loader from loading.io

Japanpodden gör nystart

Japanpodden

Release Date: 01/30/2020

Möt superentreprenören Peter Höljö show art Möt superentreprenören Peter Höljö

Japanpodden

Idag träffar vi en svensk superentreprenör som verkligen lyckats i Japan. Många äro kallade, få äro utvalda brukar det heta. Och så finns det dom som helt enkelt väljer sig själva.   Hans Rhodiner satte nyligen ned med Peter Höljö i Tokyo. Det blev ett samtal kring företagande och hur man som svensk entreprenör hanterar ett ovälkommet besök från yakuzan, den japanska maffian. Och mycket, mycket annat.  Podden tar nu sommaruppehåll och är tillbaka igen i augusti. Trevlig sommar ! 

info_outline
Joe Biden på besök show art Joe Biden på besök

Japanpodden

Idag blir det politik för hela slanten. Joe Biden har varit på besök, och panelen granskar vad som hände och hur relationen Japan-USA står sig i dessa orostider. 

info_outline
Det svenska popundret i Japan show art Det svenska popundret i Japan

Japanpodden

Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.

info_outline
Yenen ned, inflationen upp show art Yenen ned, inflationen upp

Japanpodden

Fokus på ekonomi och i synnerhet  att den japanska valutan - yenen - har tappat ordentligt i värde den senaste tiden.  Importvaror har blivit dyrare och inflationen har börjat stiga för första gången på decennier. Vi reder ut begreppen tillsammans med Jesper Edman, docent och forskare vid den företagsekonomiska Institutionen vid Wasedauniversitet i Tokyo.

info_outline
Bad i varma källor show art Bad i varma källor

Japanpodden

Onsen, rotenburo, eller kanske det lokala badhuset. Vi får hjälp av författaren och journalisten Anette Masui med att reda ut begreppen kring det som japaner älskar allra mest - att bada i vatten från varma källor.   Dessutom har Japanpodden varit på bio och sett Oscarsvinnaren "Drive My Car".  Foto: Norstedts förlag

info_outline
Blir inte kvar på perrongen show art Blir inte kvar på perrongen

Japanpodden

Calle Eklund kom till Japan första gången 1978 för att sälja kylutrustning till varvsindustrin. Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.  

info_outline
Japan, Ukraina och sen då ? show art Japan, Ukraina och sen då ?

Japanpodden

Konflikten i Ukraina har satt fokus på japansk utrikespolitik. Japanpodden går tillbaka i tiden och diskuterar hur tidigare konflikter rört om och stört de styrande i Tokyo. Finns det, för övrigt, förhoppningar om att en bättre världsordning kan komma ur Putins krig ? Alla påverkas, mest ukrainarna själva, men vad kan resten av världen lära, och bidra med ? 

info_outline
Enade med Ukraina show art Enade med Ukraina

Japanpodden

Starka protester och hårda sanktioner i Japan mot Ryssland efter attacken mot Ukraina. Japanpoddens Mika Nitz Pettersson var på plats vid helgens demonstrationer i Tokyo.  Dessutom reder vi ut Japans energipolitiska dilemma med hjälp av chalmersprofessorn Tomas Kåberger. 

info_outline
Svenskt fotbollsproffs i Japan show art Svenskt fotbollsproffs i Japan

Japanpodden

Japanpodden har pratat med Emil Salomonsson som tillbringat de senaste tre åren i den japanska proffsligan i fotboll - J-League. Nu senast Avispa Fukuoka i J-Leagues förstadivision.  Dessutom blir det en barrunda i Tokyo där Japanpoddens Hans Rhodiner testar Tokyosstadsdelen Sangenjaya tillsammans med ciceronen Dag Klingstedt.    Foto: Halmstad BK

info_outline
Yakuzan in på livet show art Yakuzan in på livet

Japanpodden

Vi har träffat företrädare för yakuzan - Japans mytomspunna,  organiserade brottslighet. Hur har yakuzan, med rötter som går hundratals år tillbaka klarat omställningen till det moderna samhället ?  Är yakuzan, som de själva gärna försöker framhålla, en garant för att brottsligheten sköts snyggt och prydligt i Japan, eller är det ett gäng samvetslösa brottslingar som går över lik för att vinna makt och rikedom ? 

info_outline
 
More Episodes

Det är råttans år, turisterna flödar in och i skiftet juli-augusti ska Tokyo stå värd för de olympiska spelen. Japan kommer att vara i världens fokus under 2020 och vad kan då passa bättre än att Japanpodden gör en nystart?


   Skaran av medarbetare har utökats med tre verkliga japanveteraner - Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Producent är som tidigare Jon Thunqvist.

 

   Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt som har med Japan att göra.