Demenspodden
Följ med till Lidingö och hör om livsstilsprogrammet Träna hjärna, som bygger på professor Miia Kivipeltos FINGER-modell. Vi berättar också om FINGER abc, en webbutbildning om hur livsstilsförändringar kan förbättra hjärnhälsan. Utbildningen riktar sig till allmänheten, är kostnadsfri och ligger öppen på Svenskt demenscentrums webbsida.
info_outlineDemenspodden
Demensläkaren Wilhelmina Hoffman berättar om hur vårt minne fungerar och vilken typ av minnesproblem som vi bör vara uppmärksamma på. Hör också undersköterskan Paola Olin som genomför minnestester på vårdcentralen där hon arbetar.
info_outlineDemenspodden
Diakonen Carina Hedman gick en högskoleutbildning om demenssjukdomar. Hör henne berätta om vikten av kunskap, sitt arbete som diakon och om att själv vara anhörig. Wilhelmina Hoffman, chef på Silviahemmet, berättar om utbildningar som Silviahemmet erbjuder.
info_outlineDemenspodden
Katarina Lindblad, musikterapeut och fil dr i musikvetenskap, berättar om hur musik kan motverka psykisk ohälsa hos äldre män. Hon berättar också om hur aktiviteter på våra boenden påverkas av gamla genusmönster.
info_outlineDemenspodden
Provlyssna på ett kapitel ur En bok för dig med demenssjukdom, en bok utgiven av Svenskt Demenscentrum och som nu även finns som ljudbok. Du hittar hela boken på demenscentrum.se.
info_outlineDemenspodden
Vi har besökt ett läger för unga anhöriga igen. Där frågade vi vad deltagarna tycker om anhörigstödet i sina kommuner. Hör vad de svarar. Vi har också träffat demenssamordnare Catherine Berglund som berättar hur man i Danderyds Kommun arbetar för att hjälpa anhöriga.
info_outlineDemenspodden
Piloten Micke, 51 år, fick Alzheimers sjukdom mitt i livet. Hans fru Karin berättar om hur det har påverkat familjen och deras liv tillsammans.
info_outlineDemenspodden
Hur kan man förebygga demenssjukdom? Professor Miia Kivipelto berättar om risk- och friskfaktorer utifrån sin FINGER-studie.
info_outlineDemenspodden
I avsnittet träffar vi deltagare på ett anhörigläger utanför Avesta. Vi möter bl.a. tonåringarna Hannah och Tindra, likaså ungdomsledaren Alexandra, vars släkt har den ovanliga genetiska formen av alzheimer. Helén delar med sig av sin frustration över att inte få lov att hjälpa sin ex-sambo som lever i misär. Jonna berättar om baksidan med att få stöd i hemmet via LSS och om sin 5-årige son som äter Losec. Hon har också fått rekommendationen att skilja sig av ekonomiska skäl. Missa inte de här berättelserna som både berör och upprör.
info_outlineDemenspodden
Margita Lundman från kulturföreningen FRIA berättar om Tåghemmet, en pjäs skapad tillsammans med personer med demenssjukdom.
info_outlineSjukgymnasten Madeleine Liljegren berättar om hur vi kan utforma utemiljöer som personer med demenssjukdomar kan vara trygga och aktiva i.