loader from loading.io

47 Möt Anders Stenkrona – sparekonom på Nordea

Mattesnack

Release Date: 04/26/2023

55 Ellen och Love berättar om Mattecentrum show art 55 Ellen och Love berättar om Mattecentrum

Mattesnack

Mattecentrums generalsekreterare Ellen Eriksson och Love Eklund, en av Mattecentrums volontärer och ordförande i Mattecentrums Stockholmsförening berättar om Mattecentrum. Mattecentrum fyller 15 år 2023. Under ett och ett halvt decennium har organisationen bidragit till jämlika utbildningsmöjligheter, erbjudit trygga rum för att ställa frågor och utvecklas, vidareutbildat volontärer, digitaliserat sin verksamhet, fyllt Blå Hallen med studerande elever, hållit i världens största mattelektion och mycket mycket mer. Hur ser det ut bakom kulisserna på Mattecentrum? Lyssna på Ellen...

info_outline
54 Möt Andreas Ryve professor på Mälardalens Högskola show art 54 Möt Andreas Ryve professor på Mälardalens Högskola

Mattesnack

Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik. Hans forskning handlar om hur vi kan skapa rik matematikundervisning genom bra lärarutbildningar, kompetensutvecklingsinsatser och forskningsbaserade läromedel. Hur har matematikkunskaperna, läromedel och pedagogiken utvecklats i Sverige? Hur kan man förbättra matematikundervisningen och barns möjligheter att lära sig matematik och vilken roll spelar egentligen läraren? Missa inte detta avsnitt där du får inblick i vad den aktuella forskningen säger.

info_outline
53 Möt Tomas Bernholm på Nasdaq show art 53 Möt Tomas Bernholm på Nasdaq

Mattesnack

Nu ska vi prata börsen, finans, derivat, värdepappershandel, riskavläggare, optioner, implicit volatilitet. Låter det krångligt? Här får du en crash course i olika begrepp som används inom börshandel men också en inblick i siffrorna och matematiken som ligger bakom och en del användbara tips. Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett krångligt men spännande ämne tillsammans med Tomas Bernholm, Head of education and end client relations. Missa inte detta avsnitt, du får en del tips också om du vill bli bättre på börshandel!

info_outline
52 Möt Elenora Svanberg - STEM-influencer och grundare av Girls in STEM show art 52 Möt Elenora Svanberg - STEM-influencer och grundare av Girls in STEM

Mattesnack

Eleonora Svanberg läser sin Master i tillämpad matematik på Cambridge. Hur är det att studera i Cambridge? Hur är miljön och upplevelsen av att vara i ett annat land? Går du in tankar på att välja en matematikintensiv utbildning, kanske till och med söka dig utomlands? Missa inte detta avsnitt! 

info_outline
51 Möt David Clysen - ingenjören som skolade om sig till mattelärare show art 51 Möt David Clysen - ingenjören som skolade om sig till mattelärare

Mattesnack

Vad får en egentligen att skola om sig mitt i livet? Tomas Tränkner möter David Clysén som jobbade som ingenjör men som valde att skola om sig, efter att ha varit nyfiken på läraryrket länge. Under tiden han bodde i Japan väcktes fröet och efter att ha gått Teach For Swedens ledarskapsprogram blev han lärare och är nu verksam som lärare vid Tullingegymnasiet i Stockholm.  Lyssna in på ett samtal om pedagogik, matematik och skolan. Missa inte detta avsnitt.

info_outline
50 Ungdomspanelen Benjamin, Benji och Ib show art 50 Ungdomspanelen Benjamin, Benji och Ib

Mattesnack

Vår panel bestående av tre 15-åringar från Södermalmsskolan i Stockholm. Vad tycker de om matematik? Vad är svårt? Vad är roligt? Vad ska man ha det till? Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett samtal om matematik i skolan.

info_outline
49 Möt Svante Linusson – professor i matematik på KTH show art 49 Möt Svante Linusson – professor i matematik på KTH

Mattesnack

Svante Linusson är professor i matematik vid KTH - Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Svante valde tidigt matematik som sitt stora intresse och blev professor redan vid 30 års ålder. Svantes forskningsområde är diskret matematik. Han har också ett särskilt intresse för demokratiska valsystem och har varit sakkunnig för Valprövningsnämnden och den kommitté som tog fram de nya grundlagsreglerna för vårt valsystem som gäller sen 2018.  Svante är också själv aktiv som fritidspolitiker och sitter sen 2022 i kommunfullmäktige i Stockholm för Centerpartiet.

info_outline
48 Möt Tomas Lundberg på Riksbanken show art 48 Möt Tomas Lundberg på Riksbanken

Mattesnack

Har du också hört talas om Riksbanken på sista tiden? Det är en högaktuell institution och en av de äldsta verksamheterna i Sverige. Deras uppdrag är att se till att inflationen är låg och stabil över tid, bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och se till att det går att göra betalningar. Riksbanken ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Dessutom är det världens äldsta centralbank. Och vad har det med matematik att göra? Tomas Lundberg är presschef på Riksbanken. Han berättar om Riksbankens uppdrag och hur matematiken kommer in i de olika...

info_outline
47 Möt Anders Stenkrona – sparekonom på Nordea show art 47 Möt Anders Stenkrona – sparekonom på Nordea

Mattesnack

Anders Stenkrona är Sparekonom på Nordea och har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms Universitet. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi, som handlar om hur individer fattar ekonomiska beslut. Hans senaste bok ”Nyckeln till en hälsosam ekonomi” kan beställas på  eller på . Om du anger koden ”Nordea” får du 100 kronors rabatt.

info_outline
46 Möt Hanna Knaust -  ingenjör på ABB show art 46 Möt Hanna Knaust - ingenjör på ABB

Mattesnack

Hanna Knaust har precis gått klart ABB:s traineeprogram och går över till sin fasta placering som avtalsledare och digital produktägare. Hon har länge funderat vad hon vill bli, men har hittat rätt när hon fick lära sig hur en använder tekniken på samhällsnivå. Hon testade på att vara lärare efter sin civilingenjörsutbildning och när hon gick tillbaka som ingejör började hon som volontär på Mattecentrum, som hon beskriver är som dem roliga delarna av att vara lärare. I avsnittet pratar vi om hur det är att vara kvinna i industrin och hur viktigt det är att få utmanas...

info_outline
 
More Episodes

Anders Stenkrona är Sparekonom på Nordea och har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms Universitet. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi, som handlar om hur individer fattar ekonomiska beslut.

Hans senaste bok ”Nyckeln till en hälsosam ekonomi” kan beställas på www.stenkrona.se eller på www.amazon.se . Om du anger koden ”Nordea” får du 100 kronors rabatt.