loader from loading.io

Avsnitt 31. Inför bruksprovet 2021

SWB Podden

Release Date: 02/24/2021

Avsnitt 79. Allt om bruksprovet 2024! show art Avsnitt 79. Allt om bruksprovet 2024!

SWB Podden

Både Bettan och Gustaf har tillbringat en vecka på Strömsholm och SWBs bruksprov som denna gång bjöd på både intressanta hingstar med spännande blodslinjer och vackert väder. De nagelfar både veckan i stort och går också igenom alla hingstar som passerat nålsögat och blivit premierade. Gustaf fick vid årets bruksprov också sin första bruksprovsvinnare i Devin Franco GJ och är naturligtvis sprudlande glad för detta samtidigt som Bettan undrar när det ska bli ett specialavsnitt om Harry. Poäng och omdömen för samtliga hingstar som godkändes under bruksprovet hittar du ...

info_outline
Bonusmaterial - Bettan och Gustafs mitt i bruksprovet-LIVE från Strömsholm! show art Bonusmaterial - Bettan och Gustafs mitt i bruksprovet-LIVE från Strömsholm!

SWB Podden

Mitt i bruksprovsveckan på Strömsholm gjorde Bettan och Gustaf en LIVE på Instagram. Här kan du lyssna på den oklippta versionen av inspelningen där de båda reflekterar, spekulerar och svara på frågor! Vill du hellre se Bettan och Gustaf i bild så hittar du hela inspelningen i två delar på @swedish_warmblood på Instagram! Ett nytt avsnitt om hela bruksprovet är inspelat och ligger på klippbordet så stay tuned! Vi ber om ursäkt för den ibland lite sämre ljudkvalitén i detta bomusavsnittet.   

info_outline
Avsnitt 78. Hingstval - hur ska jag tänka? show art Avsnitt 78. Hingstval - hur ska jag tänka?

SWB Podden

Betäckningssäsongen står för dörren och med den också frågan om vilken hingst man ska välja till sitt sto. Vad har jag för avelsmål? Ska jag välja en svenskstationerad hingst eller en som står i utlandet? Vilka styrkor och svagheter har mitt sto? Frågorna är många och Bettan och Gustaf försöker navigera lyssnarna genom betäckningsdjungeln och ge matnyttiga råd och tips om vad man ska tänka på inför hingstvalet. Gustaf har också varit på dansk varmblods Stallion Show i Herning och delar med sig av sina intryck därifrån och så pratas det naturligtvis om det annalkande...

info_outline
Avsnitt 77. Hingstar för hela slanten! En diger rapport från BWPs och KWPNs hingstselekteringar. Eva Gudmundsson gästar! show art Avsnitt 77. Hingstar för hela slanten! En diger rapport från BWPs och KWPNs hingstselekteringar. Eva Gudmundsson gästar!

SWB Podden

Det är hingstselekteringstider i en rad avelsförbund runt om i Europa. I detta avsnittet gästas Bettan och Gustaf av uppfödarprofilen Eva "Oa" Gudmundsson som varit på hingstselektering i belgiska BWP. Hon delar med sig av sina spaningar kring hopphingstarna hon såg, vilka som fastnade på näthinnan och annat intressant från besöket.  Ett par veckor senare var det dags för KWPNs Stallion Selection Show i Holland och Eva var återigen på plats och ger oss en ingående rapport från hopphingstarnas del. Gustaf anlände några dagar senare och bjuder på en detaljerad rapport med...

info_outline
Avsnitt 76. Avelsindex och tips om avvänjning av föl show art Avsnitt 76. Avelsindex och tips om avvänjning av föl

SWB Podden

Det är avvänjningstider! Gustaf berättar hur han gör när han vänjer av fölen från stona och hur han sedan schemalägger hantering och mys med fölen. Han tipsar också om om vad man ska tänka på med stona efter avvänjningen. Bettan och Gustaf sätter även tänderna i de nya avelsindexen och förklarar skillnaden mellan värderande och beskrivande index, tittar på både 10 i topp och vilka som är nykomlingar på listan. De pratar även om på vilket sätt du som uppfödare kan ha nytta av indexen som verktyg när du väljer ut ston och hingstar i dein avel. Trevlig lyssning!...

info_outline
Avsnitt 75. Bubbel och babbel - Bettan och Gustaf kikar på och reflekterar över året som gått! show art Avsnitt 75. Bubbel och babbel - Bettan och Gustaf kikar på och reflekterar över året som gått!

