loader from loading.io

40. Lyssnarfrågor: sleeping butt syndrom och TvA-träning

Tyngre Rehab

Release Date: 08/10/2019

114. Kenneths senaste studie om Akillestendinopati show art 114. Kenneths senaste studie om Akillestendinopati

Tyngre Rehab

I avsnitt 114 presenterar Kenneth Färnqvist sin senaste studie "". Daniel, Erwin och Kenneth diskuterar kring ämnet, forskning och vad vi faktiskt kan säga om medverkande faktorers betydelse vid träning/rehabilitering av akillestendinopati. Vilka studier inkluderades? Vilka faktorer undersöktes? Vad visade resultaten? Vilken betydelse har detta kliniskt/praktiskt? Hålltider: 00:00:00 Intro 00:02:30 Bakgrund till Kenneths artikel 00:04:00 Studiens upplägg och syfte 00:12:40 Diagnoskriterier för akillestendinopati 00:17:50 11 faktorer som undersöktes 00:33:00 Kliniska slutsatser...

info_outline
113. Vi summerar 2020 och ser fram emot 2021 show art 113. Vi summerar 2020 och ser fram emot 2021

Tyngre Rehab

Kenneth och Daniel summerar 2020. Vad kommer av 2021, lyssna till uppsatta mål för det kommande året. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
112. Ljusglimtar show art 112. Ljusglimtar

Tyngre Rehab

Daniel presenterar ett radioavsnitt från kvällspasset i P4 om Elin som haft långvarig ryggsmärta men som kom till en punkt i livet där en förändring behövde ske. Vad var det hon gjorde? In och lyssna för det här vill du inte missa! 00:00:00 – Intro med Daniel 00:03:03 – P4 Intervju med Elin 00:09:25 – Kommentarer och outro med Daniel Intervjun med Elin var hämtad från Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för...

info_outline
111. Konstiga fall show art 111. Konstiga fall

Tyngre Rehab

I veckans avsnitt delar Erwin och Kenneth med sig av egna erfarenheter av några konstiga fall där det inte riktigt gått som man tänkt det, både åt det sämre och det bättre. Ett par bra exempel på hur oförutsägbar människan och smärta kan vara. Trevlig lyssning! Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
110. Tips för hur du gör smärta riktigt långvarig show art 110. Tips för hur du gör smärta riktigt långvarig

Tyngre Rehab

I veckans avsnitt sitter Erwin ensam vid mikrofonen och delar med sig av tips för hur du gör smärta riktigt långvarig. Med lite förståelse för hur vårt minne och föränderliga nerv- och immunsystem arbetar kan du också kanske se vart fallgroparna är som kan orsaka att smärta stannar kvar längre än vad den behöver och hur du trissar upp ditt egna försvarssystem. I samband med avsnittet så hedrar vi den avlidne fysioterapeuten som ägnade merparten av sitt yrkesverksamma liv åt rehabilitering av långvarig smärta och integrerandet av förståelse för smärtans biologi i...

info_outline
109. Hur kan man öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen? show art 109. Hur kan man öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen?

Tyngre Rehab

Kenneth och Daniel pratar om som belyser hur man kan öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen. Fyra strategier som kan öka chansen att få rehabiliteringen att verkligen bli av. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
108. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 2/2 show art 108. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 2/2

Tyngre Rehab

 fortsätter på den inslagna vägen och berättar om konservativ och kirurgisk behandling, hur mäter man resultaten i dessa studier, vad kan man dra för slutsatser av studier som är gjorda på området. På slutet summerar Tobias råd för både patienter och vårdgivare. . Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
107. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 1/2 show art 107. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 1/2

Tyngre Rehab

Denna vecka är det intervju med doktoranden och . och vi kommer åter igen självklart prata om höfter. Vi dyker ner i FAI-syndrom. Vad är detta för något, hur ställer man diagnos, vilka drabbas av detta och vi berör även två olika interventioner. Detta är del 1 med Tobias och i nästa avsnitt kommer vi prata mer om olika behandlingar och även olika studier som har undersökt dessa behandlingsformer. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir...

info_outline
106. Hur man förklarar smärta som ett försvar show art 106. Hur man förklarar smärta som ett försvar

Tyngre Rehab

I veckans avsnitt bjuder Erwin på en eventuell klinisk pärla i ett soloavsnitt. Ett tänkbart sätt att förklara smärta som en del av kroppens försvar och inte den inre måttstocken på hur trasig man är. Ett tänkbart sätt att öppna upp samtalet för den mer komplexa smärtan som kanske kräver ett större perspektiv. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
105. Magnetkamera vid ryggsmärta - varför är det inte bara bra? show art 105. Magnetkamera vid ryggsmärta - varför är det inte bara bra?

Tyngre Rehab

Varför blir ryggbesvär sämre av att man gör en magnetkameraundersökning (MR)? Och hur kommer det sig att 10 olika röntgenläkare (radiologer) kan säga olika saker om en och samma bild? I det 105:e avsnittet av Tyngre Rehab sitter Daniel och Erwin och diskuterar just detta med avstamp i två mycket anmärkningsvärda artiklar som undersökt just de här frågorna. Ett avsnitt som för dig som vill förstå lite mer om resonemanget kring varför eller varför inte man gör en MR när man har ont i ryggen. Länkar till de två artiklar som nämns i avsnittet: Följ  och värdarna...

info_outline
 
More Episodes

I veckans avsnitt besvarar Daniel och Adrian lyssnarfrågor om muskler kan inhiberas och tappa funktion vid smärta. Och om man därför måste aktivera musklerna med specifika (motorkontroll) övningar för att få igång musklerna innan man kan komma till rätta med smärttillståndet. De områden som diskuteras är gluteus (sätesmusklerna) och transversus abdominis (djupa magmuskulaturen).

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @TyngrerehabDaniel Andréasson, Kenneth FärnqvistAdrian Valkeaoja och Erwin Lindén.