Kai Wränghult och Stig Tedfeldt, två män som har utbildat många ADR-lärare
Release Date: 12/12/2023
ADR-podden!
Den första klassen; Klass 1 – Sprängämnen Sprängämnen är material eller föremål som har förmågan att snabbt kunna utgöra en brand eller detonera till följd av en kemisk reaktion.
info_outlineADR-podden!
Det är flera uppdateringar i ADR 2025 Alla transporthandlingar ska vara i hytten. Dokument som tidigare har funnits vid godset eller i trailern ska flyttas in till hytten. Mycket som är nytt om batterier. Det kommer ett särskilt poddavsnitt om batterier. Lastbilar är godkända för eldrift Flera nyheter vid nybyggnation Flera nyheter för farligt avfall Nyheter för klass 2 gas, hålltider och fyllnadsgrad Brandsläckningsutrustning
info_outlineADR-podden!
I det här avsnittet delar ADR-lärarna Daniel Rhode och Mats Ericsson med sig av sina tips inför provet hos Trafikverket. De är grymma Daniel och Mats!
info_outlineADR-podden!
I ADR-regelverket finns en hel del undantag. Detta avsnitt fokuserar på undantaget för värdeberäknad mängd. De flesta kommer ihåg att det är 1000 poäng som gäller, men hur räknar vi fram poängen? Det förklaras i detta avsnitt.
info_outlineADR-podden!
Det finns många bestämmelser inom ADR och en hel del undantag. Lyssna på avsnittet och vi hjälper dig att se när du kan ha användning av undantagen och varför. Välkommen till avsnittet om undantag för reducerade- och begränsade mängder.
info_outlineADR-podden!
Avsnittet går igenom utrustningen som ska vara med i bilen och hur man vet vad som minst ska vara med. Även det som polisen förväntar sig ska finnas. Även den personliga utrustningen och vad som gäller för medhjälpare. Får vi ha med en passagerare i lastbilen som kör ADR? Avslutar med tunnelrestriktioner och reder ut begreppen. I första postition tittar vi om vi kör styckegods och i den andra position när vi kör tankbil. Bokstaven säger oss i vilken tunnel vi inte får köra i. Det är en luring som man behöver bli påmind om.
info_outlineADR-podden!
Hur ska transporten storetiketteras och märkas när det körs som styckegods?
info_outlineADR-podden!
Det här avnittet handlar om overpack, riktningspilar, tömda ej rengjorda förpackningar och mycket annat.
info_outlineADR-podden!
Miljöfarlig ämnen ska märkas med särskild märkning, fisken och trädet. Du hittar det i säkerhetsdatabladet, avsnitt 14. Krav på förpackningar att rätt material används till olika produkter. En del förpackningar ska tåla att staplas. Förpackningarna ska klara att hanteras och i vissa fall ska de besiktas med jämna mellanrum. En plastdunk får endast användas i 5 år. En IBC i metall ska besiktas vart 2,5 år
info_outlineADR-podden!
Farligt gods är ämnen och föremål som utgör en direkt risk för människa och miljö. Hur stor risken är beror främst på mängden och farlighetsgraden hos det farliga godset.Godset ´s egenskaper kan framkalla flera olika reaktioner hos människan och i naturen. Det kan finnss stora risker vid kemiska reaktioner. Att ha kunskap om farorna är nödvändigt för att agera rätt för att begränsa skador vid en ev olycka.
info_outlineKai Wränghult och Stig Tedfeldt har gjort mycket i ADR-Sverige!
Följ deras intressanta bana genom livet. De båda har varit involverade i det mesta vad som gäller ADR. De båda har en militärbakgrund och båda har även arbetat på MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap. De har även varit involverade i NATO på olika sätt.