Avsnitt 45: En extra plats i hjärtat - att ta hand om någon annans barn
Release Date: 10/05/2023
Föräldrapeppen
Ett både seriöst och rätt bjussigt avsnitt om det här med relationer. I vardagen släcker vi bränder. Fixar. Kör på. Men när stannade vi senast upp och pratade om riktningen i vår relation? I detta poddavsnitt gästas vi av Pernilla Stiigh, samtalsterapeut som delar klokskap kring föräldraskap, närhet och hur vi hittar tillbaka till varandra – även när livet snurrar snabbt. Pernilla konstaterar att “En vändpunkt för oss var när vi började snälltolka varandra mer.” Vi pratar även om osäkerheten i ett föräldraskap och hur vi ibland behöver lita på vår magkänsla...
info_outlineFöräldrapeppen
Småbarnsåren kan vara som att leva i ett konstant maraton – lite sömn, mycket logistik och ständig koll på allt från blöjor till matvägran. Men sen händer något. Barnen blir större, och plötsligt handlar föräldraskapet inte längre om att hålla i – utan om att släppa taget. Hur hittar man balansen? Hur är man en hållbar förälder genom livets olika faser, från småbarn till tonår och vidare? I dagens avsnitt pratar vi om det långa perspektivet, om att justera sin föräldraroll med tiden – utan att tappa bort sig själv på vägen.
info_outlineFöräldrapeppen
I det här avsnittet dyker vi rakt in i ett ämne som kan kännas både pinsamt och svårt – men viktigt. Hur pratar vi med våra barn om kroppen, sexualitet och relationer utan att förmedla skam? Vi gästas av Daniel Berner, pappa, pastor och politiker som brinner för att skapa en mer öppen och sund syn på sex inom kyrkan. Daniel och hans fru har hittat ett sätt att dela ett ärligt liv även kring dessa frågor och vi får höra en hel del konkreta exempel. Tillsammans pratar vi om hur vi kan våga ta snacket, släppa skammen och bli de förebilder våra tonåringar faktiskt...
info_outlineFöräldrapeppen
Allt fler unga pratar om Jesus och delar sin tro på sociala medier. Vad driver denna trend, och hur kan vi som föräldrar förstå och stötta våra barn? I detta avsnitt gästas vi av forskaren och generationsexperten Anders Parment för att prata om Generation Z och få en djupare förståelse för hur unga tänker och agerar. Dessutom bjuder Anders på sin oväntade talang – en imponerande imitationsförmåga! Denna gång av en känd pastor!
info_outlineFöräldrapeppen
När någon nära går bort förändras livet för alltid. Nette delar med sig av sina upplevelser efter att hennes pappa gick bort i november. Om att vara glad och ledsen samtidigt och hur man kan hjälpa sina barn att förstå och bearbeta sorgen som en del av livet.
info_outlineFöräldrapeppen
Vi pratar med Håkan Franson, drogsamordnare i Öckerö kommun om hans erfarenheter och nyutkomna bok ”Hur kan jag göra så mitt barn inte börjar med droger?”. Enligt Håkan behöver vi ge våra barn kramar och ramar. Även om att det aldrig är för tidigt att prata om detta. Får han själv välja så tycker han att vi ska prata om detta redan i förskoleklass. Han menar att det är aldrig för tidigt att prata goda vanor. Praktiskt och ärligt om hur vi kan kommunicera som föräldrar.
info_outlineFöräldrapeppen
Hur håller man i sitt vi? När vi levt tillsammans ett tag och kanske även bockat av flera av våra drömmar - finns risken att vi börjar ta varandra för givna? Nu är vi ju där vi har drömt om att vara eller? Men kan det här med drömmar bli en prestation? Eller? Åh hur går det med kickoffen för hösten?
info_outlineFöräldrapeppen
Josefin hittade ett sms i makens Samuels telefon som avslöjade en hemlig relation. Kan man gå vidare? Kan man förlåta? Lyssna på paret Gunnargårds starka berättelse om svek, förlåtelse och vägen till en ännu starkare relation.
info_outlineFöräldrapeppen
Hösten är igång! Vad gör vi för att leva i vardagen och inte bara för semestern? Varför verkar finnarna lyckligare än oss svenskar? Nette tycker att vi borde ha en kick-off i relationen.
info_outlineFöräldrapeppen
Vi pratar med Andreas Frankner, pastor och missionär som bott i Ryssland i många år med sin familj. Kan man förändras? Måste man förändras? Hur är det att komma tillbaka till Sverige? Hur påverkas man av att bo utomlands under så många år? Enligt FN barnkonvention så har barn rätt till andlig utveckling. Tänker att det ligger i vårt föräldraansvar är att samtala om vad vi tycker är meningen med livet – hur gör man det? Det blir även en del tankar om utanförskap när man inte längre har en gräsmatta. Finns det en klubb även för...
info_outlineDe flesta av oss har nog hört begreppet fosterhem , men inte alla som vet vad det innebär i praktiken. Många av oss kanske tycker det verkar svårt och kanske till och med lite läskigt?
Vi får höra om hur allting började och hur de som ungt par kastades in i livet som tonårsföräldrar när de tog hand om sitt första fosterbarn som då var 14 år.
Thomas och Sussie delar ärligt och varmt med sig av hur det är att vara fosterföräldrar som både har sina utmaningar och glädjestunder. Eller som Thomas uttrycker det ”Socialen söker inte efter personer med specialistkompetens – de är ute efter vanliga människor i vanliga hem, förklarar han."