loader from loading.io

Avsnitt 1: Petrus och den uppståndne Jesus

Psykologer läser Bibeln

Release Date: 08/31/2019

Själens begär show art Själens begär

Psykologer läser Bibeln

Får begäret styra riktningen? Psykologerna Camilla von Below och Karolina Isberg livepoddar om begär och förändring tillsammans med kulturjournalisten och radioprofilen Eric Schüldt från Sofia kyrkas kulturscen Glasrummet. Samtalet tar avstamp i en bibeltext och leder vidare genom psykologisk kunskap, samtidsreflektioner och existentiella frågor. Mika 7:7-8 Musik: Leo Lindberg trio Hemsida: psykologerlaserbibeln.se

info_outline
Avsnitt 33: Är vi fega när vi är rädda? show art Avsnitt 33: Är vi fega när vi är rädda?

Psykologer läser Bibeln

Ibland hörs det sägas att ondska kommer ur rädsla. Med avstamp i hur Petrus förnekar Jesus pratar vi om rädsla, feghet och mod. Matt 26:69-75

info_outline
Avsnitt 32: Den förlorade sonen show art Avsnitt 32: Den förlorade sonen

Psykologer läser Bibeln

När den förlorade sonen kommer hem tomhänt efter en lång tid borta firas hans ankomst, medan brodern känner sig ouppskattad för det arbete han har bidragit med på gården och den lojalitet han har visat sin far. Berättelsen leder oss in i ett samtal om båda dessa bröder, fenomenet prokrastinering och rädslan för att misslyckas. Luk 15:11-32 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Själens oro show art Själens oro

Psykologer läser Bibeln

Hur kan vi inte känna oro när det sker så mycket farligt? Psykologerna Camilla von Below och Karolina Isberg livepoddar om oro och ångest tillsammans med kulturjournalisten och radioprofilen Eric Schüldt, från Sofia kyrkas kulturscen Glasrummet. Samtalet tar avstamp i en bibeltext och leder vidare genom psykologisk kunskap, samtidsreflektioner och existentiella frågor. Luk 21:25-31 Musik: Aida Jabbari Hemsida: psykologerlaserbibeln.se  

info_outline
Avsnitt 31: De tre stjärntydarna show art Avsnitt 31: De tre stjärntydarna

Psykologer läser Bibeln

De tre stjärntydarna följer den stora stjärnan på himlen och verkar vara förvissade om att den utgör deras riktning. Hur hittar man modet och övertygelsen att följa stjärnan? Och om man inte har någon stjärna att följa, hur finner man då en? Matt 2:1-12 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 30: Jul - när den inte blir som det var tänkt show art Avsnitt 30: Jul - när den inte blir som det var tänkt

Psykologer läser Bibeln

Maria och Josef hastar iväg för att registrera sig, föder barn i stallet och får besök av den ena märkliga gestalten efter den andra. Så oväntade vändningar livet kan ta. På gott och ont. Personlighetspsykologi undersöker hur vi människor skiljer oss åt när det gäller vår inställning till det oväntade och när det inte blir som vi tänkt oss. Vad behöver vi för att orka anpassa oss? Det känns särskilt aktuellt julen 2020! Luk 2:1-20 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Själens dunkla natt show art Själens dunkla natt

Psykologer läser Bibeln

Har depressionen ett budskap? Psykologerna Camilla von Below och Karolina Isberg livepoddar om melankoli och depression tillsammans med kulturjournalisten och radioprofilen Eric Schüldt från Sofia kyrkas kulturscen Glasrummet. Samtalet tar avstamp i en bibeltext och leder vidare genom psykologisk kunskap, samtidsreflektioner och existentiella frågor, allt sammanhållet av temat Själens dunkla natt. Joh 12:35-36 Musik: Tommie Sewón med band Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 29: Tankens kraft show art Avsnitt 29: Tankens kraft

Psykologer läser Bibeln

Tankar och handlingar är inte samma sak. Eller? För den med tvångstankar kan tankarna kännas nästan som en handling eller som att de visar vem man är som person. Matt 5:27-28 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 28: Förälskelsens längtan och kval show art Avsnitt 28: Förälskelsens längtan och kval

Psykologer läser Bibeln

Förälskelsens gränsöverskridande kraft och källa till både längtan och kval är väl beskrivna i Höga visan. Vi pratar om hur omvälvande det kan vara att släppa in en ny människa i sitt liv, men också om smärtan när förälskelsen är obesvarad eller förutsättningarna omöjliga. Höga v. 8:6-7   Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 27: Tröst show art Avsnitt 27: Tröst

Psykologer läser Bibeln

Psalmförfattaren finner ingen tröst. Ibland vill vi bli tröstade, ibland blir vi arga om något försöker trösta för snabbt. Det är som att tröst ibland är livsnödvändig och ibland står i vägen för utveckling. Vi pratar om Stig Dagerman, psykologer som inte tröstar och tröstpriser. Ps 77:2-7 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
 
More Episodes

Petrus återser den uppståndne Jesus och vi diskuterar deras dialog och funderar kring hållbar kommunikation. Joh 21:15-17

Podcasten "Psykologer läser Bibeln" startades en lördagsmorgon i april. Vi noterade att många teologer använder psykologiska fenomen för att tolka och beskriva texter ur Bibeln och konstaterade att vi ganska ofta läser Bibeln precis så: från en psykologisk horisont. 

Musik: Andreas Aleman andreasaleman.com
Hemsida: psykologerlaserbibeln.se