loader from loading.io

28. Silviahemmet 20 år

Demenspodden

Release Date: 06/03/2016

50. Om minnet show art 50. Om minnet

Demenspodden

Demensläkaren Wilhelmina Hoffman berättar om hur vårt minne fungerar och vilken typ av minnesproblem som vi bör vara uppmärksamma på. Hör också undersköterskan Paola Olin som genomför minnestester på vårdcentralen där hon arbetar.

info_outline
49. Vikten av kunskap show art 49. Vikten av kunskap

Demenspodden

Diakonen Carina Hedman gick en högskoleutbildning om demenssjukdomar. Hör henne berätta om vikten av kunskap, sitt arbete som diakon och om att själv vara anhörig. Wilhelmina Hoffman, chef på Silviahemmet, berättar om utbildningar som Silviahemmet erbjuder. 

info_outline
48. Män, musik och aktiviteter show art 48. Män, musik och aktiviteter

Demenspodden

Katarina Lindblad, musikterapeut och fil dr i musikvetenskap, berättar om hur musik kan motverka psykisk ohälsa hos äldre män. Hon berättar också om hur aktiviteter på våra boenden påverkas av gamla genusmönster.

info_outline
47. Ljudbok om demens show art 47. Ljudbok om demens

Demenspodden

Provlyssna på ett kapitel ur En bok för dig med demenssjukdom, en bok utgiven av Svenskt Demenscentrum och som nu även finns som ljudbok. Du hittar hela boken på demenscentrum.se.

info_outline
46. Anhörigstöd show art 46. Anhörigstöd

Demenspodden

Vi har besökt ett läger för unga anhöriga igen. Där frågade vi vad deltagarna tycker om anhörigstödet i sina kommuner. Hör vad de svarar. Vi har också träffat demenssamordnare Catherine Berglund som berättar hur man i Danderyds Kommun arbetar för att hjälpa anhöriga.  

info_outline
45. Alzheimer mitt i livet show art 45. Alzheimer mitt i livet

Demenspodden

Piloten Micke, 51 år, fick Alzheimers sjukdom mitt i livet. Hans fru Karin berättar om hur det har påverkat familjen och deras liv tillsammans. 

info_outline
44. Om risk- och friskfaktorer show art 44. Om risk- och friskfaktorer

Demenspodden

Hur kan man förebygga demenssjukdom? Professor Miia Kivipelto berättar om risk- och friskfaktorer utifrån sin FINGER-studie. 

info_outline
43. Ung anhörig show art 43. Ung anhörig

Demenspodden

I avsnittet träffar vi deltagare på ett anhörigläger utanför Avesta. Vi möter bl.a. tonåringarna Hannah och Tindra, likaså ungdomsledaren Alexandra, vars släkt har den ovanliga genetiska formen av alzheimer. Helén delar med sig av sin frustration över att inte få lov att hjälpa sin ex-sambo som lever i misär. Jonna berättar om baksidan med att få stöd i hemmet via LSS och om sin 5-årige son som äter Losec. Hon har också fått rekommendationen att skilja sig av ekonomiska skäl. Missa inte de här berättelserna som både berör och upprör.

info_outline
42. Skapa tillsammans show art 42. Skapa tillsammans

Demenspodden

Margita Lundman från kulturföreningen FRIA berättar om Tåghemmet, en pjäs skapad tillsammans med personer med demenssjukdom. 

info_outline
41. Kommunikation show art 41. Kommunikation

Demenspodden

Logopederna Nicole och Isabelle berättar om CIRCA, ett digitalt kommunikationsverktyg som är anpassat för äldre personer med demenssjukdom och som fungerar som ett samtalsstöd. Nicole och Isabelle berättar också om sitt examensarbete där de testat CIRCA på ett äldreboende med handledning av Christina Samuelsson, CEDER.

info_outline
 
More Episodes

Silviahemmet har funnits och spridit kunskap i 20 år. Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet, berättar om verksamheten och om planerna på att bygga en ny sorts demensboende, SilviaBo, som ska ligga i nära anslutning till Silviahemmet.