loader from loading.io

Age tech - Japan tar klivet in i framtidens äldrevård

Japanpodden

Release Date: 09/09/2023

Körsbärsblomning i Naka-meguro show art Körsbärsblomning i Naka-meguro

Japanpodden

Japanpodden på plats i stadsdelen Naka-meguro i Tokyo för årets viktigaste högtid, i varje fall den mest efterlängtade. Körsbärsblomningen är i full gång och vår utsände Hans Rhodiner befinner sig mitt i blomsterprakten. Miljoners miljoner vita och rosa blommor bäddar in honom och resten av Japan i ett mjukt täcke.    

info_outline
Nyinspelning av Shogun och Bank of Japan höjer räntan - efter 17 år (!) show art Nyinspelning av Shogun och Bank of Japan höjer räntan - efter 17 år (!)

Japanpodden

Japanpodden kollar in nyinspelningen av tv-serien Shogun på Disney+ och pratar med Lisa Hellman, professor i global historia i Lund och expert på japansk medeltid. Dessutom, när resten av världen börjar snegla på att sänka räntorna igen gör Bank of Japan tvärtom. Efter 17 år av minusränta klipper centralbanken till med en rejäl höjning. Vi förklarar varför.  Photo: Disney+  

info_outline
Svensk tecknare tar mangavärlden med storm show art Svensk tecknare tar mangavärlden med storm

Japanpodden

En specialpodd om den svenska mangatecknaren Åsa Ekström vars liv i Tokyo och Japan ständigt uppdateras i serieformat. Till stor glädje för både japanska och svenska läsare.  Japanpodden har gjort hembesök. 

info_outline
Japanpodden ute och cyklar show art Japanpodden ute och cyklar

Japanpodden

Podden ger sig ut på Tokyos gator medelst pedalkraft. En inte alldeles okomplicerad sysselsättning ska det visa sig. I synnerhet parkerandet av själva fordonet.  Dessutom gör vår medarbetare Klara Gullström bokslut över ett händelserikt halvår i Japan. Okonomiyaki och bad i varma källor var upplevelser som stod ut lite extra.   © Yamaha Motor Co., Ltd

info_outline
Valentine Day vs White Day show art Valentine Day vs White Day

Japanpodden

Japanpodden reder ut begreppen och spanar dessutom in de senaste skandalerna samt tipsar om ett land som faktiskt blivit billigare för svenskar. Gissa vilket.  Göran medverkar från Tokyo. Världens största megalopolis har äntligen fått soppåsar med mintsmak. De goda nyheten är att råttorna numera skyr soporna som pesten.  Kyotos nye borgmästare vill höja busstaxan för turister.  

info_outline
Japaninstitutets Patrik Ström ser framtiden an, men OECD bekymrar sig show art Japaninstitutets Patrik Ström ser framtiden an, men OECD bekymrar sig

Japanpodden

Japaninstitutets chef Patrik Ström hoppas att fler ska få upp ögonen för Japan.  Redaktionen granskar den att-göra-lista för Japan som OECD har satt ihop. Bland annat pekar OECD på att japaner ligger alldeles för länge på sjukhus och på att momsen på tio procent måste höjas rejält om man ska få ekonomin att gå ihop.   

info_outline
Japanpoddens årskrönika 2023 show art Japanpoddens årskrönika 2023

Japanpodden

Japanpodden blickar tillbaka på året som varit. Vilka var de stora händelserna? Vem gjorde vad och varför? Och visste ni att världens bäste, och bäst betalde, basebollspelare är japan? Detta och mycket annat i Japanpoddens årskrönika för 2023.   

info_outline
Whiskyprovning och Japanpoddens julklappsutdelning show art Whiskyprovning och Japanpoddens julklappsutdelning

Japanpodden

Podden tar sig an japansk whisky tillsammans med en expert i ämnet, Henrik Aflodal.  Det blir provning av exklusiva buteljer från Suntory och Nikka med flera och Henrik berättar den märkliga och fascinerande historien kring hur whiskyn en gång för mer än hundra år sedan hamnade i Japan.    Dessutom blir det julklappsutdelning. Japanpodden delar ut hårda och mjuka klappar. Såna som vi tycker att mottagaren behöver, men kanske inte tänkt på att önska sig.   

info_outline
Fördomar om Japan och japaner - Japanpodden reder ut show art Fördomar om Japan och japaner - Japanpodden reder ut

Japanpodden

Japaner har fördomar om västerlänningar. Vi är stökiga, högljudda och allmänt oborstade. Men hur står det till med våra egna fördomar om japaner? Panelens medlemmar slår sina kloka huvuden ihop och svarar bland annat på frågan om varför japaner aldrig blir arga. Eller blir dom det? Klara testar wagyuburgare i Tokyos nya supercoola stadsdel Azabudai Hills.  

info_outline
Årets japanska buzzwords show art Årets japanska buzzwords

Japanpodden

I Japan ser man så här års fram mot korandet av årets så kallade buzzwords, alltså ord och uttryck som kännetecknar det gångna året.  Japanpodden har förhandsinfo om några av årets nominerade buzzwords och givetvis vill du veta vad “akogareru no o yamemashō” betyder och varför det visade sig så viktigt att "sluta idolisera andra". Hur ska man annars kunna bli världsmästare i baseboll?     

info_outline
 
More Episodes

Japanerna lever allt längre och är friska betydligt högre upp i åldrarna än tidigare. Den här gången handlar Japanpodden om hur Japan tar hand om sina äldre. Vi träffar Gustav Strandell - en expert med mer än 25 års erfarenhet av japansk äldrevård. En snabbt växande miljardindustri som ofta går under namnet “Age Tech”.