Mattesnack
Mattecentrums generalsekreterare Ellen Eriksson och Love Eklund, en av Mattecentrums volontärer och ordförande i Mattecentrums Stockholmsförening berättar om Mattecentrum. Mattecentrum fyller 15 år 2023. Under ett och ett halvt decennium har organisationen bidragit till jämlika utbildningsmöjligheter, erbjudit trygga rum för att ställa frågor och utvecklas, vidareutbildat volontärer, digitaliserat sin verksamhet, fyllt Blå Hallen med studerande elever, hållit i världens största mattelektion och mycket mycket mer. Hur ser det ut bakom kulisserna på Mattecentrum? Lyssna på Ellen...
info_outlineMattesnack
Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik. Hans forskning handlar om hur vi kan skapa rik matematikundervisning genom bra lärarutbildningar, kompetensutvecklingsinsatser och forskningsbaserade läromedel. Hur har matematikkunskaperna, läromedel och pedagogiken utvecklats i Sverige? Hur kan man förbättra matematikundervisningen och barns möjligheter att lära sig matematik och vilken roll spelar egentligen läraren? Missa inte detta avsnitt där du får inblick i vad den aktuella forskningen säger.
info_outlineMattesnack
Nu ska vi prata börsen, finans, derivat, värdepappershandel, riskavläggare, optioner, implicit volatilitet. Låter det krångligt? Här får du en crash course i olika begrepp som används inom börshandel men också en inblick i siffrorna och matematiken som ligger bakom och en del användbara tips. Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett krångligt men spännande ämne tillsammans med Tomas Bernholm, Head of education and end client relations. Missa inte detta avsnitt, du får en del tips också om du vill bli bättre på börshandel!
info_outlineMattesnack
Eleonora Svanberg läser sin Master i tillämpad matematik på Cambridge. Hur är det att studera i Cambridge? Hur är miljön och upplevelsen av att vara i ett annat land? Går du in tankar på att välja en matematikintensiv utbildning, kanske till och med söka dig utomlands? Missa inte detta avsnitt!
info_outlineMattesnack
Vad får en egentligen att skola om sig mitt i livet? Tomas Tränkner möter David Clysén som jobbade som ingenjör men som valde att skola om sig, efter att ha varit nyfiken på läraryrket länge. Under tiden han bodde i Japan väcktes fröet och efter att ha gått Teach For Swedens ledarskapsprogram blev han lärare och är nu verksam som lärare vid Tullingegymnasiet i Stockholm. Lyssna in på ett samtal om pedagogik, matematik och skolan. Missa inte detta avsnitt.
info_outlineMattesnack
Vår panel bestående av tre 15-åringar från Södermalmsskolan i Stockholm. Vad tycker de om matematik? Vad är svårt? Vad är roligt? Vad ska man ha det till? Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett samtal om matematik i skolan.
info_outlineMattesnack
Svante Linusson är professor i matematik vid KTH - Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Svante valde tidigt matematik som sitt stora intresse och blev professor redan vid 30 års ålder. Svantes forskningsområde är diskret matematik. Han har också ett särskilt intresse för demokratiska valsystem och har varit sakkunnig för Valprövningsnämnden och den kommitté som tog fram de nya grundlagsreglerna för vårt valsystem som gäller sen 2018. Svante är också själv aktiv som fritidspolitiker och sitter sen 2022 i kommunfullmäktige i Stockholm för Centerpartiet.
info_outlineMattesnack
Har du också hört talas om Riksbanken på sista tiden? Det är en högaktuell institution och en av de äldsta verksamheterna i Sverige. Deras uppdrag är att se till att inflationen är låg och stabil över tid, bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och se till att det går att göra betalningar. Riksbanken ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Dessutom är det världens äldsta centralbank. Och vad har det med matematik att göra? Tomas Lundberg är presschef på Riksbanken. Han berättar om Riksbankens uppdrag och hur matematiken kommer in i de olika...
info_outlineMattesnack
Anders Stenkrona är Sparekonom på Nordea och har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms Universitet. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi, som handlar om hur individer fattar ekonomiska beslut. Hans senaste bok ”Nyckeln till en hälsosam ekonomi” kan beställas på eller på . Om du anger koden ”Nordea” får du 100 kronors rabatt.
info_outlineMattesnack
Hanna Knaust har precis gått klart ABB:s traineeprogram och går över till sin fasta placering som avtalsledare och digital produktägare. Hon har länge funderat vad hon vill bli, men har hittat rätt när hon fick lära sig hur en använder tekniken på samhällsnivå. Hon testade på att vara lärare efter sin civilingenjörsutbildning och när hon gick tillbaka som ingejör började hon som volontär på Mattecentrum, som hon beskriver är som dem roliga delarna av att vara lärare. I avsnittet pratar vi om hur det är att vara kvinna i industrin och hur viktigt det är att få utmanas...
info_outlineHanna Knaust har precis gått klart ABB:s traineeprogram och går över till sin fasta placering som avtalsledare och digital produktägare. Hon har länge funderat vad hon vill bli, men har hittat rätt när hon fick lära sig hur en använder tekniken på samhällsnivå. Hon testade på att vara lärare efter sin civilingenjörsutbildning och när hon gick tillbaka som ingejör började hon som volontär på Mattecentrum, som hon beskriver är som dem roliga delarna av att vara lärare. I avsnittet pratar vi om hur det är att vara kvinna i industrin och hur viktigt det är att få utmanas och att det är rätt kultur på arbetsplatsen, där man får vara den man är