loader from loading.io

‘Wees minder bang en spreek je uit tegen de afrekencultuur’

Het Land van Wierd Duk

Release Date: 07/16/2020

‘Falende overheid kweekt Famke-Louises’ show art ‘Falende overheid kweekt Famke-Louises’

Het Land van Wierd Duk

De actie #ikdoenietmeermee van een aantal BN’ers is een logisch gevolg van het onduidelijke communicatiebeleid van de overheid. De polarisering rond het coronavirus neemt toe en dat is zorgelijk nu we misschien op een nieuwe lockdown afstevenen, zegt Wierd Duk. En hoe gaat een kleine gemeente als Aalten om met de coronacrisis? Lukt het in de regio wel, wat Rutte niet voor elkaar krijgt, namelijk het creëren van gemeenschapszin? En het bewonderenswaardige verhaal van de 88-jarige Yvonne Keuls.

info_outline
Bert Slagter legt uit: zó moet je coronacijfers lezen show art Bert Slagter legt uit: zó moet je coronacijfers lezen

Het Land van Wierd Duk

In een extra uitzending van de podcast Het land van Wierd Duk waarschuwt Bert Slagter dat de IC eind oktober vol ligt als het aantal coronabesmettingen in dit tempo blijft stijgen. „De GGD en het RIVM zijn de controle op het virus kwijt. We rijden in een dichte mist en het punt van indammen is allang voorbij.’ Slagter is expert op het gebied van complexiteit en onzekerheid, een gezaghebbende stem in het coronadebat en informeert het kabinet over de statistieken.

info_outline
'Kritisch op klimaatverhaal? Dan heb je een probleem' show art 'Kritisch op klimaatverhaal? Dan heb je een probleem'

Het Land van Wierd Duk

Een warmtepomp, zonnepanelen of de veestapel halveren? Er zijn zoveel goedkopere en eenvoudigere manieren om het milieu ‘een kickstart te geven’, stelt documentairemaker Marijn Poels. De ‘linkse’ cineast roept met zijn kritische klimaatfilms een hoop woedende reacties op. In zijn derde en laatste documentaire zoekt hij een weg vooruit in de vastgelopen klimaatdiscussie, laat hij weten in de podcast van Wierd Duk.

info_outline
‘Je werkt bij Defensie en voelt je onveilig door Zwarte Piet?!’ show art ‘Je werkt bij Defensie en voelt je onveilig door Zwarte Piet?!’

Het Land van Wierd Duk

De krijgsmacht cancelt Zwarte Piet, omdat „iedereen bij Defensie zich veilig moet voelen.” Wierd Duk vindt het hilarisch. „Een militair die zich laat kwetsen door een fictief figuur? Dan heb je niet de juiste werkgever”, zegt de Telegraafverslaggever. Verder: waarom wordt er automatisch een beroep gedaan op Nederland om de kinderen uit het verwoeste vluchtelingenkamp Moria op te nemen? Wie weigert, is harteloos. En het schrijnende verhaal van een 14-jarig meisje dat seksueel is misbruikt, maar niet

info_outline
‘De overheid vraagt begrip van de burger, maar faalt zelf’ show art ‘De overheid vraagt begrip van de burger, maar faalt zelf’

Het Land van Wierd Duk

Wat voor de een geldt, geldt niet altijd voor de ander. Dat werd pijnlijk duidelijk na de overtreding van minister Grapperhaus op zijn eigen bruiloft. Maar ook een dappere wijkagent op social media stak zijn vinger in diezelfde open wond, zegt Telegraafverslaggever Wierd Duk. Verder gaat het over de vele miljoenen die Nederland heeft gedoneerd aan Palestijnse terreurorganisaties. En de Tweede Kamer is te eenzijdig, hoogopgeleid en Randstedelijk en dat werpt de vraag op: waar gaan alle subsidies naartoe?

