loader from loading.io

Så många medaljer tar Japan i OS

Japanpodden

Release Date: 06/21/2024

Så många medaljer tar Japan i OS show art Så många medaljer tar Japan i OS

Japanpodden

Sista avsnittet innan sommarlovet ger vi oss i kast med alltifrån klimatoro och möjligheten att samla miljöpoäng via appar till nya chocksiffror som visar att födelsetalet för Tokyo nere på 0,99.  Dessutom säkerhetspolitik - hur agerar Japan i Ukrainafrågan och varför. Landet har en minst sagt problematisk relation till grannen i väster Ryssland. Rent tekniskt har länderna nämligen inte slutit fred efter andra världskriget.  Dessutom spår vi hur många medaljer Japan kommer att ta i sommarens olympiska spel i Paris.   

info_outline
Nytt Japan Hub startat i Malmö och ny sumostjärna född show art Nytt Japan Hub startat i Malmö och ny sumostjärna född

Japanpodden

Nya Japan Business and Innovation Hub i Malmö storsatsar på startups.  Dessutom blir det sumobrottning - kan det nya japanska stjärnskottet Onosato ta upp kampen med mongolerna som dominerat sporten de senaste decennierna? Photo: Japan Business and Innovation Hub 

info_outline
Shinkansen 60 år show art Shinkansen 60 år

Japanpodden

Vi uppmärksammar att det i år är 60 år sedan det japanska snabbtåget Shinkansen gjorde sin jungfrutur. Bara dagar innan Tokyo-olympiaden invigdes i oktober 1964 susade det första tåget fram i smått fantastiska 210 km/t mellan Tokyo och Shin-Osaka. Sedan dess har mer än sex miljarder passagerare åkt med Shinkansen och hittills har linjerna varit förskonade från allvarliga olyckor. 

info_outline
Spöken, caféer och det obeständiga Japan show art Spöken, caféer och det obeständiga Japan

Japanpodden

Podden läser en nyutkommen bok som benar ut varför man i Japan är närmast besatt av skönheten i det obeständiga. Boken heter “Obeständigt - kontraster i japansk kultur” och är författad av Japanpoddens Lars Vargö. Dessutom om att det nu är Golden Week - den årliga semesterperioden då Japan i princip stänger ned.  Samt varför man ändå ska passa på att besöka Japan just nu. Det är inte bara vädret som är extra behagligt, utan man får också extra mycket för sina svenska kronor. 

info_outline
Sumobrottning och storpolitik show art Sumobrottning och storpolitik

Japanpodden

Podden analyserar närmandet mellan Japan och USA, och sörjer en sumolegend som gått ur tiden.  

info_outline
Körsbärsblomning i Naka-meguro show art Körsbärsblomning i Naka-meguro

Japanpodden

Japanpodden på plats i stadsdelen Naka-meguro i Tokyo för årets viktigaste högtid, i varje fall den mest efterlängtade. Körsbärsblomningen är i full gång och vår utsände Hans Rhodiner befinner sig mitt i blomsterprakten. Miljoners miljoner vita och rosa blommor bäddar in honom och resten av Japan i ett mjukt täcke.    

info_outline
Nyinspelning av Shogun och Bank of Japan höjer räntan - efter 17 år (!) show art Nyinspelning av Shogun och Bank of Japan höjer räntan - efter 17 år (!)

Japanpodden

Japanpodden kollar in nyinspelningen av tv-serien Shogun på Disney+ och pratar med Lisa Hellman, professor i global historia i Lund och expert på japansk medeltid. Dessutom, när resten av världen börjar snegla på att sänka räntorna igen gör Bank of Japan tvärtom. Efter 17 år av minusränta klipper centralbanken till med en rejäl höjning. Vi förklarar varför.  Photo: Disney+  

info_outline
Svensk tecknare tar mangavärlden med storm show art Svensk tecknare tar mangavärlden med storm

Japanpodden

En specialpodd om den svenska mangatecknaren Åsa Ekström vars liv i Tokyo och Japan ständigt uppdateras i serieformat. Till stor glädje för både japanska och svenska läsare.  Japanpodden har gjort hembesök. 

info_outline
Japanpodden ute och cyklar show art Japanpodden ute och cyklar

Japanpodden

Podden ger sig ut på Tokyos gator medelst pedalkraft. En inte alldeles okomplicerad sysselsättning ska det visa sig. I synnerhet parkerandet av själva fordonet.  Dessutom gör vår medarbetare Klara Gullström bokslut över ett händelserikt halvår i Japan. Okonomiyaki och bad i varma källor var upplevelser som stod ut lite extra.   © Yamaha Motor Co., Ltd

info_outline
Valentine Day vs White Day show art Valentine Day vs White Day

Japanpodden

Japanpodden reder ut begreppen och spanar dessutom in de senaste skandalerna samt tipsar om ett land som faktiskt blivit billigare för svenskar. Gissa vilket.  Göran medverkar från Tokyo. Världens största megalopolis har äntligen fått soppåsar med mintsmak. De goda nyheten är att råttorna numera skyr soporna som pesten.  Kyotos nye borgmästare vill höja busstaxan för turister.  

info_outline
 
More Episodes

Sista avsnittet innan sommarlovet ger vi oss i kast med alltifrån klimatoro och möjligheten att samla miljöpoäng via appar till nya chocksiffror som visar att födelsetalet för Tokyo nere på 0,99. 

Dessutom säkerhetspolitik - hur agerar Japan i Ukrainafrågan och varför. Landet har en minst sagt problematisk relation till grannen i väster Ryssland. Rent tekniskt har länderna nämligen inte slutit fred efter andra världskriget. 

Dessutom spår vi hur många medaljer Japan kommer att ta i sommarens olympiska spel i Paris.