loader from loading.io

#14 Internetmuseum Podd: Onlinespel

Internetmuseum

Release Date: 09/13/2016

Internetmuseum träffar: Christer Sturmark show art Internetmuseum träffar: Christer Sturmark

Internetmuseum

Christer Sturmark är en samhällstillvänd it-pionjär. Samtidigt som han under 1990-talet blir en av it-boomens galjonsfigurer med sitt it-konsultföretag Cell tar han plats i regeringens IT-kommission. Där är han med och driver igenom hem-pc-reformen, som bidrar till att hundratusentals svenskar skaffar sin första dator och internetuppkoppling. Innan dess har han också hunnit skriva den första svenska boken om internet – [email protected] – som ges ut 1994. Här berättar han sin historia för Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt.  

info_outline
Internetmuseum träffar internetpionjären Ines Uusman show art Internetmuseum träffar internetpionjären Ines Uusman

Internetmuseum

1996 tar Ines Uusman över ansvaret för it-frågorna i regeringen och i samma veva blir hon ordförande för It-kommissionen. Den tidigare regeringen har riktat in sig främst på forskning och spetsutveckling, nytt fokus blir att få ut tekniken till vanligt folk. Genom Hem-Pc-reformen blir Ines Uusmann ministern som ordnar datorer till miljoner och därmed banar väg för det nya svenska it-undret. Men för de allra flesta har hon blivit ihågkommen för de bevingade orden “Internet är en fluga”. Om detta och mycket annat berättar hon i den här intervjun med Internetmuseum.

info_outline
Internetmuseum träffar internetpionjären Marie Birde show art Internetmuseum träffar internetpionjären Marie Birde

Internetmuseum

Marie Birde är chefredaktören som förde den legendariska webbtidningen Darling ut till svenska surfare. I den här intervjun med Internetmuseum berättar hon om sitt tidiga bloggande, kärnkraftsverksbesöket, it-bubblan och om vilka som i dag fört vidare Darlings stafettpinne.

info_outline
Internetmuseum träffar internetpionjären Brita Zilg show art Internetmuseum träffar internetpionjären Brita Zilg

Internetmuseum

Brita Zilg är internetpionjären som skapade en Sveriges allra första webbtidningar. Den legendariska tidningen Darling var ett nyfiket och lekfullt kvalitetsmagasin, helt anpassat för internet. Men hur skapar man en webbtidning i en tid när ingen vet hur en webbtidning ser ut? För Internetmuseum berättar Brita Zilg, som både kodade och layoutade tidningen, hur det gick till.

info_outline
Internetmuseum träffar internetpionjären Rickard Schoultz show art Internetmuseum träffar internetpionjären Rickard Schoultz

Internetmuseum

Det börjar med en lista över den svenska webbens fem hemsidor och utvecklas till att bli Sveriges första sökmotor: SUNET-katalogen. Året är 1993 och den som får det att hända är Rickard Schoultz. Han börjar programmera redan vid nio års ålder, bygger program genom ABC-klubben och kommer som yngling in i det som då är det svenska internets hjärta – avdelningen KTHNOC på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Internetmuseum har träffat internetpionjären som jobbat jämsides med webbens

info_outline
Internetmuseum träffar internetpionjären Daniel Stenberg show art Internetmuseum träffar internetpionjären Daniel Stenberg

Internetmuseum

Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. I 20 år har han outtröttligt jobbat minst två timmar om dagen med att utveckla verktyget – större delen av tiden helt på ideell basis. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske internetpionjären Daniel Stenberg för att prata Open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.

info_outline
Internetmuseum podd INTERVJU - Tomas Ohlin show art Internetmuseum podd INTERVJU - Tomas Ohlin

Internetmuseum

I en tidningsartikel i Svenska Dagbladet beskriver den då 37-årige Tomas Ohlin ett system av "mer eller mindre centralt belägna datorer i direktkontakt med datainsamlande apparatur". Han spår att de kommer finnas i varje hem och användas av banker och resebolag – men att det framförallt kan bli intressant ur ett demokratiskt perspektiv. Med tanke på året artikeln publiceras, 1971, får man säga att Tomas tankar är otroligt framsynta. Internetmuseum har träffat Tomas Ohlin, internetpionjären so

info_outline
21 - Internetmuseum podd INTERVJU - Eva von Pepel show art 21 - Internetmuseum podd INTERVJU - Eva von Pepel

Internetmuseum

Hon var kund nummer 20 hos Algonet, var med och drog igång den svenska delen av Usenet och skrev mängder av HTML-böcker. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären och webbdrottningen Eva von Pepel.

info_outline
20 - Internetmuseum podd INTERVJU - Torsten Cegrell show art 20 - Internetmuseum podd INTERVJU - Torsten Cegrell

Internetmuseum

Med hjälp av ett toppmodernt datakommunikationssystem skulle Vattenfall gå in i framtiden. Det var tidigt 70-tal och tanken var att använda internets förfader Arpanet för att hålla ordning på elnätet. Problemet var bara att det inte funkade. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat Torsten Cegrell, mannen som lagade internet.

info_outline
19 - Internetmuseum podd INTERVJU - Frans Lettenström show art 19 - Internetmuseum podd INTERVJU - Frans Lettenström

Internetmuseum

Idén kläckte Frans Lettenström vid en fikarast på Kungliga biblioteket. Om man nu sparar ner alla trycksaker sedan 1643, varför låter man då den svenska webben försvinna? Kollegorna hade inget bra svar, och det blev starten på satsningen Kulturarw³. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären Frans Lettenström.

info_outline
 
More Episodes
Från modemljud som dämpas med kuddar för att kunna spela Diablo till VR-spel i vadderade rum. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Måns Jonasson från Internetmuseum pratar spelhistoria med ärrade gamerveteranerna Angelica Norgren från P3 Spel och FZ:s Calle Johansson.