loader from loading.io

#5 Frida i Torarp - en klok gumma

Hembygdspodden

Release Date: 03/24/2017

#49 Taxi från Hästhult show art #49 Taxi från Hästhult

Hembygdspodden

Farfar körde ångbåt och pappa taxidroska. Inte undra på att Levi Arndtson blev taxichaufför. Här berättar han om livet på vägarna, om födslar och dödslar i baksätet och allt därimellan.  Levi Arndtson dog den 11 april 2022, åtta månader efter denna inspelning. Han blev 85 år gammal. 

info_outline
#48 Julen är stulen show art #48 Julen är stulen

Hembygdspodden

I sommar kan nu möta julen förr i tiden i Unnaryds hembygdspark. Som den var innan Disney, glitter och Coca-cola-tomten tog över och stal julen. Med väggar täckta av julbonader och golvet täckt av halm. I bakgrunden hör ni också julminnen från förr i tiden insamlade och inlästa av Jenny Svensgård, berättelser ni också hör här, i hembygdspodden. Om en annan jul som inte är så avlägsen som man tror.  I samband med utställningen kan ni också se Ninni Wittmars och Mickael Rosengrens film om halmbocken och om halmen som urgammalt konstnärligt verktyg i bondesamhället....

info_outline
#47 Julbad i brygghuset show art #47 Julbad i brygghuset

Hembygdspodden

Vattnet kokar i grisagrytan ute i brygghuset. Snart är det dags för julbad. Men vem ska få bada först? Röken från brygghuset lockar snart till sig nyfikna. I juletid besöker vi Eva Axelssons brygghus där minnena på väggarna är många. Gunnar Jönsson berättar om vad man gjorde i brygghusen förr och om hur det gick till när släkten skulle julbada ute i brygghuset, mitt i den smällkalla vintern.

info_outline
#46 Franse i Gårdshults hemlighet show art #46 Franse i Gårdshults hemlighet

Hembygdspodden

En man med vildvuxet skägg som levde ensam med en ko i en stuga. Det är en bild av Franse i Gårdshult. Men bakom allt det där dolde sig en hemlighet som vi idag, på arkivens dag, går på jakt efter. Via en låda räddad ur en container och blad efter blad fyllda med en sirlig och elegant handstil. Levi i Hästhult, Ingrid i Gårdshult och Inger Johansson berättar, i sällskap med Jenny Svensgård.

info_outline
#45 Livet på Björkäng - med Gunvor Nyberg  del 2/2 show art #45 Livet på Björkäng - med Gunvor Nyberg del 2/2

Hembygdspodden

1961 började Gunvor Nyberg i Åsen arbeta på det nybyggda ålderdomshemmet Björkäng i Lidhult. De gamla ute i byarna flyttade nu in till Lidhult och på övervåningen flyttade personalen in. Elly, Berta och Britt-Mari från Odensjö. Och så den bara 19 år gamla Gunvor. Nu skulle yrkeslivet börja. 

info_outline
#44 Livet på Strandhem - ålderdomshemmet i Odensjö del 1/2 show art #44 Livet på Strandhem - ålderdomshemmet i Odensjö del 1/2

Hembygdspodden

Runt bordet på Strandhem satt Bullrans-Emma, Johan i Hålan, Lille-Hanna och alla de andra. I över 40 år, fram till 1961,  var Strandhem byns ålderdomshem. Britt-Marie Nilsson och Gulli Petersson, som jobbade här som unga på 50-talet, berättar om livet och människorna på hemmet mitt i byn. 

info_outline
#43 Att göra sin egen kista show art #43 Att göra sin egen kista

Hembygdspodden

Snickaren Gunnar Jönsson i Odensjö bestämde sig för att göra det han tänkt på så länge. Att bygga sin egen kista. Men han visste inte att det skulle blåsa liv i en gammal tradition i bygden. Att låta göra sin kista hos byasnickaren. Och Jenny och Ola från Hembygdspodden har bestämt sig för att hänga på - men på sina egna olika sätt. Vi talar kistor och traditioner och hur man gör en egen kista.

info_outline
#42 Medelbergsstugan och en familjs uppgång och fall show art #42 Medelbergsstugan och en familjs uppgång och fall

Hembygdspodden

Medelbergsstugan i Odensjö Hembygdspark bär på en okänd och dramatisk historia om uppgång fall. Här berättas den av bygdens främste släktforskare, Rolf Carlsson.

info_outline
#41 Att göra sylta på ett grishuvud - om Julmat nu och då show art #41 Att göra sylta på ett grishuvud - om Julmat nu och då

Hembygdspodden

ur gör man egentligen sylta på ett grishuvud? I Hembygdspodden pratar vi julmatstraditioner nu och då. Jenny Svensgård, Annette Johansson och Monica Andersson har samlats i Gårdshult för att jämföra sina julmatsminnen och drömma om det kommande julbordet.

info_outline
#40 Traktoräventyr på Gamla landsvägen show art #40 Traktoräventyr på Gamla landsvägen

Hembygdspodden

I två fulla höskrindor körda av traktorer gav sig ett trettiotal nyfikna sockenbor i somras ut på äventyr. Gunnar Jönsson guidar oss i denna podd längs gamla landsvägen mot Unnaryd. Och bekvämt blir det inte för att resa längs den krokiga gamla vägen var förr ett äventyr. På vägen får vi historier om de första vägarna, livet i knytpunkten Önne , ett mystiskt dödsfall och de allra första bilarna. Välkommen upp i vagnarna! Music:  adn Hembygdspodden    

info_outline
 
More Episodes

Frida i Torarp var det många förr i tiden kallade en klok gumma. Hon kunde läka och lindra och förlösa barn och svepa lik med samma fasta hand. I den här podden berättar bland annat Ingrid i Gårdshult om Frida Lorentzon i Torarp. Men vi börjar i hennes trädgård vid huset Västerdal där hon en gång levde.