loader from loading.io

31. Chefredaktören om journalistikens utmaningar och åren på HP

Veckans viktigaste

Release Date: 05/24/2022

60: Vad är PFAS och hur farligt är det? – 15 frågor och svar show art 60: Vad är PFAS och hur farligt är det? – 15 frågor och svar

Veckans viktigaste

Hur förorenat är ditt dricksvatten? PFAS är något som många har hört talas om men som man kanske inte vet så mycket om. I flera reportage har Hallandsposten undersökt hur det ser ut med PFAS i vårt kranvatten. Vi har pratat med experter, politiker och tjänstemän. Vi har gått igenom hundratals sidor i dokument och handlingar, lusläst analyser och även gjort egna PFAS-mätningar hos tre familjer i olika delar av Halmstad. Allt för att försöka ge dig som bor här ett tydligare svar på hur det är ställt med vårt dricksvatten – och hur länge det kan ha varit förorenat....

info_outline
59. Jeanette dog efter en plastikoperation i Turkiet show art 59. Jeanette dog efter en plastikoperation i Turkiet

Veckans viktigaste

I höstas avled 33-åriga Jeanette Bengtsson från Halland under en skönhetsoperation i Turkiet. Hon hade gjort flera ingrepp, bland annat bröstforstoring och ett BBL – Brazilian Butt Lift, som anses som ett av världens farligaste ingrepp. Trots riskerna skickades hon tillbaka till hotellet efter bara några timmar och där avled hon alltså. Hallandsposten har de senaste månaden granskat fallet, både på hemmaplan och på plats nere i Turkiet för att försöka ta reda på vad som hände. Här kan ni höra reportrarnas berättelse om hur granskningen gick till.

info_outline
58. Nyårsquiz 2023 – frågesport om året som gick show art 58. Nyårsquiz 2023 – frågesport om året som gick

Veckans viktigaste

Utmana dina vänner, familj eller dig själv – vad kan ni om året som gick? Hallandspostens quizmästare Johan Hammerby bjuder in dig att tävla – det är bara att trycka på play så rullar quizet igång och spelet kan börja. Quizkamp om nyhetsåret 2023, med sport, nöje och några lokala frågor för dem som vill. HP:s podd Veckans viktigaste.

info_outline
57. HBK:s nya supporterkultur med bengaler, bangers och maskeringar show art 57. HBK:s nya supporterkultur med bengaler, bangers och maskeringar

Veckans viktigaste

Något har hänt på läktarna i Halmstad. Det är mer publik på Örjans vall än under de senaste 15 åren och fler sjunger, hejar på och lever med i HBK:s fram- och motgångar. Samtidigt ökar de olagliga inslagen i takt med att en ultraskultur växer sig starkare och listan på antalet avstängda HBK-supportrar blir längre. I veckans avsnitt går podden igenom den granskning som har gjorts av Hallandspostens Joakim Kullberg och Fredrik Jonsson. De samtalar med programledaren Johan Hammerby om vad som hänt med HBK, Bollklubben Support och ultrasgrupperingen Boys in Blue. 

info_outline
56. Alla turerna kring skolan i Rydöbruk show art 56. Alla turerna kring skolan i Rydöbruk

Veckans viktigaste

Under flera års tid har man diskuterat ifall om man ska bevara skolan i Rödöbruk eller inte. I veckan beslutade kommunstyrelsen att återremmittera äredet, och frågan är därmed fortfarande inte avgjord. I det här avsnittet pratar Hallandspostens Hyltereportrar Isabel Bark och Pierre Carlsson med poddens programledare Johan Hammerby om ärendet.

info_outline
55: Allt inför HBK:s comeback i Allsvenskan show art 55: Allt inför HBK:s comeback i Allsvenskan

Veckans viktigaste

Det är dags för premiären av Allsvenskan 2023 och efter ett år i Superettan gör nu Halmstads BK comeback i högsta serien. Hur var fjolåret, hur har försäsongen och silly season varit och vad kan man förvänta sig av HBK i år? Detta och mycket annat pratar poddens programledare Johan Hammerby om, tillsammans med HP-sportens Jan-Owe Wikström och Fredrik Jonsson.

info_outline
54: Vart tionde barn lever i fattigdom show art 54: Vart tionde barn lever i fattigdom

Veckans viktigaste

I Halmstad, Hylte och Laholm lever vart tionde barn i fattigdom. Låga inkomster i framiljen och tårngboddhet var redan tidigare problematiska, och detta har spätts på ännu mer efter den ekonomiska krisen det senaste året. I en artikelserie har Hallandsposten uppmärksammat detta, och reoportern bakom granskningen, Cecilia Welin, medverkar i podden. Dessutom gästar Gay Ljungberg från Rädda Barnen i Halmstad, Hylte och Laholm. Programledare är Johan Hammerby.

info_outline
53. Epakulturen och tjusningen – och farorna – med A-traktorer show art 53. Epakulturen och tjusningen – och farorna – med A-traktorer

Veckans viktigaste

De senaste åren har man sett dem överallt, fordon med en orange triangel bak, åkandes fram i 30 km/h. 45 när det går riktigt snabbt. I veckans avsnitt av Hallandspostens podd berättar tonåringarna Kevin Bruhn och Albin Teveldal om tjusningen med epa-kulturen och varför de kör A-traktor. De pratar även om säkerheten på vägarna och hur andra trafikanter reagerar. "Alla som kör om en A-traktor kör illa", säger Albin. Programledare är Johan Hammerby.

info_outline
52. ”Absurt att hovrätten inte vet vad en snippa är” show art 52. ”Absurt att hovrätten inte vet vad en snippa är”

Veckans viktigaste

HP:s podd diskuterar fallet om 50-åringen som friades från våldtäkt i hovrätten av en tioåring på grund av flickans ordval. Flera aspekter tas upp i fallet som även ledde till hashtagen #JagVetVadEnSnippaÄr. Gäster i Hallandspostens podcast Veckans viktigaste är reportrarna Emily Hellichius och Clara Fors Wisbyse, tillsammans med programledaren Johan Hammerby.

info_outline
51: Robinson-Alex och hustrun Karin om missbruk och beroende show art 51: Robinson-Alex och hustrun Karin om missbruk och beroende

Veckans viktigaste

Paret Karin och Alexander Strandberg använder sin egen erfarenhet för att hjälpa andra: ”Man måste våga släppa skammen". Alex är alkohol- och drogterapeut och Karin anhörigterapeut och KBT-terapeut. De jobbar med att hjälpa både de som är i ett beroende och deras anhöriga. Alexander medverkade under hösten 2022 i Robinson i TV4, där han tog upp sina egna erfarenheter. Nu gästar de Hallandspostens poddcast med programledaren Johan Hammerby.

info_outline
 
More Episodes

HP:s avgående chefredaktör Viveka Hedbjörk pratar om journalistikens utmaningar, tillsammans med Johan Hammerby och Ulrika Ahlberg. Viveka berättar om minnesvärda beslut genom åren, samt tidningens framtid. Hon pratar om element i tidningen som har lagts ner, och ett som fick komma tillbaka.

Dessutom får Viveka även stå till svars för krönikor hon skrev för tio år sedan – stämmer de fortfarande?