Japanpodden
Idag träffar vi en svensk superentreprenör som verkligen lyckats i Japan. Många äro kallade, få äro utvalda brukar det heta. Och så finns det dom som helt enkelt väljer sig själva. Hans Rhodiner satte nyligen ned med Peter Höljö i Tokyo. Det blev ett samtal kring företagande och hur man som svensk entreprenör hanterar ett ovälkommet besök från yakuzan, den japanska maffian. Och mycket, mycket annat. Podden tar nu sommaruppehåll och är tillbaka igen i augusti. Trevlig sommar !
info_outlineJapanpodden
Idag blir det politik för hela slanten. Joe Biden har varit på besök, och panelen granskar vad som hände och hur relationen Japan-USA står sig i dessa orostider.
info_outlineJapanpodden
Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.
info_outlineJapanpodden
Fokus på ekonomi och i synnerhet att den japanska valutan - yenen - har tappat ordentligt i värde den senaste tiden. Importvaror har blivit dyrare och inflationen har börjat stiga för första gången på decennier. Vi reder ut begreppen tillsammans med Jesper Edman, docent och forskare vid den företagsekonomiska Institutionen vid Wasedauniversitet i Tokyo.
info_outlineJapanpodden
Onsen, rotenburo, eller kanske det lokala badhuset. Vi får hjälp av författaren och journalisten Anette Masui med att reda ut begreppen kring det som japaner älskar allra mest - att bada i vatten från varma källor. Dessutom har Japanpodden varit på bio och sett Oscarsvinnaren "Drive My Car". Foto: Norstedts förlag
info_outlineJapanpodden
Calle Eklund kom till Japan första gången 1978 för att sälja kylutrustning till varvsindustrin. Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.
info_outlineJapanpodden
Konflikten i Ukraina har satt fokus på japansk utrikespolitik. Japanpodden går tillbaka i tiden och diskuterar hur tidigare konflikter rört om och stört de styrande i Tokyo. Finns det, för övrigt, förhoppningar om att en bättre världsordning kan komma ur Putins krig ? Alla påverkas, mest ukrainarna själva, men vad kan resten av världen lära, och bidra med ?
info_outlineJapanpodden
Starka protester och hårda sanktioner i Japan mot Ryssland efter attacken mot Ukraina. Japanpoddens Mika Nitz Pettersson var på plats vid helgens demonstrationer i Tokyo. Dessutom reder vi ut Japans energipolitiska dilemma med hjälp av chalmersprofessorn Tomas Kåberger.
info_outlineJapanpodden
Japanpodden har pratat med Emil Salomonsson som tillbringat de senaste tre åren i den japanska proffsligan i fotboll - J-League. Nu senast Avispa Fukuoka i J-Leagues förstadivision. Dessutom blir det en barrunda i Tokyo där Japanpoddens Hans Rhodiner testar Tokyosstadsdelen Sangenjaya tillsammans med ciceronen Dag Klingstedt. Foto: Halmstad BK
info_outlineJapanpodden
Vi har träffat företrädare för yakuzan - Japans mytomspunna, organiserade brottslighet. Hur har yakuzan, med rötter som går hundratals år tillbaka klarat omställningen till det moderna samhället ? Är yakuzan, som de själva gärna försöker framhålla, en garant för att brottsligheten sköts snyggt och prydligt i Japan, eller är det ett gäng samvetslösa brottslingar som går över lik för att vinna makt och rikedom ?
info_outline