loader from loading.io

66. Nackmanipulation och stroke!

Tyngre Rehab

Release Date: 02/08/2020

116. Det inre apoteket – vår egen smärtlindring show art 116. Det inre apoteket – vår egen smärtlindring

Tyngre Rehab

Erwin sitter solo med ett avsnitt tillägnat det så kallade "egna apoteket", eller i rättare bemärkelse, vårt egna smärthämmande system. Ett kortare avsnitt med en liten novell om hur vi smärtlindrar oss själva. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
115. Vilken rehabmetod är bäst vid knäskålssenetendinopati? show art 115. Vilken rehabmetod är bäst vid knäskålssenetendinopati?

Tyngre Rehab

Kenneth och Erwin pratar om där man jämfört två olika träningsinterventioner mot varandra vid knäskålssenetendinopati. Finns det en fördel av att ha progression i träningen jämfört med ett klassiskt excentriskt träningsupplägg? In och lyssna! Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
114. Kenneths senaste studie om Akillestendinopati show art 114. Kenneths senaste studie om Akillestendinopati

Tyngre Rehab

I avsnitt 114 presenterar Kenneth Färnqvist sin senaste studie "". Daniel, Erwin och Kenneth diskuterar kring ämnet, forskning och vad vi faktiskt kan säga om medverkande faktorers betydelse vid träning/rehabilitering av akillestendinopati. Vilka studier inkluderades? Vilka faktorer undersöktes? Vad visade resultaten? Vilken betydelse har detta kliniskt/praktiskt? Hålltider: 00:00:00 Intro 00:02:30 Bakgrund till Kenneths artikel 00:04:00 Studiens upplägg och syfte 00:12:40 Diagnoskriterier för akillestendinopati 00:17:50 11 faktorer som undersöktes 00:33:00 Kliniska slutsatser...

info_outline
113. Vi summerar 2020 och ser fram emot 2021 show art 113. Vi summerar 2020 och ser fram emot 2021

Tyngre Rehab

Kenneth och Daniel summerar 2020. Vad kommer av 2021, lyssna till uppsatta mål för det kommande året. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
112. Ljusglimtar show art 112. Ljusglimtar

Tyngre Rehab

Daniel presenterar ett radioavsnitt från kvällspasset i P4 om Elin som haft långvarig ryggsmärta men som kom till en punkt i livet där en förändring behövde ske. Vad var det hon gjorde? In och lyssna för det här vill du inte missa! 00:00:00 – Intro med Daniel 00:03:03 – P4 Intervju med Elin 00:09:25 – Kommentarer och outro med Daniel Intervjun med Elin var hämtad från Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för...

info_outline
111. Konstiga fall show art 111. Konstiga fall

Tyngre Rehab

I veckans avsnitt delar Erwin och Kenneth med sig av egna erfarenheter av några konstiga fall där det inte riktigt gått som man tänkt det, både åt det sämre och det bättre. Ett par bra exempel på hur oförutsägbar människan och smärta kan vara. Trevlig lyssning! Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
110. Tips för hur du gör smärta riktigt långvarig show art 110. Tips för hur du gör smärta riktigt långvarig

Tyngre Rehab

I veckans avsnitt sitter Erwin ensam vid mikrofonen och delar med sig av tips för hur du gör smärta riktigt långvarig. Med lite förståelse för hur vårt minne och föränderliga nerv- och immunsystem arbetar kan du också kanske se vart fallgroparna är som kan orsaka att smärta stannar kvar längre än vad den behöver och hur du trissar upp ditt egna försvarssystem. I samband med avsnittet så hedrar vi den avlidne fysioterapeuten som ägnade merparten av sitt yrkesverksamma liv åt rehabilitering av långvarig smärta och integrerandet av förståelse för smärtans biologi i...

info_outline
109. Hur kan man öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen? show art 109. Hur kan man öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen?

Tyngre Rehab

Kenneth och Daniel pratar om som belyser hur man kan öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen. Fyra strategier som kan öka chansen att få rehabiliteringen att verkligen bli av. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
108. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 2/2 show art 108. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 2/2

Tyngre Rehab

 fortsätter på den inslagna vägen och berättar om konservativ och kirurgisk behandling, hur mäter man resultaten i dessa studier, vad kan man dra för slutsatser av studier som är gjorda på området. På slutet summerar Tobias råd för både patienter och vårdgivare. . Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

info_outline
107. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 1/2 show art 107. Fysioterapeuten Tobias Wörner tillbaks – del 1/2

Tyngre Rehab

Denna vecka är det intervju med doktoranden och . och vi kommer åter igen självklart prata om höfter. Vi dyker ner i FAI-syndrom. Vad är detta för något, hur ställer man diagnos, vilka drabbas av detta och vi berör även två olika interventioner. Detta är del 1 med Tobias och i nästa avsnitt kommer vi prata mer om olika behandlingar och även olika studier som har undersökt dessa behandlingsformer. Följ  och värdarna på Instagram: , , ,  och . Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på  - lämna gärna en recension. Då blir...

info_outline
 
More Episodes

Kan manipulation eller liknande manuell behandling orsaka stroke? Vad är det som händer egentligen och vad bör man känna till?

Erwin, Daniel och Adrian reder ut lite närmare vad som händer vid dessa tragiska tillfällen när någon råkat ut för en stroke eller liknande i samband med att man varit hos en kiropraktor/naprapat/sjukgymnast.

Hållpunkter:

  • 00:01:20 - Stroke orsakad efter nackmanipulation
  • 00:04:35 - Vad är Cervikal arteriell dysfunktion (CAD)?
  • 00:14:25 - Vad är tecken/predisponerande faktorer för CAD?
  • 00:20:50 - Veckans fråga - ökar massage blodcirkulationen?
  • 00:23:44 - Symtom på CAD
  • 00:30:24 - Veckans spaning - Axelkurs!
  • 00:31:39 - Vad gör man om man misstänker CAD och måste man behandla nacken?
  • 00:35:25 - Försiktighetsprincipen, inte skrämma folk och behandlingssamtycke
  • 00:45:10 - Företeelsen nackmanipulationer, hole-in-one och avrundning

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @TyngrerehabDaniel Andréasson, Kenneth FärnqvistAdrian Valkeaoja och Erwin Lindén.

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.