loader from loading.io

G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus

Japanpodden

Release Date: 05/18/2023

Inte bara Kurosawa show art Inte bara Kurosawa

Japanpodden

Idag blir det film för nästan hela slanten. Vi har träffat en expert i ämnet - svensken Johan Nordström som är professor i film vid Tsuru universitetet och dessutom blir det filmtips från redaktionen.    

info_outline
G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus show art G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus

Japanpodden

G7-länderna möts i Hiroshima. Japans premiärminister Fumio Kishida står värd för det tyngsta toppmötet på många år - Japanpodden reder ut varför det är så viktigt.  Dessutom träffar vi svenske mångsysslaren Anton Wormann som renoverar övergivna hus i Tokyo och gör succé på Youtube. 

info_outline
Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten show art Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten

Japanpodden

Vi träffar några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut.  Det har varit stipendieutdelning och Japanpodden var på plats i Stockholm och minglade bland lyckliga stipendiater.   

info_outline
Territoriella anspråk - om att bli japan show art Territoriella anspråk - om att bli japan

Japanpodden

Det händer inte ofta, men det händer - att det kommer en roman om Japan skriven av en svensk författare. Frans Wachtmeister utkom nyligen med romanen “Territoriella anspråk” - en mångbottnad historia som tar sig an en rad frågor och funderingar kring dagens Japan, i synnerhet hur det är att komma till Japan som utlänning. “Kan man bli japan?” är ett bärande tema och "Vill man bli japan?" är ett annat. Tillsammans med Frans Wachtmeister tar sig Japanpodden an båda ämnena.  Foto: Carolina Wiehe Welroos  

info_outline
Katastrofen är nära, eller ? show art Katastrofen är nära, eller ?

Japanpodden

Tema katastrofer och i synnerhet japanska sådana. Japanpodden har identifierat ett antal hot mot Japan. Naturkatastrofer såklart, men också säkerhetsläget, den snabbt åldrande befolkningen och inte minst ekonomin - vi hör om tillväxt som inte vill ta fart och inflationen som bara ökar, samtidigt som yenen tappar i värde.   

info_outline
Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier show art Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier

Japanpodden

  Japanpodden om sociala medier i Japan  - hur de används, vem som använder dem och varför. Vi har med Dag Klingstedt på plats i Tokyo för att höra det senaste i ämnet. Visste ni att Facebook och Instagram inte ens är i närheten av förstaplatsen -  det är istället en koreansk-japansk applikation som heter Line.  

info_outline
Erik Augustin Palm om japanska subkulturer show art Erik Augustin Palm om japanska subkulturer

Japanpodden

Japanpodden besöker stadsdelen Koenji i Tokyo och träffar där den svenska kulturjournalisten och TV-producenten Erik Augustin Palm, som är bosatt där.  Koenji kännetecknas av mysiga restauranger, barer, en livlig undergroundscen och subkulturer av alla möjliga slag. Vi träffade Erik på Koenji-knytpunkten @substore.tokyo, en kombination av bar, café, skivbutik, klubb och konsertlokal.

info_outline
Kendo - svensken Mats Wahlqvist slår världen med häpnad show art Kendo - svensken Mats Wahlqvist slår världen med häpnad

Japanpodden

Japanpodden har träffat en svensk kendomästare som efter decennier av träning stigit i rankingsystemet ända upp till sjunde dan vilket är mycket ovanligt utanför Japans gränser. Mats Wahlqvist heter han och vi har besökt honom i träningslokalen.  Dessutom om allt mer desperata försök att få fart på barnafödandet i Japan och om en ny app som bokstavligen talat kan läsa och tolka gamla texter.  Foto: Harald Hofer/Wikimedia Commons 

info_outline
Tokyo vill att folk flyttar därifrån show art Tokyo vill att folk flyttar därifrån

Japanpodden

Ny japansk film upp på biograferna. Mästerregissören Hirokazu Koreeda, som senast gjorde prisbelönta Shoplifters, hyllas för "Min vackra stjärna".  Dessutom om det nya flyttbidrag som Tokyos styrande planerar för nu i vår. Huvudstaden har för många invånare och nu är tanken att barnfamiljer ska få motsvarande hundratusentals kronor i bidrag om de flyttar ut på landsbygden.  

info_outline
Japanpoddens årskrönika 2022 show art Japanpoddens årskrönika 2022

Japanpodden

Japanpodden blickar tillbaka på ett händelserikt 2022. Särskilt inbjuden gäst är Kazuhiko Kawasaki, tidigare professor vid Tokai-universitetet och sedan många år bosatt i Stockholm.  Mordet på förre premiärministern Shinzo Abe dominerade ett nyhetsår som också kanske går till historien som året då Japan klev fram ur det förgångnas skuggor och blev vad Abe beskrev som ett "normalt" land.  Dessutom pratar vi japanska fotbollsframgångar, sumobrottning, miljötänkande och kriminalitet. Och mycket, mycket annat.     

info_outline
 
More Episodes

G7-länderna möts i Hiroshima. Japans premiärminister Fumio Kishida står värd för det tyngsta toppmötet på många år - Japanpodden reder ut varför det är så viktigt. 

Dessutom träffar vi svenske mångsysslaren Anton Wormann som renoverar övergivna hus i Tokyo och gör succé på Youtube.