loader from loading.io

Avsnitt 1: Hållbar kommunikation

Psykologer läser Bibeln

Release Date: 08/31/2019

Avsnitt 67: Tillit trots ovisshet show art Avsnitt 67: Tillit trots ovisshet

Psykologer läser Bibeln

Kan man känna tillit även när världen känns oviss - eller kanske särskilt då? Maria verkar känna tillit när hon överraskande får veta att hon är gravid. Vad ska vi sätta vår lit till denna höst? Hur skapas tillit? Luk 1:28-38 Det här är det första avsnittet av två i en temaserie om tillit.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 66: Marta - och allt hon hade att ordna med show art Avsnitt 66: Marta - och allt hon hade att ordna med

Psykologer läser Bibeln

I berättelsen om Marta kommer vi att prata om plikt, både som konstruktiv drivkraft och psykologiskt försvar. När kan en alltför stor pliktkänsla bli farlig och hur skiljer vi den vardagliga offerkoftan från det heliga martyrskapet? Luk 10:38-42 Det här är det tredje avsnitt av tre i en temaserie om personporträtt ur Bibeln. Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 65: Att ha fel show art Avsnitt 65: Att ha fel

Psykologer läser Bibeln

Paulus går från att förfölja kristna för att han är övertygad om att de har fel till att själv ansluta sig till dem. Ibland händer något som får våra liv att helt ändra riktning. Men att säga att man har fel känns ofta jobbigt. Hur gör man för att våga ompröva sitt liv? Apg 8-9 Det här är det andra avsnittet av tre i en temaserie med personportätt ur Bibeln.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 64: Judas och förräderiet show art Avsnitt 64: Judas och förräderiet

Psykologer läser Bibeln

Judas kallas för förrädaren i samtliga evangelier. Vi försöker förstå vad som får honom att förråda Jesus och kommer på oss själva med att vilja minska Judas skuld. Går det att reparera ett förräderi? Matt 26:14-16 27:1-5 Det här är det första avsnittet av tre i en temaserie med personporträtt ur Bibeln.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 63: I det omedvetnas dunkel show art Avsnitt 63: I det omedvetnas dunkel

Psykologer läser Bibeln

Författaren, översättaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist ser en "undanstädad och bortglömd" Maria i en vrå i Lunds domkyrka. "I det omedvetnas dunkel bidar Modern" säger hon. Det feminina har förknippats med mörker och intuition. Det manliga med ljus rationalitet. Vi går bortom den uppdelningen och letar efter vad som händer på skuggsidan och i det omedvetna. Ps 76 Det här är det tredje avsnittet av tre i en temaserie om bibeltexter och lyrik.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 62: Höstens sista blomma show art Avsnitt 62: Höstens sista blomma

Psykologer läser Bibeln

Edith Södergrans dikt Höstens sista blomma uttrycker en lika saklig ton inför existensen som Predikaren. Vi pratar om människans behov av att på olika sätt ge uttryck för detta stora att finnas till, både i en religiös och världslig inramning. Det här är det andra avsnittet av tre i en temaserie om bibeltexter och lyrik. Pred 9: 11-12 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 61: Språket, orden och verkligheten show art Avsnitt 61: Språket, orden och verkligheten

Psykologer läser Bibeln

Poeten Anna Greta Wide drömmer om ett nytt språk, utled på ordens skenbara makt och vanmakt. Paulus drabbas av en upplevelse som får honom att tappa ord och språk. Han möter verkligheten. Vi pratar om språket som förmedlare av verkligheten och hinder för den. Apg 9 Det här är det första avsnittet av tre i en temaserie om bibeltexter och poeter.  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 60: Unna dig 2 - när det går överstyr show art Avsnitt 60: Unna dig 2 - när det går överstyr

Psykologer läser Bibeln

Efter att ha lyssnat på avsnittet "Unna dig!", tycker Camilla att vi ska prata lite mer om en infallsvinkel som Karolina tar upp och som inte får sitt utrymme då. Vi pratar om när unnandet går överstyr och leder till tomhet, men också om hur omättliga vissa behov kan kännas på förhand. Syr 14:11-16  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 59: Unna dig! show art Avsnitt 59: Unna dig!

Psykologer läser Bibeln

"Njut av livet!" uppmanas vi till, för att i nästa mening bli påminda om att allt en dag tar slut. Eftersom livet ändå slutar med död, gäller det alltså att njuta medan det går. Det vänder upp och ner på idén att man ska arbeta först och vila som belöning. Ska man alltså belöna sig först? Vi associerar till en snapsvisa och undrar över den bittra underton som kan höras i uttrycket "Jag tänker minsann unna mig!" Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 58: Håll fast! show art Avsnitt 58: Håll fast!

Psykologer läser Bibeln

"Håll fast vid det uppdrag du fått!" läser vi initialt i texten och funderar över om det är ett levnadsråd att ha med sig. För när tenderar vi att ge upp lite tidigt och när är det mer rimligt att släppa taget och rikta sig åt ett annat håll? Vi kommer in på begreppet grit och pratar om passion, uthållighet och hur vi känner igen när det är dags att ge upp. Syr 11:10-28 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
 
More Episodes
Petrus återser den uppståndne Jesus och vi diskuterar deras dialog och funderar kring hållbar kommunikation. Joh 21:15-17

Podcasten "Psykologer läser Bibeln" startades en lördagsmorgon i april. Vi noterade att många teologer använder psykologiska fenomen för att tolka och beskriva texter ur Bibeln och konstaterade att vi ganska ofta läser Bibeln precis så: från en psykologisk horisont. 

Musik: Andreas Aleman andreasaleman.com
Hemsida: psykologerlaserbibeln.se