På språket
Att skriva en klänning eller att sy en text. Annelie Bränström-Öhman gästar podden På språket för att bland annat diskutera begreppet språkdräkt, hur litterära författare skriver tygspår och hur kläder används i manifestationer.
info_outlinePå språket
I Sverige används ungefär 200 språk men många lärare får inte den utbildning som krävs för att ta vara på elevers flerspråkighet. Ständigt återkommande är också debatten om modersmålsundervisning och huruvida den negativt påverkar kunskapsutveckling i svenska språket. Carla Jonsson gästar På språket för att diskutera forskning om flerspråkighet.
info_outlinePå språket
Norrland består av nära 60 % av Sveriges yta vilket kan jämföras med storleken på hela Svealand, hela Götaland och två Danmark. Ändå förekommer generaliseringar om Norrland och norrlänningar i bland annat myndighetstexter, nyhetstexter och på sociala medier. Kristina Persson och Marlene Johansson Falck gästar På språket för att diskutera vilka ord som används tillsammans med Sveriges tre landsdelar.
info_outlinePå språket
Vad är en dialekt egentligen och finns det en plats där det talas ”rikssvenska? Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk, gästar På språket för att bland annat diskutera dialekters utveckling, variationer inom norrländska och särskiljande drag mellan programledarnas dialekter – västerbottniska respektive rospiggska.
info_outlinePå språket
Eurovision Song Contest är det största interkulturella evenemang där språk har en central roll. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat hur språkval i Eurovision blir en politisk handling, vilka språk som går hem hos juryn respektive publiken samt hur regelverket har förändrats och hur Sverige har förhållit sig till det. Gäster: Kajsa Törmä och Solveig Bollig.
info_outlinePå språket
Vad är speciellt med språket i sociala medier och hur har det utvecklats över tid? Hur informell kan eller bör myndigheter vara på sociala medier? Evelina Åberg gästar På språket för att diskutera dessa frågor och vi pratar även om emojis som en del av språket.
info_outlinePå språket
På språket sände lajv på Öppet hus för gymnasielever. Bland annat diskuterades svårigheter med att skämta på sitt andraspråk, humor på sociala medier och humor i kristider. För att prata om det gästades podden av Emil Molander och Moa Eriksson Krutrök.
info_outlinePå språket
Varför är det så svårt att göra rätt? Alexander Katourgi berättar om skiljetecknens historia och diskuterar hur vi använder tecknen idag.
info_outlinePå språket
Ordet frihet är ett viktigt begrepp i presidentvalrörelsen 2024. Vad innebär frihet i en amerikansk kontext och hur skiljer det sig från hur vi oftast förstår frihet i Sverige? Används politiska hundvisslor fortfarande eller har språket som kandidaterna använder sig av blivit mer explicit? Adam Hjorthén gästar På språket.
info_outlinePå språket
Är finska så svårt att lära sig som det ryktas eller är det enbart en myt? Daniel Haataja gästar På språket för att diskutera varför finska uppfattas som svårt och hur det är att lära sig finska som ett andraspråk.
info_outlineAtt lära sig svenskt uttal kan vara olika svårt beroende på vilket modersmål en andraspråksinlärare har, men det finns också många gemensamma utmaningar. Emil Molander berättar om vilka svårigheterna är med att lära sig svenskt uttal i vuxen ålder och vad modersmålstalare i svenska kan göra för att hjälpa till.