loader from loading.io

E041 - Personskade

Juridisk ABC

Release Date: 08/15/2018

E049 Rettsmekling - med lagdommer Tine Kari Nordengen show art E049 Rettsmekling - med lagdommer Tine Kari Nordengen

Juridisk ABC

Selv om en sak havner i retten, kan den fortsatt løses gjennom et forlik. Rettsmekling er en praktisk og viktig tvisteløsningsordning der partene kan finne gode løsninger i stedet for å vente på en rettskraftig dom.

info_outline
E048 Permittering - Med advokat (H) Margrethe Meder fra NHO show art E048 Permittering - Med advokat (H) Margrethe Meder fra NHO

Juridisk ABC

Permittering er dessverre igjen et høyaktuelt tema. Da er det viktig å vite hvilke regler som gjelder for permittering, slik at prosessene kan gjennomføres på en ryddig og lovlig måte. I denne episoden har vi besøk av NHO-advokat Margrethe Meder, som hjelper oss med å få kontroll på permitteringsreglene.

info_outline
E047 Erstatningsrett show art E047 Erstatningsrett

Juridisk ABC

Erstatningsrett er et viktig juridisk fagområde, og noe av det første studentene lærer om på universitetet. I denne episoden får du en innføring i grunnleggende erstatningsrett, illustrert med viktige dommer fra Høyesterett. Gjest i studio er Henrik Bjørnebye som er professor på Nordisk Institutt for sjørett ved det juridisk fakultet i Oslo. 

info_outline
E046 - Diskrimineringsnemnda show art E046 - Diskrimineringsnemnda

Juridisk ABC

Diskrimineringsnemnda ble opprettet 1. januar 2018, som følge av den nye likestillings- og diskrimineringsombudsloven. Nemda er eit nøytralt forvaltningsorgan som avgjer klager på diskriminering og trakassering, inkludert seksuell trakassering. 

info_outline
E045 - Hvordan skape en god virksomhetskultur? show art E045 - Hvordan skape en god virksomhetskultur?

Juridisk ABC

I denne episoden får vi besøk av Rune Semundseth fra Businessmastering AS. For mer informasjon om "Arbeidsrett for ledere og HR-ansvarlige" se

info_outline
E044 Den vanskelige samtalen show art E044 Den vanskelige samtalen

Juridisk ABC

"Den vanskelige samtalen". Når du for eksempel må konfrontere en ansatt med at du tror vedkommende har et avhengighetsproblem. Eller du kanskje må snakke med et nært familiemedlem eller en enn om et vanskelig tema. 

info_outline
E043 - Kollektiv arbeidsrett - med advokat (H) Jan Fougner show art E043 - Kollektiv arbeidsrett - med advokat (H) Jan Fougner

Juridisk ABC

Jan Fougner er tilbake i en ny podcast der du lærer om et grunnleggende tema innen arbeidsretten. Ikke gå glipp av denne introduksjonen til norsk tariffrett.

info_outline
E042 - Eivind blir intervjuet om forhandlingsteknikk show art E042 - Eivind blir intervjuet om forhandlingsteknikk

Juridisk ABC

I denne episoden er det Eivind som blir intervjuet av en annen podcaster, nemlig Christina Skreiberg fra podcasten Frilanslivet. Temaet er forhandlingsteknikk.

info_outline
E041 - Personskade show art E041 - Personskade

Juridisk ABC

Verden der ute er farlig. I dag skal vi lære litt om personskader.

info_outline
E040 - Styreansvar show art E040 - Styreansvar

Juridisk ABC

Ethvert aksjeselskap plikter å ha et styre. Påtar man seg denne rollen aksepterer man også et personlig ansvar for at styret overholder de oppgaver aksjeloven tillegger styret. Kravene til styremedlemmer og ledelse blir stadig mer omfattende. Manglende overholdelse av disse kravene kan føre til både erstatningsansvar og strafferettslig ansvar.

