Psykologer läser Bibeln
Libido beskrivs i den psykoanalytiska teorin som ett begär och en livsdrift. Vi använder en text ur Höga visan för att gestalta begäret till en annan människa, men pratar också om mer vardagliga exempel på libidons laddning av omgivningen. Höga visan 7:6-9 Det här är det fjärde avsnittet i ett tema om psykoanalytiska begrepp och bibeltexter. Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Den gyllene regeln föreslår att vi ska behandla andra som vi själva vill bli behandlade. Men människor är ju inte särskilt älskansvärda, menar Freud 1930 i texten "Vi vantrivs i kulturen". Livet är en kompromiss mellan våra egna önskningar och begränsingarna i ett liv tillsammans. Utan så stränga krav på oss själva ökar möjligheten till lycka, antyder Freud. Med mer kärlek lever vi bättre tillsammans, säger bibeltexten. Så hur går det att leva tillsammans i samhället? Kan man bli lycklig? Matt 7:7-12 Det här är det tredje avsnittet i en temaserie om bibeltexter ur ett...
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Vissa saker vill vi inte kännas vid att vi gjort. Vi glömmer bort dem. I texten läser vi att den som påstår att den aldrig gör fel ljuger och att vi behöver skärskåda oss själva för att leva i "sanningen". Det finns en tydlig parallell till de psykoanalytiska beskrivningarna av försvar - vi ljuger för oss själva lite till mans, men när vi skärskådar oss själva blir vi mer levande. 1 Joh 1:6 Det här är det andra avsnittet i en temaserie där vi pratar om bibeltexter ur ett psykoanalytiskt perspektiv. Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Myten om kung Oidipus är välkänd inom den psykoanalytiska teoribildningen och i dagens avsnitt läser vi ur skapelseberättelsen, pratar om Oidipusmyten och resonerar om dessa texter i relation till begär, förförelse och konkurrens. 1 Mos 3:1-8 Det här är det första avsnittet i ett längre tema, där vi använder oss av psykoanalytiska teorier och begrepp i våra samtal om bibeltexter. Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Hopp består av ovisshet och önskan, men bara en önskan som har en levande möjlighet. När blir hopp önsketänkande och finns det en risk att hoppet gör oss passiva? Ps 143:8 Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Verkligheten är större än vad vi själva ser. "Gud är större" står det i texten. Den förra ärkebiskopen Antje Jackelén hade det som valspråk och förklarar i en intervju att det är en hjälp att döma sig själv mindre hårt. Det ger helt enkelt perspektiv på livet. Att få perspektiv är också centralt i psykoterapi - men hur, och på vad? 1 Joh 3:19 Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Ångest är en smärtsam del av att vara människa och i dagens avsnitt inleder vi ett samtal om hur ångest kan te sig, hur den beskrivs i samtiden, men också hur vi kan begripa den som psykologiskt fenomen. Ämnet är dock outtömligt och vi håller för troligt att vi framöver återkommer med en fördjupning. Luk 21:25-28 Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Det förefaller finnas en kunskap om livet som nästan är omöjlig att förmedla till nästa generation, men som återfinns i myterna och sagorna. I det här avsnittet pratar vi om de urgamla stigarna, hur vi känner igen den goda vägen och var den kan tänkas leda. Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
Vad behövs för att känna sig förstådd? Inte att andra varit med om detsamma som jag, men kanske att de känner igen känslan. Eller ser mig. Vi pratar om vad det är att bli förstådd och att förstå i både Psaltaren och filmen Everything everywhere all at once. Ps 139:1-6 Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePsykologer läser Bibeln
När vi har det bra och inte är så upptagna av oro, väcks ibland en längtan och ett begär att skapa något mer. Vi pratar om denna ostoppbara kraft som kreativitet och funderar över dess utmaningar och hinder. Pred 5:17-5:19 Titeln är tagen ur Johan Henrik Kellgrens dikt "Den nya skapelsen eller inbillningen värld", som också läses i avsnittet. Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outlinePodcasten "Psykologer läser Bibeln" startades en lördagsmorgon i april. Vi noterade att många teologer använder psykologiska fenomen för att tolka och beskriva texter ur Bibeln och konstaterade att vi ganska ofta läser Bibeln precis så: från en psykologisk horisont.
Musik: Andreas Aleman andreasaleman.com
Hemsida: psykologerlaserbibeln.se