loader from loading.io

Blir inte kvar på perrongen

Japanpodden

Release Date: 03/27/2022

Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård show art Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård

Japanpodden

Japanerna lever allt längre och är friska betydligt högre upp i åldrarna än tidigare. Den här gången handlar Japanpodden om hur Japan tar hand om sina äldre. Vi träffar Gustav Strandell - en expert med mer än 25 års erfarenhet av japansk äldrevård. En snabbt växande miljardindustri som ofta går under namnet “Age Tech”.   

info_outline
Utsläpp från Fukushima upprör grannländerna show art Utsläpp från Fukushima upprör grannländerna

Japanpodden

Kina och Nordkorea hör till de mest högljudda kritikerna när kraftbolaget TEPCO nu börjar släppa ut spillvatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi.  Panelen spanar också in sommarens tyfoner som är både fler och kraftigare än på länge.  Dessutom presenterar vi en ny medarbetare i Japanpodden. Klara Gullström flyttar till Tokyo inom kort och kommer att medverka i podden på olika sätt under de närmaste månaderna. 

info_outline
Ny bro öppnar mellan Japan och Skandinavien show art Ny bro öppnar mellan Japan och Skandinavien

Japanpodden

Japan må ligga långt borta rent fysiskt, men massor kan göras, och görs, för att våra länder ska komma närmare varandra. Senast i raden är Japan Bridge Scandinavia - en ny organisation med bas i Malmö som har ambitionen att möjliggöra nya möten och utbyten mellan Japan och de skandinaviska länderna.  I Japanpodden möter vi Ofelia Madsen som är styrelseordförande i Japan Bridge Scandinavia.  Dessutom berättar Lars Vargö om översättarens vedermödor.  

info_outline
Inte bara Kurosawa show art Inte bara Kurosawa

Japanpodden

Idag blir det film för nästan hela slanten. Vi har träffat en expert i ämnet - svensken Johan Nordström som är professor i film vid Tsuru universitetet och dessutom blir det filmtips från redaktionen.    

info_outline
G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus show art G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus

Japanpodden

G7-länderna möts i Hiroshima. Japans premiärminister Fumio Kishida står värd för det tyngsta toppmötet på många år - Japanpodden reder ut varför det är så viktigt.  Dessutom träffar vi svenske mångsysslaren Anton Wormann som renoverar övergivna hus i Tokyo och gör succé på Youtube. 

info_outline
Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten show art Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten

Japanpodden

Vi träffar några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut.  Det har varit stipendieutdelning och Japanpodden var på plats i Stockholm och minglade bland lyckliga stipendiater.   

info_outline
Territoriella anspråk - om att bli japan show art Territoriella anspråk - om att bli japan

Japanpodden

Det händer inte ofta, men det händer - att det kommer en roman om Japan skriven av en svensk författare. Frans Wachtmeister utkom nyligen med romanen “Territoriella anspråk” - en mångbottnad historia som tar sig an en rad frågor och funderingar kring dagens Japan, i synnerhet hur det är att komma till Japan som utlänning. “Kan man bli japan?” är ett bärande tema och "Vill man bli japan?" är ett annat. Tillsammans med Frans Wachtmeister tar sig Japanpodden an båda ämnena.  Foto: Carolina Wiehe Welroos  

info_outline
Katastrofen är nära, eller ? show art Katastrofen är nära, eller ?

Japanpodden

Tema katastrofer och i synnerhet japanska sådana. Japanpodden har identifierat ett antal hot mot Japan. Naturkatastrofer såklart, men också säkerhetsläget, den snabbt åldrande befolkningen och inte minst ekonomin - vi hör om tillväxt som inte vill ta fart och inflationen som bara ökar, samtidigt som yenen tappar i värde.   

info_outline
Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier show art Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier

Japanpodden

  Japanpodden om sociala medier i Japan  - hur de används, vem som använder dem och varför. Vi har med Dag Klingstedt på plats i Tokyo för att höra det senaste i ämnet. Visste ni att Facebook och Instagram inte ens är i närheten av förstaplatsen -  det är istället en koreansk-japansk applikation som heter Line.  

info_outline
Erik Augustin Palm om japanska subkulturer show art Erik Augustin Palm om japanska subkulturer

Japanpodden

Japanpodden besöker stadsdelen Koenji i Tokyo och träffar där den svenska kulturjournalisten och TV-producenten Erik Augustin Palm, som är bosatt där.  Koenji kännetecknas av mysiga restauranger, barer, en livlig undergroundscen och subkulturer av alla möjliga slag. Vi träffade Erik på Koenji-knytpunkten @substore.tokyo, en kombination av bar, café, skivbutik, klubb och konsertlokal.

info_outline
 
More Episodes
Calle Eklund kom till Japan första gången 1978 för att sälja kylutrustning till varvsindustrin.

Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.