De Mr.WerkenPodcast
Wat merken we anno 2023 nog van de gewoontes en het recht in de vroegmoderne tijd? Meer dan je denkt! In handelshoofdstad Amsterdam waren anno 1650 het recht en de rechtspraak al behoorlijk ver ontwikkeld. De advocatuur en de schepenbank vierde hoogtijdagen en de stad knalde uit zijn voegen van ontwikkeling. Marco in 't Veld legt uit welke invloed de rechtsgeschiedenis heeft op ons hedendaags rechtsstelsel en laat zien dat lang geleden eigenlijk vaak dichterbij is dan je kunt vermoeden.
info_outline S3 #4 - Over het recht op zee!De Mr.WerkenPodcast
Visserij, zeevaart, de aanleg van windparken en het onderhoud van kabels en leidingen. Het gebeurt allemaal op zee. In het nieuws horen we bovendien dat er geregeld wat misgaat. Hoe zijn de verantwoordelijkheden verdeeld op onze internationale wateren? En hoe handhaaf je eigenlijk regelgeving op vele zeemijlen uit de kust? Alex Oude Elferink vertelt ons meer en legt uit hoe Recht op zee in elkaar steekt.
info_outline S3 #3 - SLAPP: rechtszaken om het rechtszaken voerenDe Mr.WerkenPodcast
Ik hoor je denken, SLAPP's wat zijn dat?! SLAPP's zijn strategische rechtszaken die worden aangespannen met het doel kritische journalisten, NGO's en mensenrechtenorganisaties de mond te snoeren. Het is een bekend en zorgelijk fenomeen dat indruist tegen enkele fundamentele rechten van onze democratische rechtsstaat. Tarlach McGonagle legt in deze aflevering uit wat we tegen SLAPP's kunnen doen, welke Europese initiatieven er zijn om SLAPP's aan te pakken en welke verwachtingen hij van overheden heeft als het aankomt op een doelgerichte aanpak van dit fenomeen.
info_outline S3 # 2 - De juridische werkelijkheid in de asiel opvangcrisisDe Mr.WerkenPodcast
In het (bijna) rijkste land ter wereld leven asielzoekers al maanden lang onder mensonterende omstandigheden in en rond AZC's. De beelden daarvan zijn dagelijks in het nieuws. Kan en mag dat wel zomaar? Welke juridische verantwoordelijkheid heeft de Nederlandse overheid? Lieneke Slingenberg legt het uit en komt met verrassende inzichten en een blik op de toekomst.
info_outline S3 #1 - Over recht rondom tabakDe Mr.WerkenPodcast
Schenden de Nederlandse overheid en de tabaksindustrie en masse mensenrechten? Of valt dat allemaal wel mee en is er vooral sprake van betuttelende regelgeving?! Brigit Toebes vertelt meer over de grens tussen de eigen verantwoordelijkheid van de burger en bescherming door de overheid.
info_outline S2 #5 - Over huurkorting en CoronaDe Mr.WerkenPodcast
Kan je als huurder om korting op je huurprijs vragen als je vanwege Corona-gerelateerde overheidsmaatregelen het door jou gehuurde niet kunt gebruiken? Sinds de start van de Coronacrisis werden over deze vraag meer dan honderd rechterlijke uitspraken gewezen. Rechtbanken oordeelden zeer wisselend. Op kerstavond beantwoordde de hoogste rechter van Nederland deze vraag definitief. Elout Korevaar legt uit tot welk oordeel de Hoge Raad kwam, wat dat oordeel betekent voor het huurrecht en hoe de toekomst van overige Corona-gerelateerde rechtszaken eruit ziet.
info_outline S2 #4 - de aansprakelijkheid van ouders voor schade van hun kindDe Mr.WerkenPodcast
Wanneer kan je als ouder aansprakelijkheid zijn voor schade die je eigen kind oploopt? Hilde Verweij-Hoogendijk doet onderzoek naar de aansprakelijkheid van ouders vanwege de schending van hun zorgplichten. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van ouders in het licht van bijvoorbeeld opvoedvrijheid en ongelukken die voorvallen in de veilige sferen van de huiselijke kring? Met Hilde-Verweij Hoogendijk zoom ik in op deze vragen en wordt een novum binnen het Nederlands recht besproken.
info_outline S2 # 3 - Over het spanningsveld tussen AI en privacyDe Mr.WerkenPodcast
Gezichtsherkenning op straat en spraakherkenning in de supermarkt: de techniek is er. De vraag is of we die techniek ook willen gebruiken?! De Europese Commissie wil in elk geval dat Europa koploper wordt op het gebied van de toepassing van Artificial Intelligence (AI). Tegelijkertijd wil de Commissie ook dat de privacyrechten van burgers worden gewaarborgd. Klinkt goed, maar hoe ziet dit er in praktijk uit? Met Lisa van Ginneken, Tweede Kamerlid voor D66 ging ik in gesprek over het spanningsveld tussen AI en het recht op privacy.
info_outline S2 # 2 - Over de perikelen rondom internationaal draagmoederschapDe Mr.WerkenPodcast
Anno 2021 worden kinderen allang niet meer enkel in de slaapkamer verwerkt. Jaarlijks komen er bijvoorbeeld honderden kinderen met de tussenkomst van een draagmoeder ter wereld. In Nederland is commercieel draagmoederschap verboden maar over hoe het draagmoederschap er dan wél uit zou moeten zien, bestaan er geen regels. Het wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming moet daar verandering in brengen en moet kwetsbare groepen beter beschermen tegen malafide praktijken. Professor Sumner vertelt je in #2 van seizoen 2 van de Mr.WerkenPodcast alles over dit nieuwe wetsvoorstel en bespreekt...
info_outline S2 # 1 - Over de freestyle kabinetsformatieDe Mr.WerkenPodcast
Al ruim zeven maanden probeert men in politiek Den Haag een nieuw kabinet te formeren. In een landschap van gelekte stukken, wisselende informateurs en snoeiharde onderhandelingen is het proces dat aan de kabinetsformatie ten grondslag ligt soms moeilijk te doorgronden. Professor Uzman vertelt je in #1 van seizoen 2 van de Mr. WerkenPodcast alles over het Staatsrechtelijk spektakel dat de kabinetsformatie óók is. Op welke grondwettelijke grondslagen is de kabinetsformatie eigenlijk gebaseerd en voeren de politici de regels over het formeren eigenlijk wel goed uit?
info_outlineSeizoen 2 van de Mr.WerkenPodcast staat voor je klaar! Benieuwd wie er onder andere dit seizoen te gast zijn én wat we gaan bespreken?! Luister dan even naar de teaser, dan krijg je een idee. Dit juridisch geluid moet je ven horen: aankomende week meer!