loader from loading.io

#2 Med Handklapp

En Halvtimme Jazz

Release Date: 01/25/2016

#17 På franska show art #17 På franska

En Halvtimme Jazz

Det är inte ovanligt med inslag på franska i gamla jazzlåtar. I det här avsnittet spelas några av de allra bästa i den genren och dessutom pratas det bland annat om tomatsallad och gamla jazztitlar. Trevlig lyssning!

info_outline
#16 Nära Inpå show art #16 Nära Inpå

En Halvtimme Jazz

Det många saknat allra mest under coronaperioden är väl kanske närheten till andra människor och just det är ett tema som inte är helt ovanligt inom jazzen. I det här avsnittet pratas det dessutom, förutom det, bland annat om tunna sommarklänningar, tvättbrädor och hur man dansar i en sardinburk. Trevlig lyssning!

info_outline
#15 Killarna Mot Tjejerna show art #15 Killarna Mot Tjejerna

En Halvtimme Jazz

Killarna på ena sidan och tjejerna på den andra. I det här avsnittet spelas låtar som speglar den uppdelningen. Grova generaliseringar, dumdristiga råd och andra missuppfattningar följer. Men allt på ett underhållande sätt och med glimten i ögat. Välkomna att hoppa på spårvagnen!

info_outline
#14 Om Halleluljalåtar show art #14 Om Halleluljalåtar

En Halvtimme Jazz

Glädje! Pepp! Handklapp! Och religion! Halleluljalåtar är ofta populära på dansgolvet, eftersom de skapar god stämning. Här går vi igenom några av de allra bästa i genren, samtidigt som vi avhandlar saker som den mörka sidans kakor, knäppskallar i kompet och om man får knycka på höften till en låt om Jesus.

info_outline
#13 Live show art #13 Live

En Halvtimme Jazz

Levande musik har historiskt sett ofta varit en förutsättning för dans - inte minst för den dynamiska lindy hop:en. I detta avsnitt spelas några av de allra bästa inspelningar som gjorts vid sådana (och andra) tillställningar. Bland ämnena som avhandlas märks publikreaktioner, ungersk wienerschnitzel och den eviga (nåja) frågan om band eller dj. Trevlig lyssning!

info_outline
#12 Kusligt show art #12 Kusligt

En Halvtimme Jazz

Tjena alla monsterdiggare! I det här avsnittet, som släpps lagom till Halloween, spelas några av de allra kusligaste jazzlåtar man kan tänka sig. Spöken, voodoo och skelett i garderoben är bara några av de rysligheter som dyker upp. Behöver du någon att hålla i handen när du lyssnar, finns Salta Katten där för att guida dig igenom mardrömmen. Men vänta! Vad var det?

info_outline
#11 Med Duetter show art #11 Med Duetter

En Halvtimme Jazz

Ett av jazzens uttryck är duetten; ofta med ett romantiskt tema. I det här avsnittet spelas några av de finaste duetterna från den gamla swingeran. Men förutom ljuv kärlek avhandlas även sådana skilda storheter som baseball, rälsburen trafik och Ella Fitzgeralds dass! Håll till godo!

info_outline
#10 Från Ett Annat Håll show art #10 Från Ett Annat Håll

En Halvtimme Jazz

Swing var faktiskt även grejen på många andra ställen än i USA och Sverige under 1930- och 1940-talet. Men hur kunde det låta där och då? I det här avsnittet spelar vi gammal jazz från bland annat Japan, Mexiko, Sydafrika och Italien. Ämnen som berörs är kyssar, hattar, cirkusartister, Don Juan och smörklickar i stekpannor. Vad nu allt detta har med jazz att göra.

info_outline
#9 Om Veckodagar show art #9 Om Veckodagar

En Halvtimme Jazz

Veckans dagar är sju och i det här avsnittet spelas det låtar som på ett eller annat sätt handlar om dem. Till och med måndag! Vet du till exempel vilken kväll "the cooks and the butlers" festar till på? Eller vilken dag som förknippas med den extravaganta Zoot suit-kostymen? Det får man reda på här.

info_outline
#8 I Juletid show art #8 I Juletid

En Halvtimme Jazz

Jazzen och julen går ihop som beans and cornbread. Det blir man snart varse, om man gräver ned sig i musiken från 1930-, 40- och 50-talet. I det här avsnittet bjuds det bland annat på vinterväder, julkulor och grantrimning. Plus att det spelas hela nio olika versioner av "Jingle Bells". God jul önskar Salta Katten!

info_outline
 
More Episodes

Många av de svängiga låtarna är inspelningar där orkestermedlemmarna också klappar takten. I det här avsnittet spelas några av de allra svängigaste. Dessutom tas frågan om huruvida man bör klappa på den första eller andra takten upp. Fast det visste ni väl redan?