info_outline
‘Straatterreur en polarisatie is giftige cocktail’ show art ‘Straatterreur en polarisatie is giftige cocktail’

Het Land van Wierd Duk

Het geweld laait opnieuw op in de Verenigde Staten na het neerschieten van een zwarte man in de staat Wisconsin. In hoeverre kan de onrust uit Amerika overslaan naar Nederland? Verder in de podcast van Wierd Duk: het hardnekkige misverstand dat Marokkaanse-Nederlanders niet integreren, de prijs die jongeren betalen voor de coronacrisis en het incident rond de Russische oppositieleider Navalny roept de vraag op: is Rusland nou een dictatuur of niet?

info_outline
‘Wel geld voor Zuid-Europa, niet voor de zorg?’ show art ‘Wel geld voor Zuid-Europa, niet voor de zorg?’

Het Land van Wierd Duk

We zijn solidair met Zuid-Europese landen, maar houden in eigen land geen geld over om ons zorgpersoneel te belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis. „Dat is een inkopper voor populisten”, zegt Wierd Duk. „Als Nederland nee had gezegd tegen de coronahulp voor Zuid-Europa, hadden we misschien wél geld gehad voor de mensen die wij helden noemen maar niet als zodanig belonen.” Verder in de podcast: coronacomplotdenkers van Viruswaanzin / Viruswaarheid, reljongeren, Bol.com en Zwarte Piet en Wit-

info_outline
'Hete zomer laat schrijnend gebrek aan overheidsgezag zien' show art 'Hete zomer laat schrijnend gebrek aan overheidsgezag zien'

Het Land van Wierd Duk

Het is een zomer vol geweld aan de Nederlandse kust. Gezagsdragers lijken nauwelijks op te treden en bang om te benoemen wie verantwoordelijk zijn, zegt Wierd Duk in de nieuwe aflevering van de podcast In het land van Wierd Duk.

info_outline
‘Rutte en RIVM: verander nu eens niet van inzicht’ show art ‘Rutte en RIVM: verander nu eens niet van inzicht’

Het Land van Wierd Duk

Veel van de informatie die het RIVM nu bevestigt over de verspreiding van het coronavirus - zoals de invloed van aerosolen en ventilaties- was allang bekend. Waarom lopen we zo achter de feiten aan? Hoe gaan we als samenleving om met deze nieuwe inzichten?

info_outline
‘Wees minder bang en spreek je uit tegen de afrekencultuur’ show art ‘Wees minder bang en spreek je uit tegen de afrekencultuur’

Het Land van Wierd Duk

Iedereen is zo bang om uitspraken te doen die buiten het geaccepteerde discours vallen dat het belachelijk wordt. Het is tijd om te breken met die angstcultuur, zegt Telegraafverslaggever Wierd Duk. Verder gaat het over het Manifest voor het Vrije Woord, waarin Nederlandse en Vlaamse academici zich uitspreken tegen de afrekencultuur. Ook wordt racisme bij minderheidsgroepen aangestipt. En het gaat over het nipte verlies van kamerlid Pieter Omtzigt in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA.

info_outline
 
More Episodes

Iedereen is zo bang om uitspraken te doen die buiten het geaccepteerde discours vallen dat het belachelijk wordt. Het is tijd om te breken met die angstcultuur, zegt Telegraafverslaggever Wierd Duk in een nieuwe podcast.

In deze aflevering van Het land van Wierd Duk gaat het over het Manifest voor het Vrije Woord, waarin Nederlandse en Vlaamse academici, opiniemakers en politici zich uitspreken tegen de afrekencultuur. Ook wordt racisme bij minderheidsgroepen aangestipt. Volgens de Zuid-Koreaanse radiopresentatrice Mischa Blok is het extra pijnlijk als ze door mensen van kleur wordt gediscrimineerd. „Die zouden beter moeten weten.” En het gaat over het nipte verlies van kamerlid Pieter Omtzigt in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA.