Avsnitt 30: Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan i Stockholm
Release Date: 09/21/2021
Chef Dilemma
Maria-Pia Hope, vd/managing partner på Advokatfirman Vinge, är utsedd till Årets Chef 2022. Här berättar hon om vad som har varit viktigast för att ta sitt ledarskap vidare och vad som har utvecklat henne som chef. Vilka saker vill hon lyfta fram – som hjälpt henne att bli Sveriges bästa chef? Lyssna också på hela intervjun med Maria-Pia Hope i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
info_outlineChef Dilemma
Att vara chef för advokater brukar liknas med att valla katter. En svår uppgift. Men Maria-Pia Hope, vd/managing partner på Advokatfirman Vinge, har lyckats så bra att hon har utsetts till Årets Chef 2022. Hon började som vd på Vinge 2012, mitt i en mycket allvarlig kris. Media rapporterade om skandaler med felaktig skatteplanering och insiderhandel. Nyckelmedarbetare slutade. Många trodde att Vinge var uträknade. Maria-Pia Hope berättar om åtgärderna som vände Vinge, som idag är en av Nordens ledande advokatbyråer och har ökat lönsamheten med 250 procent sedan hon tog över...
info_outlineChef Dilemma
Vad är viktigt att försäkra sig om innan man satsar på en affärside? Investeraren och entreprenören Gunilla von Platen har gjort en lång rad erfarenheter kring både affärsidéer och människorna bakom dem. Här delar hon med sig av hur hon tänker, innan hon lägger in pengar och egen energi i en entreprenörsidé. Följ med in i hennes investerarhjärna! Lyssna på hela intervjun med Gunilla von Platen i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
info_outlineChef Dilemma
Entreprenören, investeraren och filantropen Gunilla von Platen berättar om sina extremt optimerade dagar och ett huvud som en popcornkastrull när hon ska sova. Hon är nu också programledare i nya The Apprentice Sverige på TV4. Där Donald Trump i den amerikanska versionen bekymmerslöst strösslade med: "You´re fired", avskyr Gunilla von Platen att säga upp personer. Men hon demonstrerar hur hon själv gör – genom att säga upp Cissi Elwin som intervjuare i podden. Hon berättar om sexism och rasism hon själv mött i företagsvärlden. ”Jag vet inte hur många gånger...
info_outlineChef Dilemma
Hur ser man till att medarbetare – och du själv som chef – kan fortsätta brinna för det de gör, men utan att bli utbrända eller gå in i väggen? Helya Riazat är rektor på Järvaskolan i Kista utanför Stockholm. Här är helhjärtat engagerad personal en viktig förklaring till att 80-90 procent av de 240 högstadieeleverna går ut nian med gymnasiebehörighet, jämfört med knappt hälften som är vanligt i andra socioekonomiskt utmanade områden. Under de sex år som skolan funnits så har ingen i personalen varit långtidssjukskriven. Så hur stöttar man varandra på...
info_outlineChef Dilemma
Helya Riazat är rektorn som har skapat en skola med plats för ungas gränslösa drömmar – i ett resurssvagt område med återkommande skjutningar. I Chef Dilemma berättar hon om värderingarna, ledarskapet, jobbvardagen och metoden bakom Järvaskolans succéresultat där 9 av 10 elever går ut högstadiet med gymnasiebehörighet. "Att vara lösningsorienterad präglar hela verksamheten", berättar hon. Varje elev får besök hemma av rektor och kurator. "Att skapa förtroende i början minskar arbetsbördan i längden." Cissi Elwin ställer henne inför några olika...
info_outlineChef Dilemma
Linda H Staaf är chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, där hon leder polisens arbete med att kartlägga den grova organiserade brottsligheten. Hon har sagt att det har varit tufft att ta sig fram som kvinna i en mansdominerad miljö som polisen. Här delar hon med sig av ett knep som hon tar till när något inte känns okej eller om hon märker att hon blir utsatt för härskartekniker. Lyssna på hela intervjun med Linda H Staaf i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
info_outlineChef Dilemma
Linda H Staaf är chefen med en nyckelroll i kampen mot gängkriminalitet och skjutningar. Utifrån det hon ser – hur tar samhället bäst itu med problemen? "Det är inte fel att ställa krav. Att ställa krav är att bry sig", konstaterar hon. Hon är chef för polisens underrättelseverksamhet NOA sedan 2015 och ledde den svenska delen av arbetet med Encrochat och Anon i den FBI-ledda operationen Trojan Shield, där 155 gängkriminella greps. Den gången fick vi veta, men för det mesta får Linda H Staaf och hennes medarbetare nöja sig med internt beröm för sitt hemliga...
info_outlineChef Dilemma
PostNord har nära 30 000 anställda och en nästan 400 år lång historia. Här ska koncernchef Annemarie Gardshol digitalisera, klimatanpassa och förändra verksamheten – i hög takt. Vilka råd vill hon skicka med till andra förändringschefer som behöver driva på utveckling och digitalisering, kanske också i lite trögrörliga verksamheter? Lyssna på hela intervjun med Annemarie Gardshol i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
info_outlineChef Dilemma
Modig eller galen? Vännernas reaktioner var blandade när Annemarie Gardshol tog toppjobbet på PostNord. Den svensk-danska postjätten med 28 000 anställda var i en djup kris, både lönsamhets- och förtroendemässigt, när hon blev Sverigechef 2018 och sedan koncernchef 2019. ”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen, ett riktigt jädrar anamma. Det var där jag hämtade min kraft”. Annemarie Gardshol berättar om arbetet med att vända bolaget, bland annat med en ledarskapsmodell formad som en diamant och genom att sätta medarbetarna främst. Sju år som...
info_outlineLars Strannegård är rektor för Handelshögskolan i Stockholm där en lång rad näringslivstoppar och framgångsrika ledare har fått sin utbildning. Ändå är Handels inte en elitskola, menar han.
Han går hårt åt det nuvarande betygssystemet och berättar om sin egen period med urusla skolbetyg.
Lars Strannegård ser brister i den egna verksamheten.
”Vi är bland de sämsta i Sverige på att rekrytera från icke studievana miljöer", konstaterar han och och berättar vad skolan gör för att försöka få mer mångfald.
Handelshögskolan i Stockholm har 1600 elever och är rankad som Nordens främsta handelshögskola. När framtidens chefer formas här får de med sig fyra grundvärden för ett ledarskap som ska klara extremt snabb förändring. ”Att vara empatisk är helt centralt.”
Att få långsiktighet i en verksamhet som till största delen finansieras med donationer är ett dilemma som ofta får Lars Strannegård att ligga sömnlös.
Han kan också, trots att han är professor i ledarskap, stöta på problem som chef för alla de supersmarta och välartikulerade akademiker "som kan se beslut från rektor som ett första inlägg på ett seminarium".
Cissi Elwin ställer honom inför en rad knepiga chefsdilemman:
Hur hanterar han en student som har fuskat sig in på skolan? Eller en klimatprotest i skolans lokaler som involverar både elever, råolja och megafoner? Och vad säger han till en viktig finansiär som ber om en utbildningsplats till sitt barnbarn?