loader from loading.io

Avsnitt 5 Socialförsäkringen

Podden Autism

Release Date: 11/01/2023

Avsnitt 5 Socialförsäkringen show art Avsnitt 5 Socialförsäkringen

Podden Autism

I avsnitt 5 av Podden Autism pratar vi om aktivitets- och sjukersättning som är en del av socialförsäkringen. Tillsammans med en panel bestående av Linda Dürr Jensen (engagerad inom Autism Sverige), Åsa Plesner (grundare av tankesmedjan Balans) och Malin Tjernell Prioset (förbundsjurist och intressepolitisk utredae på Autism Sverige) svarar vi på frågor om hur aktivitets- och sjukersättning fungerar, varför situationen ser ut som den gör idag och hur människors vardag påverkas av att leva i systemet. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska...

info_outline
Avsnitt 4 Daglig Verksamhet show art Avsnitt 4 Daglig Verksamhet

Podden Autism

I avsnitt 4 av Podden Autism pratar vi om daglig verksamhet. Tillsammans med en panel bestående av Ann Jönsson (utredare på Socialstyrelsen), Pär Lönnborg (verksamhetschef och samordnare på Cedergruppen) och Pia Ekesand (deltagare på Cedergrupens dagliga verksamhet) svarar vi på frågor om vad daglig verksamhet är, varför det är en viktig insats och hur den dagliga verksamheten kommer se ut i framtiden. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.  Länkar som nämns i avsnittet:

info_outline
Sommarlyssning med Elsa Törnqvist show art Sommarlyssning med Elsa Törnqvist

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Elsa Törnqvist berätta om hur det är att kämpa för att få en diagnos i vuxen ålder - om bussar, bokkontrakt och nöjesfältet. Elsa Törnqvist är författare och studerar till lärare. Elsa har skrivit Siv utan liv (2022) och Jag vill bara bli erkänd som stat (2022) som är en självbiografi om att vara autistisk. Hon bor i Stockholm med sin sambo.

info_outline
Sommarlyssning med Maud Deckmar show art Sommarlyssning med Maud Deckmar

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Maud Deckmar berätta om att komma vidare med livet när allt inte blev som man hade trott. Maud Deckmar är föreläsare och författare. Maud har bland annat skrivit två böcker om att vara anhörig till någon med funktionsnedsättning, Freds bok (1998) och Ärrvävnad (2009). Hon bor i Östersund med sin man och har två vuxna barn varav sonen Fred har autism och intellektuell funktionsnedsättning.

info_outline
Sommarlyssning med Jonas Wik show art Sommarlyssning med Jonas Wik

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Jonas Wik berätta om att vara sin egen person utan att behöva vara unik. Jonas Wik är föreläsare och utbildare inom NPF. Jonas är själv autistisk och leder relationskurser för vuxna och barn med autism. Han bor i Uppsala.

info_outline
Sommarlyssning med Ellen Helinder show art Sommarlyssning med Ellen Helinder

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Ellen Helinder berätta om hur det är att växa upp som syster till en virvelvind. Ellen Helinder är skådespelare och filmare. Ellen har bland annat gjort dokumentärfilmen Min lilla storebror (2020) som handlar om hennes storebror Felix som har autism och desintegrativ störning. Hon bor i Stockholm.

info_outline
Sommarlyssning med Saga Olsson show art Sommarlyssning med Saga Olsson

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du Saga Olsson berätta om hur hon förstod att det faktiskt finns känslor i rymden. Saga Olsson är student. Saga har själv autism och fick sin diagnos i sena tonåren. Hon bodde fram till nyligen i Leicester i England där hon studerade psykologi.

info_outline
Sommarlyssning med David Larsson Heidenblad show art Sommarlyssning med David Larsson Heidenblad

Podden Autism

Podden Autism återvänder med en ny sommarserie! I det här avsnittet hör du David Larsson Heidenblad berätta om vardagslivets språkskola och gemenskapen i ett annorlunda föräldraskap. David Larsson Heidenblad är historiker och skribent. David skriver återkommande i bland annat Svenska Dagbladet och på sin blogg . Han bor i Lund med sin fru och deras tre barn varav sonen Jacob har autism och medelsvår intellektuell funktionsnedsättning.

info_outline
Avsnitt 3 Relationer show art Avsnitt 3 Relationer

Podden Autism

I avsnitt 3 av Podden Autism pratar vi om relationer. Tillsammans med en panel bestående av Aline Groh, Andreas Nilsson och Sofia Asplund svarar vi på frågor om varför relationer är viktiga för oss, vilka utmaningar som finns för personer med autism som vill träffa nya vänner och hur vi kan bli bättre på att autismanpassa vårt kärleksliv. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet.  Du som lyssnar på Podden Autism har möjlighet att köpa Knäck kärlekskoden till rabatterat pris. Klicka dig in på Natur och Kulturs...

info_outline
Avsnitt 2 Syskonperspektivet show art Avsnitt 2 Syskonperspektivet

Podden Autism

I avsnitt 2 av Podden Autism pratar vi om syskonperspektivet. Tillsammans med Jenny Jejlid och Maria Ahlqvist diskuterar vi hur en syskonrelation kan påverkas när ett syskon har en funktionsnedsättning. Vi svarar på frågor om vad som skiljer syskonperspektivet från andra anhörigas perspektiv och vad det finns för stöd att få för den som behöver. Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet. Länkar som nämns i avsnittet:

info_outline
 
More Episodes

I avsnitt 5 av Podden Autism pratar vi om aktivitets- och sjukersättning som är en del av socialförsäkringen. Tillsammans med en panel bestående av Linda Dürr Jensen (engagerad inom Autism Sverige), Åsa Plesner (grundare av tankesmedjan Balans) och Malin Tjernell Prioset (förbundsjurist och intressepolitisk utredae på Autism Sverige) svarar vi på frågor om hur aktivitets- och sjukersättning fungerar, varför situationen ser ut som den gör idag och hur människors vardag påverkas av att leva i systemet.

Podden Autism görs av Autism Sverige och produceras med stöd från Svenska Postkodlotteriet. 

Länkar som nämns i avsnittet:

https://www.autism.se/stod-och-rattigheter/

https://www.autism.se/om-oss/vad-vi-gor/rapporter/forlorade-ar/