loader from loading.io

Corona kan stoppa OS

Japanpodden

Release Date: 03/03/2020

Det svenska popundret i Japan show art Det svenska popundret i Japan

Japanpodden

Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.

info_outline
Yenen ned, inflationen upp show art Yenen ned, inflationen upp

Japanpodden

Fokus på ekonomi och i synnerhet  att den japanska valutan - yenen - har tappat ordentligt i värde den senaste tiden.  Importvaror har blivit dyrare och inflationen har börjat stiga för första gången på decennier. Vi reder ut begreppen tillsammans med Jesper Edman, docent och forskare vid den företagsekonomiska Institutionen vid Wasedauniversitet i Tokyo.

info_outline
Bad i varma källor show art Bad i varma källor

Japanpodden

Onsen, rotenburo, eller kanske det lokala badhuset. Vi får hjälp av författaren och journalisten Anette Masui med att reda ut begreppen kring det som japaner älskar allra mest - att bada i vatten från varma källor.   Dessutom har Japanpodden varit på bio och sett Oscarsvinnaren "Drive My Car".  Foto: Norstedts förlag

info_outline
Blir inte kvar på perrongen show art Blir inte kvar på perrongen

Japanpodden

Calle Eklund kom till Japan första gången 1978 för att sälja kylutrustning till varvsindustrin. Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.  

info_outline
Japan, Ukraina och sen då ? show art Japan, Ukraina och sen då ?

Japanpodden

Konflikten i Ukraina har satt fokus på japansk utrikespolitik. Japanpodden går tillbaka i tiden och diskuterar hur tidigare konflikter rört om och stört de styrande i Tokyo. Finns det, för övrigt, förhoppningar om att en bättre världsordning kan komma ur Putins krig ? Alla påverkas, mest ukrainarna själva, men vad kan resten av världen lära, och bidra med ? 

info_outline
Enade med Ukraina show art Enade med Ukraina

Japanpodden

Starka protester och hårda sanktioner i Japan mot Ryssland efter attacken mot Ukraina. Japanpoddens Mika Nitz Pettersson var på plats vid helgens demonstrationer i Tokyo.  Dessutom reder vi ut Japans energipolitiska dilemma med hjälp av chalmersprofessorn Tomas Kåberger. 

info_outline
Svenskt fotbollsproffs i Japan show art Svenskt fotbollsproffs i Japan

Japanpodden

Japanpodden har pratat med Emil Salomonsson som tillbringat de senaste tre åren i den japanska proffsligan i fotboll - J-League. Nu senast Avispa Fukuoka i J-Leagues förstadivision.  Dessutom blir det en barrunda i Tokyo där Japanpoddens Hans Rhodiner testar Tokyosstadsdelen Sangenjaya tillsammans med ciceronen Dag Klingstedt.    Foto: Halmstad BK

info_outline
Yakuzan in på livet show art Yakuzan in på livet

Japanpodden

Vi har träffat företrädare för yakuzan - Japans mytomspunna,  organiserade brottslighet. Hur har yakuzan, med rötter som går hundratals år tillbaka klarat omställningen till det moderna samhället ?  Är yakuzan, som de själva gärna försöker framhålla, en garant för att brottsligheten sköts snyggt och prydligt i Japan, eller är det ett gäng samvetslösa brottslingar som går över lik för att vinna makt och rikedom ? 

info_outline
Umami - den femte grundsmaken show art Umami - den femte grundsmaken

Japanpodden

Umami - den femte grundsmaken.

info_outline
Japanpoddens årskrönika 2021 show art Japanpoddens årskrönika 2021

Japanpodden

Redaktionen ger sig i kast med en årskrönika över det händelserika 2021, såklart med ett totalt fokus på Japan.

info_outline
 
More Episodes

Nytt avsnitt av Japanpodden.

