men han visste inte att det skulle blåsa liv i en gammal tradition i bygden. Att låta göra sin kista hos byasnickaren. Och Jenny och Ola från Hembygdspodden har bestämt sig för att hänga på - men på sina egna olika sätt. Vi talar kistor och traditioner och hur man gör en egen kista.

info_outline
#42 Berättelsen om Medelbergsstugan och en familjs uppgång och fall show art #42 Berättelsen om Medelbergsstugan och en familjs uppgång och fall

Hembygdspodden

Medelbergsstugan i Odensjö Hembygdspark bär på en okänd och dramatisk historia om uppgång fall. Här berättas den av bygdens främste släktforskare, Rolf Carlsson.

info_outline
#41 Att göra sylta på ett grishuvud - om Julmat nu och då show art #41 Att göra sylta på ett grishuvud - om Julmat nu och då

Hembygdspodden

ur gör man egentligen sylta på ett grishuvud? I Hembygdspodden pratar vi julmatstraditioner nu och då. Jenny Svensgård, Annette Johansson och Monica Andersson har samlats i Gårdshult för att jämföra sina julmatsminnen och drömma om det kommande julbordet.

info_outline
#40 Traktoräventyr på Gamla landsvägen show art #40 Traktoräventyr på Gamla landsvägen

Hembygdspodden

I två fulla höskrindor körda av traktorer gav sig ett trettiotal nyfikna sockenbor i somras ut på äventyr. Gunnar Jönsson guidar oss i denna podd längs gamla landsvägen mot Unnaryd. Och bekvämt blir det inte för att resa längs den krokiga gamla vägen var förr ett äventyr. På vägen får vi historier om de första vägarna, livet i knytpunkten Önne , ett mystiskt dödsfall och de allra första bilarna. Välkommen upp i vagnarna! Music:  adn Hembygdspodden    

info_outline
#39  Landshövdingestenen och striden om vägen  show art #39 Landshövdingestenen och striden om vägen

Hembygdspodden

På vägen mellan Röshult och Dyhult står en sten med en historia. Den kallas Landshövdingestenen och är ett minnesmärke över ett bygge som det krävdes en hel del småländsk envishet för att få till. Gunnar Jönsson och Jenny Svensgård berättar. Och vi hör även Ane Larsson och Alfred Lorentzon från Röshult berätta om grävaren Åsberg och resningen av stenen i en inspelning från juldagen 1979.  Music by Hembygdspodden. 

info_outline
#38 Från klut till Abba-Fridas smålockar show art #38 Från klut till Abba-Fridas smålockar

Hembygdspodden

Från klut till Abba-Fridas smålockar. Följ med på utställningen Det hänger på håret i Odensjö Hembygdspark timmarna innan den plockas ner. Annette Johansson och Jenny Svensgård berättar om hårmödor från då och nu och tar oss också med på rakutställning. Välkomna! Music: https://www.purple-planet.com and Hembygdspodden.

info_outline
#37 Hemma hos Martin Bedorf - timmerman och bagare  show art #37 Hemma hos Martin Bedorf - timmerman och bagare

Hembygdspodden

För 52 år sedan kom Martin Bedorf vandrande till Odensjö. Och valde att stanna kvar. Hembygdspodden besöker Martin i hans arkitektritade verkstad på Fagerlid där vi pratar färger på trädslag och det bästa receptet på pretzels. Möt en livsnjutare som fyller 78 samma dag som denna podd släpps.

info_outline
#36 Odensjös förste tandläkare   show art #36 Odensjös förste tandläkare

Hembygdspodden

Stig Hemström berättar hur det kom sig att han beslöt sig för att bli den förste tandläkaren i Odensjö. Idag är han 87 och han berättar om patienter och äventyr under tiden som byns tandläkarte. För kunde man sy sår så ficka man ta hand om både människor och djur. Praktiken drivs idag vidare av Jonas och Anette Rydén. Gunnar Jönsson och Jenny berättar om tandvård förr i tiden och ger lite smärtlindringstips. Music: Hembygdspodden and  

info_outline
 
More Episodes

Om krigsklockor, dundrande flygmaskiner, hakkors och Odensjös eget krigsminne - kolugnarna. Hembygdspodden handlar idag om krigsåren och vi ger oss ut och letar efter spår av de kolugnar som brann dag och natt för att ge bränsle till dåtidens gengasaggregaten. Berättar gör Gunnar Jönsson och gräver vid kolugnarna gör Jenny Svensgård.