loader from loading.io

Avsnitt 4: Jesus i Getsemane

Psykologer läser Bibeln

Release Date: 10/12/2019

Avsnitt 24: Släntrandets lov show art Avsnitt 24: Släntrandets lov

Psykologer läser Bibeln

I Predikaren läser vi att det finns en tid för allt som sker under himlen. Dagens avsnitt handlar om långsamhet och vi resonerar kring långsamhetens möjlighet till att fördjupa reflektioner, relationer och intressen. Finns det verkligen en tid för allt? Pred 3:1-8 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 23: På mitt sätt, annars får det vara show art Avsnitt 23: På mitt sätt, annars får det vara

Psykologer läser Bibeln

Naaman har en bestämd bild av hur han ska bli botad från sin spetälska, men verkligheten överraskar honom. Troligen kan vi alla känna igen oss i att vi ibland tycker att om bara någon annan ändrade på sig och allt gjordes så som jag vill, så skulle det bli bra. Idag pratar vi om vad som behövs för att vi ska bli omskakade och tänka nytt. 2 Kung 5:1-4, 9-15 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 22: Tron och dess gärningar show art Avsnitt 22: Tron och dess gärningar

Psykologer läser Bibeln

Jakobsbrevet uttrycker att tro utan gärningar är död. Denna text leder till ett samtal om livsåskådning, trons uttryck i vardagen och vi frågar oss om det är tanken som räknas. Jak 2:14-17   Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 21: Frestelsen i att förminska sin mänsklighet show art Avsnitt 21: Frestelsen i att förminska sin mänsklighet

Psykologer läser Bibeln

I öknen blir Jesus frestad att ge upp sin väg till förmån för ära och berömmelse. Ibland kan även vi frestas att inte göra det vi innerst inne vill, utan ta en lättare väg ut. Vi pratar om frestelse, risken att ge upp sig själv och utmaningen i att inte moralisera. Matt 4:1-11  Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 20: Job - finns det en mening med lidandet? show art Avsnitt 20: Job - finns det en mening med lidandet?

Psykologer läser Bibeln

Job drabbas orättvist av olyckor och blir besviken på Gud. Men lidandet är sällan rättvist. Går det att veta om det har mening? Är det ens värt att tänka på, eller leder det bara till grubbel? Vi pratar om Jobs famlande efter mening och processen att förstå sig själv. ur Jobs bok Musik: Andreas Aleman Hemsida:

info_outline
Avsnitt 19: Du är min älskade son show art Avsnitt 19: Du är min älskade son

Psykologer läser Bibeln

Jesus döps i Jordanfloden och en röst hörs från himlen: "Du är min älskade son, du är min utvalde.” Vi vrider och vänder på utvaldhetsbegreppet och frågar oss hur Jesus kände, men pratar också om härskartekniker och klassens gullegrisar. Mark 1:9-11 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 18: Förklaringsberget show art Avsnitt 18: Förklaringsberget

Psykologer läser Bibeln

Det är en berusande känsla att i ett ögonblick se allting klart och tydligt. Ett härlighetens berg. Men så måste en ju ner igen. Evangelisten Lukas, Donald Winnicott och Mare Kandre har alla något att säga om det. Luk 9:28-36 Musik: Andreas Aleman  Hemsida: 

info_outline
Avsnitt 17: Innan tuppen gal show art Avsnitt 17: Innan tuppen gal

Psykologer läser Bibeln

Petrus förnekar Jesus och när han inser det gråter han bittert. Vi pratar om hur det känns att bli sviken och att vara den som sviker, men också om skuldkänslorna och utmaningarna med att reparera ett svek. Matt 26:69-75

info_outline
Låt tårarna strömma som en flod show art Låt tårarna strömma som en flod

Psykologer läser Bibeln

Vi läser verser från Psaltaren och Klagovisorna och pratar om sorgen och gemenskapen i pandemitider. Vi reflekterar över drivkraften att vilja bidra och utmaningarna med att känna mening. Ps 137, Klag 2:18, Klag 4:9

info_outline
Avsnitt 16: Tullindrivaren Sackaios show art Avsnitt 16: Tullindrivaren Sackaios

Psykologer läser Bibeln

Tullindrivaren Sackaios klättrar upp i  ett träd, när Jesus är på väg in i Jeriko. Vill han se bättre, eller vill han bli bättre sedd? Vi pratar om att bli tagen i anspråk och frågar oss om alla människor går att förstå? Luk 19:1-10

info_outline
 
More Episodes

Jesus och lärjungarna befinner sig i Getsemane, precis innan Jesus förråds och fängslas, och vi diskuterar existentiell ensamhet. Matt 26:36-46

Podcasten "Psykologer läser Bibeln" startades en lördagsmorgon i april. Vi noterade att många teologer använder psykologiska fenomen för att tolka och beskriva texter ur Bibeln och konstaterade att vi ganska ofta läser Bibeln precis så: från en psykologisk horisont. 
 
Musik: Andreas Aleman andreasaleman.com