loader from loading.io

På plats i Tokyo igen

Japanpodden

Release Date: 10/14/2022

Årets japanska buzzwords show art Årets japanska buzzwords

Japanpodden

I Japan ser man så här års fram mot korandet av årets så kallade buzzwords, alltså ord och uttryck som kännetecknar det gångna året.  Japanpodden har förhandsinfo om några av årets nominerade buzzwords och givetvis vill du veta vad “akogareru no o yamemashō” betyder och varför det visade sig så viktigt att "sluta idolisera andra". Hur ska man annars kunna bli världsmästare i baseboll?     

info_outline
Möt Maia Hirasawa i Japanpodden show art Möt Maia Hirasawa i Japanpodden

Japanpodden

Den här gången fokuserar Japanpodden helt och hållet på Maia Hirasawa - en av våra mest folkkära artister som dessutom lyckats med konststycket att bli minst lika stor i Japan som hon är i Sverige.  Vi pratar om hur det är att växa upp med dubbla kulturer, hur det är att turnera i Japan och inte minst om hur Maias låt "Boom" blev något av en kampsång för japanerna efter den förödande jordbävningen 2011.   

info_outline
Hawaii, demonstrationer och häng på sportbar i Tokyo show art Hawaii, demonstrationer och häng på sportbar i Tokyo

Japanpodden

Hur är det med demonstrationsviljan i Japan? Går folk ut på gator och torg och visar sitt missnöje eller knyter man hellre näven i fickan?  Dessutom om varför det vimlar av japaner på Hawaii, och så har Klara varit på sportbar i Tokyo.   

info_outline
Festivaler, semestrar och Klara på plats i Tokyo show art Festivaler, semestrar och Klara på plats i Tokyo

Japanpodden

Sensommaren och hösten är festivaltid i Japan. Vi reder ut varför japanerna älskar att dra runt bärbara tempel på gator och torg mitt i värsta sommarhettan.  Dessutom har poddens nya medarbetare Klara Gullström landat i Japan och hunnit med att klättra upp på en vulkan och låtit sig både imponeras och förskräckas (lite) av det japanska köket.   

info_outline
Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård show art Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård

Japanpodden

Japanerna lever allt längre och är friska betydligt högre upp i åldrarna än tidigare. Den här gången handlar Japanpodden om hur Japan tar hand om sina äldre. Vi träffar Gustav Strandell - en expert med mer än 25 års erfarenhet av japansk äldrevård. En snabbt växande miljardindustri som ofta går under namnet “Age Tech”.   

info_outline
Utsläpp från Fukushima upprör grannländerna show art Utsläpp från Fukushima upprör grannländerna

Japanpodden

Kina och Nordkorea hör till de mest högljudda kritikerna när kraftbolaget TEPCO nu börjar släppa ut spillvatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi.  Panelen spanar också in sommarens tyfoner som är både fler och kraftigare än på länge.  Dessutom presenterar vi en ny medarbetare i Japanpodden. Klara Gullström flyttar till Tokyo inom kort och kommer att medverka i podden på olika sätt under de närmaste månaderna. 

info_outline
Ny bro öppnar mellan Japan och Skandinavien show art Ny bro öppnar mellan Japan och Skandinavien

Japanpodden

Japan må ligga långt borta rent fysiskt, men massor kan göras, och görs, för att våra länder ska komma närmare varandra. Senast i raden är Japan Bridge Scandinavia - en ny organisation med bas i Malmö som har ambitionen att möjliggöra nya möten och utbyten mellan Japan och de skandinaviska länderna.  I Japanpodden möter vi Ofelia Madsen som är styrelseordförande i Japan Bridge Scandinavia.  Dessutom berättar Lars Vargö om översättarens vedermödor.  

info_outline
Inte bara Kurosawa show art Inte bara Kurosawa

Japanpodden

Idag blir det film för nästan hela slanten. Vi har träffat en expert i ämnet - svensken Johan Nordström som är professor i film vid Tsuru universitetet och dessutom blir det filmtips från redaktionen.    

info_outline
G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus show art G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus

Japanpodden

G7-länderna möts i Hiroshima. Japans premiärminister Fumio Kishida står värd för det tyngsta toppmötet på många år - Japanpodden reder ut varför det är så viktigt.  Dessutom träffar vi svenske mångsysslaren Anton Wormann som renoverar övergivna hus i Tokyo och gör succé på Youtube. 

info_outline
Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten show art Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten

Japanpodden

Vi träffar några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut.  Det har varit stipendieutdelning och Japanpodden var på plats i Stockholm och minglade bland lyckliga stipendiater.   

info_outline
 
More Episodes

Som vi kunde berätta redan i förra podden så är höstens, så här långt, bästa gladaste nyhet att det nu åter är möjligt att besöka Japan på turistvisum, man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa. 

Japanpoddns redaktörer Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö passade på redan för någon vecka sedan att resa österut och lämnar enrapport, inspelad i trädgården på International House i Tokyo.