loader from loading.io

Hur skapar vi global rättvisa idag?

Global Podd

Release Date: 04/25/2021

Palestina, Zambia – och vad händer i Colombia? show art Palestina, Zambia – och vad händer i Colombia?

Global Podd

Varför blir det inget val i Palestina? Hotas yttrandefriheten i Zambia på samma sätt som skett i Uganda och Tanzania? Och vad handlar protesterna i Colombia egentligen om?

info_outline
Blundar FN för sexövergreppen? show art Blundar FN för sexövergreppen?

Global Podd

Varför agerar inte FN och biståndsorganisationer hårdare när deras medarbetare begår sexuella övergrepp? Varför händer det så lite, trots att FN-chefen gått ut och lovat nolltolerans? Och bryr sig någon om de många övergivna barn som har FN-soldater till pappor? Global Podd pratar med Paula Donovan på kampanjen Code Blue och den tidigare svenska diplomaten Anders Kompass.

info_outline
Hur skapar vi global rättvisa idag? show art Hur skapar vi global rättvisa idag?

Global Podd

Hur skapar vi global rättvisa idag?

info_outline
Should we give aid to authoritarian regimes? show art Should we give aid to authoritarian regimes?

Global Podd

Should aid be given to authoritarian regimes if they are efficient in reducing poverty? Or do we risk that donor money will keep the dictators in power? The issue of Authoritarian aid is very much in the discussion right now. But what is the right thing to do – Should we stay or should we go when things turn bad?

info_outline
Tax the Rich! show art Tax the Rich!

Global Podd

Går det en vänstervåg över världen? Eller är det bara egenintresse som gör att politiker från Washington till Stockholm vill höja bolagsskatterna? Veckans avsnitt av Global Podd tar avstamp i USA:s finansminister Janet Yellens krav på hårdare beskattning av landets rika och landar i skatteparadiset Sverige där miljardärerna blir allt fler. 

info_outline
Dags för ett nytt kallt krig? show art Dags för ett nytt kallt krig?

Global Podd

Går vi mot ett nytt kallt krig? Ska vi solidaritetshandla på H&M nu när Kina bojkottar företaget – och hur har barnen det i det enorma lägret för rohingyaflyktingar i Bangladesh? Dessutom El Salvador, Jerusalem, Australien  – och  hur Ylvas pappa sjökaptenen blev fast i Suez-kanalen när Sexdagarskriget bröt ut 1967.

info_outline
Migration – ett afrikanskt äventyr? show art Migration – ett afrikanskt äventyr?

Global Podd

Varför flyr människor från Afrika? Handlar det lika mycket om äventyr som om drivkraften att få det bättre? Och hur kommer det sig att EU ger enorma summor i bistånd till tveksamma länder med huvudsyfte att stoppa migrationen?
”När vägen är kantad av faror är det de modigaste som når fram”, säger en av dem som intervjuas i Anna Roxvalls och Johan Persson reportagebok Till Varje pris som handlar om migrationen över Medelhavet.

info_outline
Algeriet – Afrikas okända jätte reser sig show art Algeriet – Afrikas okända jätte reser sig

Global Podd

Ända sedan slutet på det brutala frigörelsekriget mot Frankrike för nästan sextio år sedan har Algeriet styrts av den gamla befrielserörelsen FLN och landet har under långa perioder varit nästan helt stängt. Men sedan två år tillbaka kräver ungdomsrörelsen Hirak reformer – och demokrati!

info_outline
Vad händer i Afghanistan? show art Vad händer i Afghanistan?

Global Podd

Afghanistan är det största mottagarlandet för svenskt bistånd och en stor del av arbetet genomförs av Svenska Afghanistankommittén. Vad händer nu i Afghanistan – och gör vår våra pengar något nytta?

info_outline
Påven, militären och ungdomarna som vägrar ge upp show art Påven, militären och ungdomarna som vägrar ge upp

Global Podd

I Myanmar fortsätter protesterna trots militärens brutala våld. I den kurdiska staden Erbil dit påven kommer på ett unikt besök lever kristna och muslimer sida vid sida. I Libanon har riksbankschefen ertappats med att ha roffat åt sig två miljarder(!) dollar. 

info_outline
 
More Episodes

Då stod Johan Norberg och America Vera-Zavala på var sin sida om barrikaden i den intensiva globaliseringsdebatten. Tillsammans skrev de boken Global rättvisa är möjlig. Vad har hänt sedan dess med debatten kring globalisering, rättvisa och handel? Och vad tycker de idag? Vi sammanförde Johan och America för ett nytt samtal – 20 år senare.

Johan Norberg blev symbolen för den nyliberala synen på utvecklingen, America Vera-Zavala den som representerade vänstern och Attac-rörelsen. Tillsammans skrev de (från varsitt håll) boken Global rättvisa är möjlig som blev en viktig temperaturmätare på globaliseringsdebatten i en tid då 9/11 ännu inte ägt rum och den första smarta mobilen väntade på att tillverkas.

Vad har hänt sedan dess – med debatten, med Sverige och med världen? Hur ser vi på globaliseringen idag?

Vi förde samman Johan Norberg och America Vera-Zavala till ett nytt samtal. Vilka skatter tycker Johan det behövs idag, vad tycker America om hur vänstern förändrats? Står de fasta vid sina åsikter från 2001? och framför allt – blev det någon global rättvisa?

Medverkande:

  • Johan Norberg. Då: liberal debattör verksam vid Tibro. Idag: författare och alltjämt liberal.
  • America Vera-Zavala. Då: Frontfigur i Attac och Ung Vänster. Idag: dramatiker med starkt engagemang mot rasism.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.