Den här gången blir det ett litet annorlunda program då den kosmopolitiska redaktionen har sett till att fördela sig över jordklotet. Sålunda är Göran på den amerikanska västkusten, Lasse och Hans någonstans i Sverige och jag sitter i orkanens öga - Tokyo. Har rest runt i de norra prefekturerna  - Fukushima, Akita, Miyagi och förstås Hokkaido som helt i sin ordning var bitande kallt. 

Nu är jag dock tillbaka i Tokyo och för en ojämn kamp med grannarna som håller på att bygga ett hus. Så om ni hör någonting som bankar i bakgrunden så är det sannolikt någon bärande balk som bilas ned i underjorden. 

Coronaviruset. Vi kan inte göra ett program utan att ta upp Coronaviruset som verkligen har fått Japan att gå i däck. Inte så att det är särskilt många, OFFICIELLA, sjukdomsfall. Färre än tusen enligt de senaste siffran jag såg. För ett land med 127 miljoner invånare så är det - hur man än väljer se på det - inte särskilt många. Men alla, och jag menar verkligen, alla pratar om corona. 

Det hela tog ny fart i slutet på förra veckan då premiärminister Shinzo Abe, nästan lite från ingenstans gick ut och rekommenderade att samtliga grundskolor skulle stängas tills vidare. Det handlar alltså om miljontals barn som plötsligt behöver tas om hand dagtid. De flesta är inte ett dugg sjuka och nu får i stället farmor, mormor och hela släkten rycka in. Var det då en förhastad åtgärd av premiärministern ? Nja, ingen vet. Eller rättare sagt, EN sak vet vi och det är att vid  pandemier och smittor så är vår första reaktion nästan alltid panik. Helt rimlig reaktion dessutom. Kanske är det vår tids böldpest som är över oss och då vill man inte vara siste man ur rummet. Men det vi faktiskt VET om covid-19 antyder att det är en influensa som hos riskgrupper - äldre och personer med underliggande sjukdomsbild - kan leda till lunginflammation som kan vara dödlig. 

Där står vetenskapen idag. Det är också så att covid-19 är en så kallad droppsmitta - det vill den sprids via hostningar. Faller droppen med viruset till marken så dör viruset ganska omgående. 

Detta om detta, nu över till Japans situation och den är lite problematisk. Särskilt i de stora städerna så lever folk väldigt tätt på varandra. Man åker i fullpackade tunnelbanetåg och umgås överlag väldigt nära med andra människor. 

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att en stor FÖRDEL med det japanska sättet att umgås är att man bugar istället för att ta i hand när man träffar en ny person. Klokt, bra och bör kanske rekommenderas till resten av världen. 

 

Jag ska inte tjata vidare om coronaviruset, men vi kan inte undvika att prata om de olympiska spelen. För nu står det faktiskt och väger. Spelen kan mycket väl bli inställda eller åtminstone uppskjutna. När det rör sig om en sån jätteorganisation som ett olympiskt spel så måste åtgärder anpassas och stämmas av mot varandra för att det hela ska fungera. Beslut måste tas utifrån gällande omständigheter, inte såsom omständigheterna i bästa fall ser ut om tre veckor eller tre månader. Efter vad jag har förstått så är nu de olympiska spelen under diskussion på högsta ort. Det kan, och bör kanske, komma ett beslut vilken dag som helst. Japanpodden fortsätter såklart att följa frågan. 

 

Jag nämnde i början att jag rest runt i norra Japan den senaste veckan och det blir mer reportage därifrån i kommande program. Bland annat från kärnkraftverket i Fukushima - det är snart nio år det hände. Dessutom från Ishinomaki - en av de värst drabbade städerna längs kusten. Tusentals människor dog - de som överlevde har fört en hård kamp för att ta sig vidare. Vi träffar några av dem och en alldeles bedårande katt som klarade sig genom att klamra sig vid en gardinstång under två dygn medan det gråsvarta, iskalla vattnet vällde in. Så fortsätt  lyssna - det blir mer framöver.