SWB Podden

SWB-året är strax till ända och Bettan och Gustaf tar en titt i backspegeln och reflekterar över bland annat bruksprov, unghästtester, unghäst-VM och annat som passerat. Hur många ston har till exempel bruksprovsvinnarna Knockando VH och Chaccafly CL fått? Vilka hingstar har flest visade avkommor vid årets unghästtest? Hur har Bettans och Gustafs egna hästår varit? Detta och mycket annat avhandlas i denna nyårsspecial. Trevlig lyssning! Vid avsnittets insplening hade inte de nya avelsindexen släppts, vilket de nu har. Du hittar dem som vanligt på .  Anmälan till 2024 års...

info_outline
Avsnitt 74. Vad är ärftligt? Forskare i genetik Sofia Mikko svara på lyssnarfrågor! show art Avsnitt 74. Vad är ärftligt? Forskare i genetik Sofia Mikko svara på lyssnarfrågor!

SWB Podden

Vilka sjukdomar och defekter är ärftliga? Hur stor del beror på arv och hur stor del handlar i stället om miljöpåverkan? Hur ska man som uppfödare tänka när det gäller till exempel lösa benbitar och FFS? Sofia Mikko, forskare i genetik på SLU, gästar podden och hjälper Bettan och Gustaf att bena ut de många frågor ni lyssnare skickat in. Det handlar om allt från kissing spines, artros, föl som föds utan ett eller båda ögonen till navelbråck, spatt, veka kotor och mycket däremellan. Vi dyker även  ner i olika studier som gjorts, både i Sverige och i andra länder,...

info_outline
Avsnitt 73. Gustaf har varit på World Breeding-möte i USA och Bettan har luftat Harry på dressyrbanan! show art Avsnitt 73. Gustaf har varit på World Breeding-möte i USA och Bettan har luftat Harry på dressyrbanan!

SWB Podden

Gustaf har varit på World Breeding Federation for Sport Horses () årliga möte, denna gången i Orlando i USA och berättar om sina intryck från dagarna och vad som är på tapeten i världens olika avelsförbund. Bettan reflekterar över SWB Equestrian Weeks hoppvecka och avslöjar att Harry gjort, en lite otippad, debut på dressyrbanan. I avsnittet kikas det även lite på de och annat smått och gott. Med andra ord en fullmatad timme med Gustaf och Bettan, helt enkelt! Trevlig lyssning!  

info_outline
Bonusmaterial - Bettan och Gustafs LIVE på Instagram under SWB Equestrian Weeks! show art Bonusmaterial - Bettan och Gustafs LIVE på Instagram under SWB Equestrian Weeks!

SWB Podden

Under SWB Equestrian Weeks dressyrvecka gjorde Bettan och Gustaf en LIVE på Instagram. Missade du? Nu har du chansen att lyssna på den! Gustafs uppfödningar har varit duktiga och Bettan råkade buda på ett dressyrföl av misstag. Det och lite annat smått och gott från Breeders avhandlas i denna oklippta bonushalvtimme!

info_outline
Avsnitt 72. SWB Equestrian Weeks närmar sig och uppfödaren Sara Grandin gästar podden! show art Avsnitt 72. SWB Equestrian Weeks närmar sig och uppfödaren Sara Grandin gästar podden!

SWB Podden

Mellan Sala och Västerås ligger Ekeby Gård där Sara Grandin tillsammans med sin sambo Magnus Andersson driver Ekeby Stuteri. I snart 20 år har de fött upp gångartshästar, numera med suffixet af Ekeby. På gården driver de även en storskalig inackorderingsverksamhet för dräktiga ston, föl och unghästar på lösdrift. Sara gästar podden och berättar bland annat om hur allt startade, hur de diskuterar otaliga kvällar vid köksbordet om kommande hingstval, hur de tänker kring affärsmässigheten i sin verksamhet och vilket hennes absoluta drömsto skulle vara!  I avsnittet...

info_outline
 
More Episodes

Är du nyfiken på bruksprovet för hingstar? I det här avsnittet går vi igenom vad ett bruksprov är, hur det går till och vad som är speciellt med bruksprovet 2021. Lyssna gärna på avsnitt nr 18 om nyheter i SWBs hingstregelverk tillsammans med detta avsnitt.

Mer detaljerad info om bruksprovet 2021 finns på https://swb.org/bruksprov/