info_outline
 
More Episodes

Verden der ute er farlig. I dag skal vi lære litt om personskader.Verden der ute er farlig. I dag skal vi lære litt om personskader.
I denne episoden skal vi inn på et dramatisk område i jussen. 
Vi har mange situasjoner i livet der folk skader seg. Det kan være i trafikken, på arbeidsplassen eller hjemme. Folk kræsjer, noen faller ned fra et stillas, mens andre snubler i teppekanten. I slike sammenhenger går vi til et underområde i erstatningsretten der vi finner temaet personskader.
Nylig hadde jeg en prat med Thomas Wangen i Advokatfirmaet Halvorsen & Co på Lillestrøm. (Nei, alle advokater trenger ikke å jobbe i Oslo…) Han jobber med personskadesaker og har hatt møterett for Høyesterett i ti år.
Vi snakket litt generelt om erstatningsretten, og Thomas kunne fortelle om tre grunnregler for at du skal kunne få erstatning i etter norsk rett:● Ansvarsgrunnlag. Du må kunne rette pekefingeren mot noen som skal betale erstatning.● Årsakssammenheng. Altså mellom det som skjer, den skaden som opptrer og det økonomiske tapet.● Du må ha hatt tapt penger nå eller senere 
Hvis disse forutsetningene ikke er til stede, har man ikke krav på erstatning. I Norge. Glem amerikanske TV-serier med gigantiske erstatninger. Sånn har vi det ikke her i Norge.
Ute med varebilenSå for å gjøre samtalen litt mer matnyttig og konkret la jeg fram et eksempel for Thomas. Jeg tok ham tilbake til sommeren 94, en varm sommer med lange, lyse sommerkvelder. Akkurat da hadde jeg som ung mann en sommerjobb for et vaskeri, og tidlig en morgen var jeg på vei innover i Eidsberg. Det neste jeg husker er at jeg våknet opp av tut og blink fra en møtende trailer. Jeg fikk slengt varebilen min til siden, og vi unngikk heldigvis kollisjon. Og det ble heller ikke skade på noe eller noen.
Men tenk om? Tenk om jeg hadde kollidert og skadet meg. Hvordan hadde det da stilt seg med erstatninger? Hva med inntektstap? Hva om jeg aldri kunne ta utdannelse? (Jeg hadde kommet inn på jusstudiet.) Hva hadde mine foresatte hatt krav på? 
Spørsmålene var mange, men Thomas svarte sporty på alt og mer til.
To sporDet første Thomas kunne rydde opp i var at vi har med to ulike rettsområder å gjøre her. Vi har å gjøre med en trafikkskadesak, og vi har å gjøre med en yrkesskadesak. Det hadde gitt meg økte rettigheter, både i forsikringen og gjennom folketrygden og NAV-systemet.
Men så var det dette med at jeg var trøtt, kanskje jeg hadde duppet av? Kanskje måtte jeg tåle en reduksjon i erstatningen fordi jeg kollisjonen? Samtidig kunne han fortelle at slike avkortninger, som vi kaller det, sjelden er så voldsomt store Og selv om en erstatning reduseres med 50% er det fortsatt en erstatning. Altså skal man ikke sitte og tenke at “kanskje var det min feil, det hele? Jeg får sikkert ikke noe”. 
Så snakk med en advokat.
Men blir det ikke dyrt å springe til advokater? Faktum er at normale utgifter til en advokat blir dekket i tillegg til en erstatning, så det er ikke noe å bekymre seg over. Det første advokater gjør i sånne saker er å be forsikringsselskapene bekrefte at de betaler utgiftene til advokat.


Vi snakket ganske lenge, Thomas og jeg, og jeg tror vi var innom det meste. I podcasten kan du høre mer om:

 

  • Hva med mine pårørende? (14.50 ut i podcasten)hva har arbeidsgivere plikt til i yrkesskadesaker? (24.12 ut i podcasten)
  • Hvordan vurderer vi årsakssammenhenger? (32.26 ut i podcasten)
  • Hvor mye vekt tillegges en erklæring fra en legespesialist? (46.10 ut i podcasten)
  • Hva er hjemmearbeidstap? (58.12 ut i podcasten)