loader from loading.io

Avsnitt 29: Av fri vilja på fri tid

Teologi i tiden

Release Date: 03/01/2022

Avsnitt 57: Kyrkbänksteologi show art Avsnitt 57: Kyrkbänksteologi

Teologi i tiden

Vad får vi syn på när fokuset förflyttas från liturgin till de liturgiska praktikerna, de som deltar i gudstjänsten? På vilket sätt kan gudstjänstfirare vara teologiska aktörer?   I det här avsnittet berättar Elin Lockneus om hennes avhandling i praktisk teologi i ett samtal med Sara Fransson.

info_outline
Avsnitt 56: Kropp och språk i nattvardsliturgin show art Avsnitt 56: Kropp och språk i nattvardsliturgin

Teologi i tiden

Hur hänger kropp och språk ihop i firandet av nattvard? Karin Tillberg berättar om sitt kapitel i den nyligen publicerade antologin ”Som spridda sädeskornen. Perspektiv på nattvardens levda teologi” (Verbum). I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin

info_outline
Avsnitt 55: Som spridda sädeskornen – om nattvardens levda teologi show art Avsnitt 55: Som spridda sädeskornen – om nattvardens levda teologi

Teologi i tiden

Runtom i landet firas det varje vecka nattvard i Svenska kyrkans församlingar. Varför är det viktigt med en mångfald av perspektiv på nattvarden? Och vad kan levd teologi bidra med i vår förståelse av nattvarden? Teresia Derlén och Frida Mannerfelt berättar om den nya boken “Som spridda sädeskornen. Perspektiv på nattvardens levda teologi” (Verbum). I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.

info_outline
Avsnitt 54: Ekonomisk teologi show art Avsnitt 54: Ekonomisk teologi

Teologi i tiden

Hur hänger arbete, finanskapitalism och religion egentligen ihop och hur påverkar det arbetsplatser som identifierar sig som kristna?  Maria Ledstam berättar om sin avhandling i etik i samtal med Sara Fransson.

info_outline
Avsnitt 53: Synen på tro, tradition och kyrkans roll i samhället hos de som lämnat Svenska kyrkan show art Avsnitt 53: Synen på tro, tradition och kyrkans roll i samhället hos de som lämnat Svenska kyrkan

Teologi i tiden

Varför väljer människor att träda ur Svenska kyrkan och hur ser de på frågor om kristen tro, tradition och Svenska kyrkans roll i samhället? Josephine Ganebo Skantz berättar om resultatet av en enkätundersökning riktad till befintliga och tidigare medlemmar i Svenska kyrkan.

info_outline
Avsnitt 52: Där pendeln har sitt fäste show art Avsnitt 52: Där pendeln har sitt fäste

Teologi i tiden

Hur kan vi odla ett hopp i ett prestationssamhälle präglat av kortsiktighet och individualism? Och varför är leken och riten viktig för oss människor för att hantera vår samtid? Hör Mikael Kurkiala berätta som sin nya bok ”Där pendeln har sitt fäste. Om det eviga i människan”. I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.

info_outline
Avsnitt 51: Vad är teologisk bildning och varför behövs det? show art Avsnitt 51: Vad är teologisk bildning och varför behövs det?

Teologi i tiden

Johanna Gustafsson Lundberg och Bengt Kristensson Uggla berättar om det nya samtalsdokumentet Teologisk bildning. En utmaning för Svenska kyrkan, som är framtaget av Svenska kyrkans teologiska kommitté. I ett samtal med Maria Södling.

info_outline
Avsnitt 50: Dopet som hantverk – Gudstjänstkreativitet och liturgisk taktik show art Avsnitt 50: Dopet som hantverk – Gudstjänstkreativitet och liturgisk taktik

Teologi i tiden

Hur kan vi förstå liturgen som en kreativ hantverkare i dopgudstjänster när de samtidigt har att förhålla sig till kyrkohandboken? I det här avsnittet berättar Joel Appelfeldt om sin avhandling i praktisk teologi i samtal med Sara Fransson.

info_outline
Avsnitt 49: Gudstjänststatistik i ny tappning show art Avsnitt 49: Gudstjänststatistik i ny tappning

Teologi i tiden

Hur går insamlingen av Svenska kyrkans gudtjänststatistik till och vad säger statistiken om förändringar i gudstjänstutbud och deltagande under det senaste decenniet? Jonas Bromander berättar om sitt kapitel i den aktuella utgåvan av Nyckeln till Svenska kyrkan 2023.

info_outline
Avsnitt 48: Térèse och Martin. Luthersk spiritualitet i ljuset av karmelitisk spiritualitet show art Avsnitt 48: Térèse och Martin. Luthersk spiritualitet i ljuset av karmelitisk spiritualitet

Teologi i tiden

Biskop Karin Johannessons bok ”Térèse och Martin” har våren 2023 kommit ut på engelska. I detta avsnitt samtalar hon med Michael Nausner om vikten av att lyssna på andra traditioner (receptiv ekumenik) och hur karmelitisk spiritualitet kan berika luthersk spiritualitet.    

info_outline
 
More Episodes
Hur ser det ideella engagemanget ut inom Svenska kyrkan? Hur har det påverkats av pandemin? Vilka är motiven till att engagera sig ideellt? Och vilken roll spelar de ideellas sociala bakgrund och religiositet? Forskaren Sara Fransson i samtal med Jan-Olof Nordström, Ideellt forum, om en ny forskningsrapport. Rapporten har titeln ”Av fri vilja på fri tid - Ideellt arbete i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet på 2020-talet.”