loader from loading.io

Avsnitt 13. Sinnesro?

På spaning efter själen

Release Date: 08/28/2021

Avsnitt 81. Omsorg? show art Avsnitt 81. Omsorg?

På spaning efter själen

Det är vår omsorg om varandra som gör våra liv möjliga. Men omsorg kan också bli asymmetri, hierarki och man kan förväxla sina egna behov med den andres. Så hur gör vi med den enkla och självklara omsorgen som också kan bli så komplex? Vi samtalar kring ett citat av Fanny Ambjörnsson, socialantropolog, genusvetare och professor vid Stockholms universitet. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 80. Den tredje punkten show art Avsnitt 80. Den tredje punkten

På spaning efter själen

Om man befinner sig i konflikt är det då kompromisser som är den enda vägen framåt? Att man söker den minsta gemensamma nämnaren eller att man helt enkelt får ge sig och ta det som blir. Eller finns det en tredje punkt - som något man kan få syn på som leder vidare, har ett slags högre syfte och som får parterna att tänka att man vunnit något? Vi samtalar kring ett citat av Dag Hammarskjöld, tidigare generalsekreterare för FN. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 79. Att vara ensam med sin berättelse show art Avsnitt 79. Att vara ensam med sin berättelse

På spaning efter själen

Vad händer när man blir ensam om att bära sin berättelse - då när det inte verkar finnas någon annan som kan dela den? Och är det vi kan kalla för ett kollektivt trauma något som händer i realtid eller uppstår det efteråt när vi står där med vår berättelse coh försöker blicka tillbaka? Vi samtalar kring ett citat av Mikael Kurkiala, författare och docent i kulturantropologi. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 78. Behövs ett trauma för att det ska bli en bra berättelse? show art Avsnitt 78. Behövs ett trauma för att det ska bli en bra berättelse?

På spaning efter själen

När offentliga person berättar om svåra händelser i livet - och hur man hanterat dem - så kan vi känna igen oss, bli stärkta och få hopp. Men är det också så att starka självutlämnade berättelser säljer bättre? Och förväntas offentliga personer bygga sina varumärken och relatera genom att visa sig både sårbara och starka? Så behövs det ett trauma för att det ska bli en bra berättelse? Vi samtalar kring ett citat av Katarina Båth, lektor och forskare inom kultur och medievetenskap vid Umeå Universitet. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 77. Att vara fel show art Avsnitt 77. Att vara fel

På spaning efter själen

De första relationerna i våra liv påverkar oss på ett djupgående sätt. Kan det som kallas anknytningstrauam höra ihop med en gnagande känsla av att ständigt vara fel senare i livet? Vi samtalar kring ett citat av Tor Wennerberg, psykolog och författare. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 76. Digital resonans show art Avsnitt 76. Digital resonans

På spaning efter själen

Vad innebär det egentligen att mötas i den digitala tidsåldern? Når vi verkligen fram till varandra genom skärmen? Och vad finns att vinna och vad är det som går förlorat när det nära samtalet allmer sker på distans? Vi samtalar kring ett citat av Hartmut Rosa i en livepodd i samverkan med Humanobservatorium.

info_outline
Avsnitt 75. Trauma? show art Avsnitt 75. Trauma?

På spaning efter själen

Nyheterna påminner oss varje dag om det som händer i världen med krig och utsatthet. Vi påminns också om det som händer här - både sådant som syns och inte syns. Så vad är egentligen ett trauma? Och kan man komma till rätta med svåra upplevelser? Vi samtalar kring ett citat av Bessel van der Kolk, psykiater, traumaforskare och författare. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 74. Vinna tid? show art Avsnitt 74. Vinna tid?

På spaning efter själen

Inför ett nytt år befinner man sig i skarven mellan det som varit och det som ska komma. Nyhetsrapporteringen sammanfattar året som gått med världsläge, politik och stormar. Många av oss sammanfattar och utvärderar också vårt eget. Vi samtalar kring citatet "Nu går en dag än från vår tid, och kommer icke mer".

info_outline
Avsnitt 73. Misslyckas show art Avsnitt 73. Misslyckas

På spaning efter själen

Vad är att misslyckas? Och är det verkligen så att det alltid kommer något bra ur det som gått dåligt? Är misslyckanden den bästa utgångspunkten för att reflektera och lära sig? Och orkar, hinner och vill man det då när man är besviken och nedslagen? Vi samtalar kring ett citat av Jonas Dahl, forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 72. Ett eget rum för kreativitet show art Avsnitt 72. Ett eget rum för kreativitet

På spaning efter själen

Hur kan man få utrymme för sin kreativitet i sitt liv, i sin vardag och mitt bland relationerna då när det kan kännas som att man inte får plats i sin egen tillvaro? Och hur gör man om man börjar känna att man förlorar kontakten med sitt innersta? Vi samtalar kring ett citat av Nina Hemmingsson, författare och serietecknare. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
 
More Episodes

Nuet invaderas lätt av det som redan varit - eller den framtid som vi inte vet så mycket om. Så sinnesro, eller ro i själen, är det ett undantagstillstånd i vår tid? Är det koncentrationen på något utanför oss själva som ger oss frid? Och hur kan man hitta pauser mitt bland allt som pågår för att orka möta både sig själv och andra? Vi samtalar kring ett citat av författaren, poeten och miljöaktivisten Wendell Berry.

Musik: Niclas Dahl.