loader from loading.io

Hur skapar vi global rättvisa idag?

Global Podd

Release Date: 04/25/2021

Abort blir lagligt i Mexiko. Och varför tar militären makten i Västafrika? show art Abort blir lagligt i Mexiko. Och varför tar militären makten i Västafrika?

Global Podd

Vad som kallas en en grön våg drar in över Latinamerika och i Mexiko jublar kvinnor över att abort inte längre kommer att betraktas som ett brott, efter ett beslut från högsta domstolen. I Västafrika har ytterligare en militärkupp genomförts, denna gång i Guinea-Conakry. Vi undrar: Sker militärens maktövertagande med Frankrikes goda minne?

info_outline
Mat och klimat: Hur ska världen äta sig mätt på ett hållbart sätt? show art Mat och klimat: Hur ska världen äta sig mätt på ett hållbart sätt?

Global Podd

Varför bryr vi oss så lite om klimatet? Hur ska världen kunna äta sig mätt på ett hållbart sätt? Lyssna på Anders Wijkman, Henrik Brandão Jönsson och Daniel Lindvall i ett samtal som spelades in under Global Bar Talks.

info_outline
Biståndsdebatt! show art Biståndsdebatt!

Global Podd

Hör Magdalena Schröder (Moderaterna), Annika Strandhäll (Socialdemokraterna) och Anna Tibblin (We Effect) debattera Sveriges bistånd – idag och hur det borde utformas i framtiden. Podden är inspelad med publik under Global Bar Talks den 26/8.

info_outline
Rädslan bland Afghanistans kvinnor show art Rädslan bland Afghanistans kvinnor

Global Podd

Hur är det att som kvinna sitta gömd undan talibanerna och inte veta vad som ska hända härnäst? Vi pratar med en kvinnlig aktivist som gömmer sig i Kabul. Dessutom Kinas växande inflytande över Afghanistan och varför misslyckades biståndet med att utveckla landet?

info_outline
Zambia – Vem bryr sig när konflikten uteblir? show art Zambia – Vem bryr sig när konflikten uteblir?

Global Podd

Vi hör nästan bara talas om Afrika när det uppstår krig, korruption och konflikter. Men vem bryr sig när det faktiskt fungerar ganska så bra? Som i fallet Zambia.

info_outline
Lebanon – one year after the explosion in Beirut  show art Lebanon – one year after the explosion in Beirut

Global Podd

One year has passed since the biggest non-nuclear explosion in the world exploded in Beirut. Still, no one has been held accountable. Victims are demanding justice. The reconstruction of the city has mainly been rebuild by private initiatives.

info_outline
Vad händer med jobben efter pandemin? show art Vad händer med jobben efter pandemin?

Global Podd

Regionalisering, hårdare konkurrens och ökad protektionism – men också ett starkare fokus på hållbarhet. Är det så världen kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med jobben?

info_outline
Latinamerika – snart en kinesisk bakgård? show art Latinamerika – snart en kinesisk bakgård?

Global Podd

Den senaste tiden har utvecklingen på Kuba uppmärksammats stort, men vad händer i Latinamerika bortom rubrikerna? Vilka långsiktiga trender ser vi och hur stort är Kinas inflytande?

info_outline
Hur står det till med våra älskade hav? show art Hur står det till med våra älskade hav?

Global Podd

Det är sommar och miljoner människor runt om i Europa beger sig mot hav och stränder för att bada, fiska och sola. Men hur står det egentligen till med våra älskade hav? Vi pratar med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF. 

info_outline
Efter Gaza-kriget. Vem bryr sig nu? show art Efter Gaza-kriget. Vem bryr sig nu?

Global Podd

Gaza- kriget är över – i alla fall för den här gången – och återigen har Palestina hamnat i skymundan. Vad kommer att hända nu? Varför är förtroendet för den palestinska myndigheten i botten och kan relationen mellan Biden och den nya israeliska regeringen leda till förbättringar? För två månader sedan diskuterade vi återuppbyggnaden efter kriget i Gaza. Nu är det dags för en uppföljning.

info_outline
 
More Episodes

Då stod Johan Norberg och America Vera-Zavala på var sin sida om barrikaden i den intensiva globaliseringsdebatten. Tillsammans skrev de boken Global rättvisa är möjlig. Vad har hänt sedan dess med debatten kring globalisering, rättvisa och handel? Och vad tycker de idag? Vi sammanförde Johan och America för ett nytt samtal – 20 år senare.

Johan Norberg blev symbolen för den nyliberala synen på utvecklingen, America Vera-Zavala den som representerade vänstern och Attac-rörelsen. Tillsammans skrev de (från varsitt håll) boken Global rättvisa är möjlig som blev en viktig temperaturmätare på globaliseringsdebatten i en tid då 9/11 ännu inte ägt rum och den första smarta mobilen väntade på att tillverkas.

Vad har hänt sedan dess – med debatten, med Sverige och med världen? Hur ser vi på globaliseringen idag?

Vi förde samman Johan Norberg och America Vera-Zavala till ett nytt samtal. Vilka skatter tycker Johan det behövs idag, vad tycker America om hur vänstern förändrats? Står de fasta vid sina åsikter från 2001? och framför allt – blev det någon global rättvisa?

Medverkande:

  • Johan Norberg. Då: liberal debattör verksam vid Tibro. Idag: författare och alltjämt liberal.
  • America Vera-Zavala. Då: Frontfigur i Attac och Ung Vänster. Idag: dramatiker med starkt engagemang mot rasism.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.