loader from loading.io

Sommarlyssning med Alexander Skytte

Podden Autism

Release Date: 06/22/2022

Avsnitt 9 Autism i arbetslivet med Åsa Hedlund show art Avsnitt 9 Autism i arbetslivet med Åsa Hedlund

Podden Autism

I avsnitt 9 av Podden Autism pratar vi om autism i arbetslivet. Att hitta ett yrke som passar när man har autism kan vara extra svårt för en del. Personer med autism kan ha många olika styrkor i form av till exempel noggrannhet, detaljfokus eller kreativitet. Men även svårigheter med bland annat sociala relationer, röriga situationer och hantering av stress. Men hur kan det vara då att vara autistisk och arbeta i en stressig och stundtals rörig miljö som exempelvis vården? Vi pratar om och reder ut detta med Åsa Hedlund, doktor vid Gävle Högskola.  Podden Autism görs av...

info_outline
Avsnitt 8 Neurodiversitet med Hanna Bertilsdotter-Rosqvist show art Avsnitt 8 Neurodiversitet med Hanna Bertilsdotter-Rosqvist

Podden Autism

I avsnitt 8 av Podden Autism pratar vi om neurodiversitet. Neurodiversitet är den naturliga variation som förekommer i den mänskliga hjärnan. Begreppet myntades av sociologen Judy Singer, som beskrev att det finns olika sorters hjärnor och därmed inget rätt och fel. Men vad innebär egentligen neurodiversitet? Vi reder ut begreppet och pratar om autistisk identitet och autistisk autismforskning med Hanna Bertilsdotter-Rosqvist, professor vid Södertörns Högskola. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

info_outline
Avsnitt 7 Lajv show art Avsnitt 7 Lajv

Podden Autism

I avsnitt 7 av Podden Autism pratar vi om lajv. Tillsammans med en panel bestående av Michael Ekegren (lajvare), Ingela Visuri (lektor vid Högskolan Dalarna) och Linnea Thörnqvist (lajvpedagog på Lajverksatden) svarar vi på frågor om vad lajv är, varför så många autistiska personer lockas till lajvvärlden och vad vi kan lära oss av lajv som ett pedagogiskt verktyg. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.  Länkar som nämns i avsnittet:

info_outline
Avsnitt 6 Svensk autismhistoria show art Avsnitt 6 Svensk autismhistoria

Podden Autism

I avsnitt 6 av Podden Autism pratar vi om autismens historia i Sverige. Tillsammans med en panel bestående av Mats Jansson (sakkunnig utredare på Autism Sverige), Sofia Littmarck (lektor vid Linköpings Universitet) och Peter Holmqvist (lektor vid Linköpings Universitet) svarar vi på frågor om när man började prata om autism i Sverige, vilka frågor som ledde till att den svenska funktionsrättsrörelsen kom till och hur synen på autism och samhällets stöd har förändrats över tid. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

info_outline
Avsnitt 5 Socialförsäkringen show art Avsnitt 5 Socialförsäkringen

Podden Autism

I avsnitt 5 av Podden Autism pratar vi om aktivitets- och sjukersättning som är en del av socialförsäkringen. Tillsammans med en panel bestående av Linda Dürr Jensen (engagerad inom Autism Sverige), Åsa Plesner (grundare av tankesmedjan Balans) och Malin Tjernell Prioset (förbundsjurist och intressepolitisk utredae på Autism Sverige) svarar vi på frågor om hur aktivitets- och sjukersättning fungerar, varför situationen ser ut som den gör idag och hur människors vardag påverkas av att leva i systemet. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska...

info_outline
Avsnitt 4 Daglig Verksamhet show art Avsnitt 4 Daglig Verksamhet

Podden Autism

I avsnitt 4 av Podden Autism pratar vi om daglig verksamhet. Tillsammans med en panel bestående av Ann Jönsson (utredare på Socialstyrelsen), Pär Lönnborg (verksamhetschef och samordnare på Cedergruppen) och Pia Ekesand (deltagare på Cedergrupens dagliga verksamhet) svarar vi på frågor om vad daglig verksamhet är, varför det är en viktig insats och hur den dagliga verksamheten kommer se ut i framtiden. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.  Länkar som nämns i avsnittet:

info_outline
Sommarlyssning med Elsa Törnqvist show art Sommarlyssning med Elsa Törnqvist

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Elsa Törnqvist berätta om hur det är att kämpa för att få en diagnos i vuxen ålder - om bussar, bokkontrakt och nöjesfältet. Elsa Törnqvist är författare och studerar till lärare. Elsa har skrivit Siv utan liv (2022) och Jag vill bara bli erkänd som stat (2022) som är en självbiografi om att vara autistisk. Hon bor i Stockholm med sin sambo.

info_outline
Sommarlyssning med Maud Deckmar show art Sommarlyssning med Maud Deckmar

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Maud Deckmar berätta om att komma vidare med livet när allt inte blev som man hade trott. Maud Deckmar är föreläsare och författare. Maud har bland annat skrivit två böcker om att vara anhörig till någon med funktionsnedsättning, Freds bok (1998) och Ärrvävnad (2009). Hon bor i Östersund med sin man och har två vuxna barn varav sonen Fred har autism och intellektuell funktionsnedsättning.

info_outline
Sommarlyssning med Jonas Wik show art Sommarlyssning med Jonas Wik

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Jonas Wik berätta om att vara sin egen person utan att behöva vara unik. Jonas Wik är föreläsare och utbildare inom NPF. Jonas är själv autistisk och leder relationskurser för vuxna och barn med autism. Han bor i Uppsala.

info_outline
Sommarlyssning med Ellen Helinder show art Sommarlyssning med Ellen Helinder

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Ellen Helinder berätta om hur det är att växa upp som syster till en virvelvind. Ellen Helinder är skådespelare och filmare. Ellen har bland annat gjort dokumentärfilmen Min lilla storebror (2020) som handlar om hennes storebror Felix som har autism och desintegrativ störning. Hon bor i Stockholm.

info_outline
 
More Episodes

I Podden Autism berättar Alexander Skytte om hur det är att gå i skolan med adhd och outredd autism. Alexander upplevde ett starkt utanförskap och framtiden såg mörk ut. Det som räddade honom var de vuxna i skolan som såg honom. Detta är erfarenheter som han själv bär med sig i sin egen roll som lärare idag, för att göra skolan till en bättre plats för elever med egen diagnos.

Alexander Skytte är lärare och har själv autism och adhd. I boken Pojken med extra allt (2020) beskriver han egna erfarenheter från en turbulent skolgång och ger tips på hur lärare kan möta sådana elever som han själv var. 

https://alexanderskytte.se/