loader from loading.io

Japan öppnar för turister igen

Japanpodden

Release Date: 09/19/2022

Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan. show art Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan.

Japanpodden

Säkerhetspolitik i stort och smått. Vi tittar på vad som avhandlades under det nyligen avslutade toppmötet mellan USA, Japan och Sydkorea.  Dessutom återknyter vi till en tidigare podd då vi pratade om varför det går så trögt att utveckla geotermisk energi i Japan. Hela landet ligger ju bokstavligen talat på en gigantisk varmvattenberedare. Det bubblar och pyser överallt. Varför använder man inte energin i större utsträckning ? Vi har träffat Gunnar Svensson - svensk ingenjör som för några år sedan var med och lanserade ett svenskutvecklat system för att ta till vara...

info_outline
Världens högsta byggnad show art Världens högsta byggnad

Japanpodden

Tokyos utveckling saknar motstycke - från liten fiskeby i början på 1600-talet till dagens 37-miljoners megalopolis. Det senaste är en skyskrapa som är en mile hög, alltså drygt 1 600 meter, dubbelt så hög som Burj Khalifa i Dubai. 2045 ska skyskrapan stå klar, enligt planerna.  Dessutom blir det försvarspolitik i Japanpodden - Japan planerar att fördubbla anslagen till försvaret i dessa oroliga tider. Vi berättar vad det är man vill satsa pengarna på.   Boktips - två nya böcker på svenska om Japan och japanska företeelser. Sist av allt tar Hans med oss på...

info_outline
Kärnkraftens återkomst show art Kärnkraftens återkomst

Japanpodden

I takt med de dramatiska förändringarna i omvärlden håller energifattiga Japan på att ompröva inställningen till kärnkraft.  Efter Fukushima ville en överväldigande majoritet av japanerna stänga ned kärnkraften, men nu har premiärminister Kishidas regering gett klartecken till att starta upp reaktorerna igen. Samtidigt utreds satsningar på ny kärnkraft.   Foto: Hans Rhodiner 

info_outline
På plats i Tokyo igen show art På plats i Tokyo igen

Japanpodden

Som vi kunde berätta redan i förra podden så är höstens, så här långt, bästa gladaste nyhet att det nu åter är möjligt att besöka Japan på turistvisum, man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa.  Japanpoddns redaktörer Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö passade på redan för någon vecka sedan att resa österut och lämnar enrapport, inspelad i trädgården på International House i Tokyo. 

info_outline
Japan öppnar för turister igen show art Japan öppnar för turister igen

Japanpodden

Vi kör igång med en riktig glad nyhet för alla japanvänner därute - nu blir det snart åter möjligt att besöka Japan på turistvisum: Man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa.  Det tog tog alltså två och ett halvt år av pandemi innan begränsningarna hävdes. Så, alla japanvänner, packar väskorna, leta upp era sparade yensedlar och sätt kurs österut. På grund av en viss president i ett visst land är resan inte lika spikrak som den var tidigare - men det går iallafall att resa.

info_outline
Svensk tatuerare gör succe i Japan show art Svensk tatuerare gör succe i Japan

Japanpodden

Uppdateringar på det senaste nyhetsläget där mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe fortsätter att dominera. Nu handlar mycket om huruvida Abe ska få en statsbegravning eller inte. Åsikterna går isär. Dessutom har podden celebert besök i form av den svenske tatueraren Magnus Jansson - bördig från Hudiksvall - som sedan flera år tillbaka är verksam i Tokyo. Hans Rhodiner har besökt honom bland nålarna i stadsdelen Kichijoji. 

info_outline
Mordet på Shinzo Abe show art Mordet på Shinzo Abe

Japanpodden

Hej och välkommen till Japanpodden. Jag heter Jon Thunqvist och som vanligt medverkar även Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Podden är tillbaka efter sommaren och en händelserik sommar har det varit, dock inte i positiv bemärkelse i alla delar. Mycket av dagens podd kommer att handla om mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe. Han sköts ihjäl den 8 juli i staden Nara där han deltog i ett valmöte.  Enligt vad som framkommit är mördaren en 41-årig man som beskyllde Abe för att vara den ytterst ansvarige till att hans mor hade donerat stora summor pengar...

info_outline
Möt superentreprenören Peter Höljö show art Möt superentreprenören Peter Höljö

Japanpodden

Idag träffar vi en svensk superentreprenör som verkligen lyckats i Japan. Många äro kallade, få äro utvalda brukar det heta. Och så finns det dom som helt enkelt väljer sig själva.   Hans Rhodiner satte nyligen ned med Peter Höljö i Tokyo. Det blev ett samtal kring företagande och hur man som svensk entreprenör hanterar ett ovälkommet besök från yakuzan, den japanska maffian. Och mycket, mycket annat.  Podden tar nu sommaruppehåll och är tillbaka igen i augusti. Trevlig sommar ! 

info_outline
Joe Biden på besök show art Joe Biden på besök

Japanpodden

Idag blir det politik för hela slanten. Joe Biden har varit på besök, och panelen granskar vad som hände och hur relationen Japan-USA står sig i dessa orostider. 

info_outline
Det svenska popundret i Japan show art Det svenska popundret i Japan

Japanpodden

Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.

info_outline
 
More Episodes

Vi kör igång med en riktig glad nyhet för alla japanvänner därute - nu blir det snart åter möjligt att besöka Japan på turistvisum: Man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa. 

Det tog tog alltså två och ett halvt år av pandemi innan begränsningarna hävdes.

Så, alla japanvänner, packar väskorna, leta upp era sparade yensedlar och sätt kurs österut. På grund av en viss president i ett visst land är resan inte lika spikrak som den var tidigare - men det går iallafall att resa.