loader from loading.io

02. Att bestämma vad som får visas på Moderna Museet.

Moderna Museet-podden

Release Date: 02/07/2019

13. Från krogen till museet show art 13. Från krogen till museet

Moderna Museet-podden

Vid det här laget har Mark Bengtsson gått ända ner till Afrika om man ska räkna ihop hur långt han rört sig inne på museet. Från krogen till New York till Skeppsholmen – vad finns det för likheter mellan hans förra arbetsplats och hans nuvarande som arbetsledare för Moderna Museets värdar? Vilket är det konstigaste (djur) som någon besökare försökt smuggla in på museet? Och kan Mark koppla bort sitt jobb på fritiden eller styr och ställer han även på tunnelbanan? Dessutom vad känner han egentligen när en hel högstadieklass rusar in i salarna?

info_outline
12. Den linsbaserade konsten show art 12. Den linsbaserade konsten

Moderna Museet-podden

I Moderna Museets samling finns över hundratusen fotografier från 1840-talet och framåt och den som har bäst koll på dem är Anna Tellgren, sedan 2004 intendent med ansvar för fotografi vid Moderna Museet. Men hur är det att ha så många objekt att hålla reda på när man ska curera utställningar och hänga rum? Hur går det ens till när man väljer bland 100 000 olika fotografier? Dessutom – varför visar ett konstmuseum dokumentärt fotografi från berömda krigsfotografer och måste en intendent med ansvar för fotografi tänka på sånt som...

info_outline
11. Att bestämma över statsministerns konst show art 11. Att bestämma över statsministerns konst

Moderna Museet-podden

På våra folkvaldas arbetsrum, i diplomatresidens och vissa kungliga representationsutrymmen samt hos andra offentliga ämbeten hänger det konst, bland annat från Moderna Museet. Men hur tänker man när man väljer konst till statsministerns, eller låt säga kulturministerns, arbetsrum? I Moderna Museet-podden har museets pressekreterare Kristin Lundell bjudit in Johanna Holm-Norrvik som är depositionsansvarig och en av dem som bestämmer vad som ska lånas ut. Finns det någon konstnär som är extra populär hos våra politiker? Vad tycker man som konstkunnig egentligen om politiker...

info_outline
10. En ny överintendent i stan show art 10. En ny överintendent i stan

Moderna Museet-podden

Moderna Museet har en ny överintendent! I höst blev Gitte Ørskou museets elfte chef och med lång erfarenhet från den danska konst- och museivärlden är det nu dags att ta sig an den svenska. I Moderna Museet-podden berättar hon om sin syn på konst och hur ett modernt museum ska se ut. Men vad är egentligen viktigast: att göra en utställning som tio personer fullkomligt älskar eller en utställning som hundra tusen tycker är okej? Dessutom – hur går det med svenska uttryck som betyder något helt annat på danska? Och har hon någonsin försökt använda danska tidningars...

info_outline
09. Att reparera konstverk och vad som aldrig kan lagas. show art 09. Att reparera konstverk och vad som aldrig kan lagas.

Moderna Museet-podden

Ingen konst sätts upp i sal eller lämnar museet utan att en konservator har examinerat föremålet med sitt förstoringsglas. Skulle något verk gå sönder är det också konservatorn som rycker ut. Karin Hermerén är chefskonservator på Moderna Museet och arbetsleder en grupp med nio konservatorer som är specialister på papper, skulptur, måleri och fotografi. Tillsammans bevarar och reparerar de konst från alla möjliga skador. Men finns det något som inte går att rädda ett konstverk från? Och hur konserverar man egentligen ett verk som Adrián Villar Rojas skulptur skapad av...

info_outline
08. Att hänga om en samling. show art 08. Att hänga om en samling.

Moderna Museet-podden

Under 2019 hänger Moderna Museet om samlingen och hela 19 salar får nytt innehåll. Men hur går det till när man väljer vilka av museets 140 000 verk som ska få visas? Och hur är det att vara den som bestämmer att ett världsberömt verk ska tas ner från väggen och vila ett tag i magasinet? I Moderna Museet-podden berättar Jo Widoff, curator med samlingsansvar för internationell konst, om hur en samlingsomhängning går till. Dessutom, kan man spontan-förvärva konst till museet och är det en arbetsskada att tvångsmässigt rätta till det som sitter på väggen varje gång man...

info_outline
07. Att vara den som sätter upp den ovärderliga konsten. show art 07. Att vara den som sätter upp den ovärderliga konsten.

Moderna Museet-podden

Fredrik Andersson är tekniker och snickare på Moderna Museet och vet hur man löser alla möjliga, och omöjliga, krav från konstnärer. Sedan han började på museet för 22 år sedan har han varit med och byggt upp hundratalet utställningar. I Moderna Museet-podden berättar han bland annat om att vara den som rent fysiskt håller konsten i sin hand och varför han bröt det löfte som han gav som dagisbarn: Att aldrig någonsin sätta sin fot på Moderna Museet igen.      

info_outline
06. Hur kan man förstå videokonst? show art 06. Hur kan man förstå videokonst?

Moderna Museet-podden

Alla konstformer kan givetvis vara utmanande men är inte videokonst ändå lite extra krävande? Som konstvärldens svar på friformsjazz? Lena Essling är intendent med samlingsansvar för film och video och i Moderna Museet-podden serverar hon en grundkurs i videokonst. I Samlingen finns omkring 480 konstvideor och filmer och antalet växer stadigt varje år men vad finns det för nyckelverk? Och hur vet man som curator vad som är bra videokonst? Dessutom: Hur kommer det sig att videokonst gör sig så bra i badrum?

info_outline
05. Är treåringar expressionister eller futurister? show art 05. Är treåringar expressionister eller futurister?

Moderna Museet-podden

Är treåringar expressionister eller futurister? Kan spädbarn uppskatta modern konst? Och hur gör man när en hel gymnasieklass sätter sig på tvären redan innan visningen har börjat? Maria Taube är intendent med över trettio års erfarenhet av pedagogisk verksamhet på Moderna Museet. I Moderna Museet-podden berättar hon för Kristin Lundell bland annat om hur man kan se konst med öronen och varför såväl punkare som medelålders kvinnor kan känna samhörighet med Rauschenbergs Monogram (i folkmun kallad Geten).

info_outline
04. Är framtiden hotad för super-curatorn? show art 04. Är framtiden hotad för super-curatorn?

Moderna Museet-podden

Vad ska man tänka på om man plötsligt råkar få erbjudandet att curera den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen? Och vad svarar man om någon erbjuder en att bära ett äkta Andy Warhol-verk i en papperspåse? I Moderna Museet-poddens fjärde avsnitt delar John-Peter Nilsson, kommunikativ museistrateg och curator för utställningen ”Warhol 1968” som nu visas i Malmö, med sig av sina bästa yrkestips. Dessutom putsar han upp spåkulan för att slå fast hur yrkesframtiden ser ut för curatorn. Programledare är Kristin Lundell.

info_outline
 
More Episodes

Vem bestämmer vad som visas på Moderna Museet och hur går beslutandet till? I Moderna Museet-podden har Kristin Lundell ställt in två stolar i popkonstrummet och bjudit in Ann-Sofi Noring, tillförordnad överintendent, för ett samtal om det som är museets hjärta – den 140 000 verk stora samlingen. Medan Nam June Paiks videoverk T.V. Chair, från 1968, hörs i bakgrunden berättar Ann-Sofi Noring vilket verk i samlingen som hon brukar nämna när hon vill sälja in Moderna Museets samling till någon. Och vilken konstnär som hon önskar att museet ska förvärva ytterligare ett verk från under 2019.