loader from loading.io

2. Kanon-spännande historia i Oxelösund

Sörmlandspodden

Release Date: 06/26/2020

15. Mariasystrarna och spöket på Tullgarns slott show art 15. Mariasystrarna och spöket på Tullgarns slott

Sörmlandspodden

I det här avsnittet hör vi Mariasystrarna och spöket på Tullgarns slott, ett kåseri av Pehr Flühr som så snällt har överlåtit namnet Sörmlandspodden till oss. Pehr intygar att denna dråpliga historia är 100 procentigt sann. 

info_outline
14. Sörmland – förmodligen Sveriges mest natur-rika landskap! show art 14. Sörmland – förmodligen Sveriges mest natur-rika landskap!

Sörmlandspodden

Gäster: Hans Sandberg och Jan Sjöstedt

info_outline
13. För att hästen är en viktig del av Sörmland! show art 13. För att hästen är en viktig del av Sörmland!

Sörmlandspodden

Gäster: Johanna Frieberg och Malin Andersson

info_outline
12. Sörmlandsleden show art 12. Sörmlandsleden

Sörmlandspodden

Sörmlandsleden är en av Sveriges längsta låglandsleder och kanske den enda du kan nå från en tunnelbana utanför Stockholm. Vi får höra två f.d. landshövdingar prata om Sörmlandsleden som är en ideell förening bestående av tusentals betalande medlemmar och hundratals arbetande ideella entusiaster som sköter om leden genom vildmark, insjöar, byar, ödehus och slott, och längs dramatiska kuststräckor utmed havet.

info_outline
11. Vad sysslar egentligen en landshövding med? show art 11. Vad sysslar egentligen en landshövding med?

Sörmlandspodden

Sörmlandspodden har träffat två Landshövdingar som berättar om deras tid som Landshövdingar för Södermanlands län och Östergötlands län. 

info_outline
10. Stavsjö, drömmen om landet show art 10. Stavsjö, drömmen om landet

Sörmlandspodden

I det här programmet får vi höra Kiladalens utvecklings AB (svb) som visat att det går att bygga nyproduktion av hyresbostäder på landsbygden.

info_outline
9. På Vackstanäs bäddar man för god och hållbar skolmat show art 9. På Vackstanäs bäddar man för god och hållbar skolmat

Sörmlandspodden

Under ett år testade Vackstanäs gymnasium utanför Södertälje att odla grönsaker på skolan. Med de senaste progressiva småskaliga odlingsteknikerna producerades grönsaker direkt till Vackstanäsgymnasiets kök. Vi får höra projektledare Åsa Waldenströms om småskalig och lönsam matproduktion och Emil Grönlund berättar om hur han tog steget från kock på stjärnkrogar till att börja producera mat på Vacksta Odling.

info_outline
8. Vem kommer till en golfklubb och vill cykla?! show art 8. Vem kommer till en golfklubb och vill cykla?!

Sörmlandspodden

Sörmlandskustens MTB & Cykling är en destination ni snart kan räkna som en av Sveriges bästa platser för all sorters cykling! Ja, om man ska tro på två eldsjälar från Trosa så är det redan

info_outline
7. Musik och konserter på vischan i Sörmland show art 7. Musik och konserter på vischan i Sörmland

Sörmlandspodden

I det här programmet vill vi lyfta fram ännu en intressant besöksanledning i Sörmland.

info_outline
6. 25 måsten i Sörmland show art 6. 25 måsten i Sörmland

Sörmlandspodden

Utflyktsvägen längs Sörmlandskusten med omnejd bjuder på många kulturarv från olika tider i Sörmland.

info_outline
 
More Episodes

Gömd i berget under naturreservatet Femöre i Oxelösund finns en jätteanläggning från kalla kriget, hemligt till 2003, nu ett museum. Femörefortet är en kärnvapensäker jätteanläggning där 70 soldater skulle försvara Bråvikenområdet mot en storinvasion över Östersjön från Sovjetunionen och
Warszawapakten, i bruk åren 1966 - 2003. Ni kommer att få höra Per Rödseth avslöja flera uppseendeväckande händelser bakom fortet.

Per Rödseth är också ordförande i Föreningen femörefortet. Varje år besöks anläggningen av tusentals besökare, ungdomar anställs som guider och gäster kan hyra den gamla fyrvaktarbostaden längst ut på klippkanten. Oxelösund har flera spännande arbetslivsmuseum. Alla drivs ideellt med ett stort engagemang av medlemmar.

Leader är en metod för lokal landsbygdsutveckling. Stödet kommer från Europeiska landsbygdsfonden, staten och kommunen. Stödet har bidragit till att tillgängliggöra och
marknadsföra flera museer i området.

Gäst: Per Rödseth
Programledare: Jacqueline Hellsten och Lasse Lindberg